Apple se izvinio zbog namernog usporavanja iPhonea

Mobilni telefoni, 29.12.2017, 13:00 PM

Apple se izvinio zbog namernog usporavanja iPhonea

Posle priznanja da je namerno usporio neke starije modele iPhonea, Apple je bio prinuđen da se izvini pošto se suočio sa brojnim kritikama.

"Znamo da neki od vas misle da vas je Apple izneverio. Izvinjavamo se", kaže se u saopštenju kompanije objavljenom na njenom sajtu. Iz Applea kažu da oni nikada nisu i nikada neće uraditi ništa što bi namerno skratilo trajanje bilo kog Appleovog proizvoda ili što bi loše uticalo na korisničko iskustvo a sa ciljem da nateraju kupce da kupe novije proizvode.

"Naš cilj je oduvek bio da stvaramo proizvode koje naši kupci vole", kažu iz kompanije ističući da je trajanje iPhonea što je duže moguće važan deo tog cilja.

Iz kompanije objašnjavaju da su sve punjive baterije potrošne komponente koje postaju manje efikasne jer hemijski stare. Vreme i broj punjenja baterije nisu jedini faktori koji utiču na njeno hemijsko starenje. Upotreba uređaja takođe utiče na performanse baterije tokom njenog životnog veka. Na primer, držanje baterije ili njeno punjenje na mestima gde je vruće može da ubrza starenje baterije. To važi za sve litijum-jonske baterije.

Hemijski ostarela baterija manje je sposobna da odgovori maksimalnim energetskim zahtevima, naročito ako je je nivo napunjenosti baterije nizak, što može dovesti do iznenadnog isključivanja uređaja, što je za Apple neprihvatljivo jer kako kažu iz kompanije, oni ne žele da bilo ko od korisnika propusti poziv, da ne može da napravi fotografiju ili da bude prekinut u bilo čemu drugom, ako se to može izbeći.

Da bi se to sprečilo, kompanija je pre godinu dana u iOS 10.2.1 isporučila softversko ažuriranje koje poboljšava upravljanje napajanjem tokom velikih opterećenja da bi se izbegla iznenadna isključivanja na iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus i iPhone SE. Sa ovim ažuriranjem, iOS dinamički upravlja maksimalnim performansama nekih sistemskih komponenata da bi se sprečilo isključivanje uređaja. U nekim slučajevima, korisnici zbog toga mogu iskusiti sporije pokretanja aplikacija i druga smanjenja performansi.

Iz kompanije su rekli da je odgovor korisnika na iOS 10.2.1 bio pozitivan, jer su se tada smanjili neočekivani prekidi rada uređaja. Nedavno je kompanija proširila istu podršku za iPhone 7 i iPhone 7 Plus u iOS 11.2.

Iz Applea kažu da kada se hemijski ostarela baterija zameni novom, performanse iPhonea se vraćaju u normalu kada se njime rukuje u normalnim uslovima.

Međutim, prema priznanju kompanije, jesenas su počele da pristižu i negativne reakcije korisnika koji su primetili slabije performanse u nekim situacijama. U Appleu su mislili da za to postoje dva objašnjenja - jedno je uobičajeni privremeni uticaj na performanse kada se nadogradi operativni sistem a drugo su manji bagovi koji su od tada ispravljeni.

Međutim, sada u Appleu znaju da postoji i treći faktor koji je uticao na to a to je činjenica da je nastavljeno hemijsko starenje baterija na starijim iPhone 6 i iPhone 6s uređajima, od kojih mnogi i dalje koriste originalne baterije.

"Uvek smo želeli da naši korisnici koriste iPhone uređaje što je moguće duže. Ponosni smo što su Appleovi proizvodi poznati po svojoj izdržljivosti i što zadržavaju svoju vrednost duže od uređaja naših konkurenata", kažu iz kompanije. Da bi povratili poverenje svih koji su sumnjali u Appleove namere, u kompaniji su odlučili da smanje cenu zamene baterija kojima je istekla garancija za 50 dolara - sa 79 na 29 dolara na iPhone 6 ili novijim modelima kojima baterije moraju biti zamenjene, i to će početi da se primenjuje od kraja januara a u celom svetu će to početi da važi najkasnije od decembra 2018.

Kompanija je obećala da će početkom sledeće godine objaviti ažuriranje za iOS softver sa nekoliko funkcija koje će dati korisnicima bolji uvid u stanje baterije uređaja, tako da sami mogu videti da li stanje baterije utiče na rad telefona.

"U Appleu, poverenje naših kupaca nama je sve. Nikada nećemo prestati da radimo na tome da ga zaslužimo i održimo. U mogućnosti smo da radimo ono što volimo samo zbog vaše vere i podrške - i nikada to nećemo zaboraviti ili uzeti zdravo za gotovo ", kažu iz Applea.

Protiv Applea je u SAD podneto osam odvojenih tužbi, a Apple zbog usporavanja uređaja čekaju tužbe i u Izraelu i Francuskoj.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Tokom poslednje tri godine Google Play prodavnica često je bila dom zloglasnog malvera „Joker“. Malver je sada ponovo otkriven u 8 novih ... Dalje

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

U iOS-u je otkrivena bizarna greška zbog koje iPhone može trajno onemogućiti svoju Wi-Fi funkciju ako korisnik pokuša da se poveže sa Wi-Fi mrež... Dalje

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Direktor Applea Tim Kuk izjavio je da Android ima više malvera nego iOS i da „sideloading“ mobilnog softvera nije u „najboljem inte... Dalje

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver TeaBot inficira pametne telefone pretvarajući se da je čuveni antivirusni program. Lažnu aplikaciju prevaranti su nazvali “Kaspersky ... Dalje

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Zajedno sa nizom novih funkcija, Google konačno uvodi end-to-end enkripciju (E2EE) za sve u aplikaciji Messages. Beta testeri mogu da koriste E2EE po... Dalje