Apple se izvinio zbog namernog usporavanja iPhonea

Mobilni telefoni, 29.12.2017, 13:00 PM

Apple se izvinio zbog namernog usporavanja iPhonea

Posle priznanja da je namerno usporio neke starije modele iPhonea, Apple je bio prinuđen da se izvini pošto se suočio sa brojnim kritikama.

"Znamo da neki od vas misle da vas je Apple izneverio. Izvinjavamo se", kaže se u saopštenju kompanije objavljenom na njenom sajtu. Iz Applea kažu da oni nikada nisu i nikada neće uraditi ništa što bi namerno skratilo trajanje bilo kog Appleovog proizvoda ili što bi loše uticalo na korisničko iskustvo a sa ciljem da nateraju kupce da kupe novije proizvode.

"Naš cilj je oduvek bio da stvaramo proizvode koje naši kupci vole", kažu iz kompanije ističući da je trajanje iPhonea što je duže moguće važan deo tog cilja.

Iz kompanije objašnjavaju da su sve punjive baterije potrošne komponente koje postaju manje efikasne jer hemijski stare. Vreme i broj punjenja baterije nisu jedini faktori koji utiču na njeno hemijsko starenje. Upotreba uređaja takođe utiče na performanse baterije tokom njenog životnog veka. Na primer, držanje baterije ili njeno punjenje na mestima gde je vruće može da ubrza starenje baterije. To važi za sve litijum-jonske baterije.

Hemijski ostarela baterija manje je sposobna da odgovori maksimalnim energetskim zahtevima, naročito ako je je nivo napunjenosti baterije nizak, što može dovesti do iznenadnog isključivanja uređaja, što je za Apple neprihvatljivo jer kako kažu iz kompanije, oni ne žele da bilo ko od korisnika propusti poziv, da ne može da napravi fotografiju ili da bude prekinut u bilo čemu drugom, ako se to može izbeći.

Da bi se to sprečilo, kompanija je pre godinu dana u iOS 10.2.1 isporučila softversko ažuriranje koje poboljšava upravljanje napajanjem tokom velikih opterećenja da bi se izbegla iznenadna isključivanja na iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus i iPhone SE. Sa ovim ažuriranjem, iOS dinamički upravlja maksimalnim performansama nekih sistemskih komponenata da bi se sprečilo isključivanje uređaja. U nekim slučajevima, korisnici zbog toga mogu iskusiti sporije pokretanja aplikacija i druga smanjenja performansi.

Iz kompanije su rekli da je odgovor korisnika na iOS 10.2.1 bio pozitivan, jer su se tada smanjili neočekivani prekidi rada uređaja. Nedavno je kompanija proširila istu podršku za iPhone 7 i iPhone 7 Plus u iOS 11.2.

Iz Applea kažu da kada se hemijski ostarela baterija zameni novom, performanse iPhonea se vraćaju u normalu kada se njime rukuje u normalnim uslovima.

Međutim, prema priznanju kompanije, jesenas su počele da pristižu i negativne reakcije korisnika koji su primetili slabije performanse u nekim situacijama. U Appleu su mislili da za to postoje dva objašnjenja - jedno je uobičajeni privremeni uticaj na performanse kada se nadogradi operativni sistem a drugo su manji bagovi koji su od tada ispravljeni.

Međutim, sada u Appleu znaju da postoji i treći faktor koji je uticao na to a to je činjenica da je nastavljeno hemijsko starenje baterija na starijim iPhone 6 i iPhone 6s uređajima, od kojih mnogi i dalje koriste originalne baterije.

"Uvek smo želeli da naši korisnici koriste iPhone uređaje što je moguće duže. Ponosni smo što su Appleovi proizvodi poznati po svojoj izdržljivosti i što zadržavaju svoju vrednost duže od uređaja naših konkurenata", kažu iz kompanije. Da bi povratili poverenje svih koji su sumnjali u Appleove namere, u kompaniji su odlučili da smanje cenu zamene baterija kojima je istekla garancija za 50 dolara - sa 79 na 29 dolara na iPhone 6 ili novijim modelima kojima baterije moraju biti zamenjene, i to će početi da se primenjuje od kraja januara a u celom svetu će to početi da važi najkasnije od decembra 2018.

Kompanija je obećala da će početkom sledeće godine objaviti ažuriranje za iOS softver sa nekoliko funkcija koje će dati korisnicima bolji uvid u stanje baterije uređaja, tako da sami mogu videti da li stanje baterije utiče na rad telefona.

"U Appleu, poverenje naših kupaca nama je sve. Nikada nećemo prestati da radimo na tome da ga zaslužimo i održimo. U mogućnosti smo da radimo ono što volimo samo zbog vaše vere i podrške - i nikada to nećemo zaboraviti ili uzeti zdravo za gotovo ", kažu iz Applea.

Protiv Applea je u SAD podneto osam odvojenih tužbi, a Apple zbog usporavanja uređaja čekaju tužbe i u Izraelu i Francuskoj.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Ne postavljajte ovu fotografiju kao pozadinu svog Android telefona

Ne postavljajte ovu fotografiju kao pozadinu svog Android telefona

Android ima bag koji se ne viđa svakog dana: postavljanje jedne naizgled obične slike, slike zalaska sunca na jezeru, kao pozadine na Android telefo... Dalje

Popularne video aplikacije funkcionišu kao špijunski softver

Popularne video aplikacije funkcionišu kao špijunski softver

Istraživači iz VPNpro otkrili su da poznata aplikacija VivaVideo dostupna na Androidu i iOS-u, koja ima preko 100 miliona instalacija samo u Googleo... Dalje

Prevaranti nude lažnu mobilnu verziju popularne igre Valorant

Prevaranti nude lažnu mobilnu verziju popularne igre Valorant

Faza zatvorenog beta testiranja željno očekivane FPS (First-person shooter) igre Valorant je juče završena, a za to vreme distribuira se lažna mo... Dalje

Android ima novu ranjivost zbog koje je više od milijardu pametnih telefona podložno napadima

Android ima novu ranjivost zbog koje je više od milijardu pametnih telefona podložno napadima

Sećate li se Strandhogga? Reč je o ranjivosti Androida koju zlonamerne aplikacije mogu iskoristiti da se maskiraju u neku drugu aplikaciju instalir... Dalje

FBI uspeo da otključa dva iPhonea teroriste, sada kritikuje Apple zato što nije pomogao

FBI uspeo da otključa dva iPhonea teroriste, sada kritikuje Apple zato što nije pomogao

FBI je uspeo da hakuje dva iPhonea Mohameda Alšamranija, pripadnika ratnog vazduhoplovstva Saudijske Arabije koji je bio na obuci u SAD a koji je odg... Dalje