Bankarski malver za Android se pretvara da je aplikacija PayPal

Mobilni telefoni, 05.10.2015, 01:00 AM

Bankarski malver za Android se pretvara da je aplikacija PayPal

Sve veća upotreba smart telefona promenila je navike ljudi, pa je sve veći broj onih koji proveru stanja na svojim računima u bankama umesto preko desktop i laptop računara ili bankomata obavljaju preko smart telefona. Mobilno bankarstvo je sve popularnije, te stoga niko ne bi trebalo da bude iznenađen zbog pojave bankarskih trojanaca koji ciljaju upravo one koji svom računu u banci pristupaju sa mobilnog telefona.

Najnoviji primer takvog malvera je AndroidOS_Marchcaban.HBT koga su otkrili stručnjaci kompanije Trend Micro.

Malver se širi preko klasične spam kampanje, koja u ovom trenutku cilja samo korisnike sa nemačkog govornog područja. U emailovima, koji su na nemačkom i koji su predstavljeni kao obaveštenje o ažuriranju zvanične PayPal aplikacije, od korisnika se traži da kliknu na link da bi preuzeli ažuriranje.

Spam emailovi stižu sa nekoliko IP adresa iz različitih zemalja, ali najviše pošiljalaca je iz Vijetnama, a zatim iz Ukrajine, Rusije, Brazila i Indiji.

Linkovi u ovim emailovima vode do bankarskog trojanca koji cilja različite banke i finansijske institucije. Maliciozna aplikacija koju žrtve treba da preuzmu se ne nalazi u Google Play prodavnici aplikacija. Osim PayPala, aplikacije velikih evropskih banaka su takođe ciljevi ove kampanje. Imena ovih banaka mogu se naći u konfiguracionim fajlovima koje preuzima malver.

Ako korisnik preuzme i instalira aplikaciju, ona će od njega zatražiti administratorske privilegije. Ova tehnika je viđena i kod drugih Android malvera, a koristi se da bi aplikacija kasnije bila nevidljiva i da se oteža njeno uklanjanje.

Aplikacija takođe traži i druge dozvole, kao što je promena lozinke za zaključavanje ekrana, postavke zaključavanja ekrana i šifrovanje sačuvanih podataka aplikacija. Sve ovo ukazuje da je reč o malicioznoj aplikaciji.

Čak i ako korisnik ne odobri administratorske privilegije, maliciozna aplikacija će nestati sa početnog ekrana i nastaviti da radi u pozadini, tako da će interakcija sa njom biti skoro nemoguća, kao i njeno uklanjanje.

Aplikacija u pozadini nadgleda aktivnost telefona, što znači da može da otkrije koja aplikacija radi. To joj omogućava preotimanje korisničkog interfejsa.

Kada malver detektuje da je pokrenuta aplikacija PayPal, on će staviti lažni UI preko pravog, preoteti sesiju i ukrasti kredencijale korisnikovog PayPal naloga.

Malver takođe presreće i filtrira SMS poruke da bi sprečio da korisnik mobilnog telefona dobije poruke koje bi mogle da mu otkriju prisustvo maliciozne aplikacije.

Malver može da obavlja telefonske pozive na osnovu primljenih komandi u SMS porukama.

Osim PayPala, malver cilja i druge aplikacije kao što je aplikacija poznate nemačke banke Commerzbank.

Trend Micro je identifikovao više od 200 malicioznih aplikacija koje pripadaju ovoj familiji malvera. Sve one imaju različite nazive, od kojih neki nemaju nikakve veze sa bankama. Neke aplikacije se predstavljaju kao Flash Player aplikacije, igrice, pa čak i kao pornografske aplikacije.

Da bi se izbegla infekcija ovakvim i sličnim malverima, trebalo bi se pridržavati saveta stručnjaka: budite oprezni sa sumnjivim ili neočekivanim emailovima, posebno ako se u njima traži da preuzmete ili otvorite nešto ili kliknete na neki link; uvek preuzimajte programe iz zvaničnih prodavnica aplikacija ili direktno sa sajta proizvođača - po defaultu, Android ne dozvoljava preuzimanje aplikacija ni iz jednog drugog izvora osim iz Play prodavnice - ako niste sigurni šta radite, ne bi trebalo da menjate ove postavke; uvek proveravajte dozvole koje traži aplikacija pre nego što ih odobrite - ako su preterane ili ako nešto posumnjate, nemojte ih odobravati; instalirajte nego zaštitno rešenje da biste bili sigurni da ste u potpunosti zaštićeni od ovakvih pretnji.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Kako da se otarasite malvera xHelper koji se instalira ponovo posle fabričkog resetovanja i čišćenja Androida antivirusom

Kako da se otarasite malvera xHelper koji se instalira ponovo posle fabričkog resetovanja i čišćenja Androida antivirusom

Sećate li se malvera xHelper? U pitanju je malver za Android koji se instalira na zaraženim uređajima čak i pošto ga korisnici uklone ili fabrič... Dalje

WhatsApp uveo novo ograničenje za deljenje poruka da bi sprečio širenje dezinformacija

WhatsApp uveo novo ograničenje za deljenje poruka da bi sprečio širenje dezinformacija

WhatsApp je uveo novo ograničenje za deljenje poruka na platformi kako bi pokušao da suzbije širenje dezinformacija. WhatsApp je objavio da će se... Dalje

Malver LightSpy inficira iPhone, evo kako se zaštititi od njega

Malver LightSpy inficira iPhone, evo kako se zaštititi od njega

U januaru ove godine, stručnjaci Kaspersky Laba su primetili tzv. “watering-hole” napade većih razmera na stanovnike Hong Konga, u kojim... Dalje

Više od 50 aplikacija za decu iz Play prodavnice korišćeno za prevaru sa oglasima

Više od 50 aplikacija za decu iz Play prodavnice korišćeno za prevaru sa oglasima

Više od 50 Android aplikacija u Google Play prodavnici koje zajedno imaju skoro milion preuzimanja a od kojih je većina namenjena deci, uhvaćene ... Dalje

Vlasti širom sveta sve više koriste podatke mobilnih telefona za praćenje epidemije COVID-19

Vlasti širom sveta sve više koriste podatke mobilnih telefona za praćenje epidemije COVID-19

Kako se novi korona virus i dalje širi svetom, sve je više vlada koje se oslanjaju na podatke mobilnih operatera kako bi pratile sve, od pacijenata ... Dalje