BlackBerry je spreman da hakuje svoje korisnike ako vlasti to traže od kompanije

Mobilni telefoni, 01.11.2017, 00:30 AM

BlackBerry je spreman da hakuje svoje korisnike ako vlasti to traže od kompanije

Izvršni direktor kompanije BlackBerry Džon Čen izjavio je da su oni spremni da na zahtev vlasti razbiju enkripciju koja štiti privatnost njihovih korisnika, priznajući da je njegova kompanija voljna da kompromituje bezbednost svakog korisnika u bilo kom trenutku, i to u vreme kada se druge tehnološke kompanije odlučno bore protiv takvih zahteva vlasti.

Za razliku od Applea, Microsofta i Googlea, koji čak vode pravne sporove sa američkom vladom, iz BlackBerryja kažu da su spremni da razbiju enkripciju i pristupe podacima korisnika, koji uključuju njihove razgovore, emailove, i druge informacije, kada za to postoji sudski nalog.

Direktor kompanije, međutim, ne vidi to kao lošu stvar. On kaže da čak i da je BlackBerry stvarno voljan da hakuje svoje korisnike, to ne znači da je u stanju da to i učini. Ali bez sumnje, spremnost BlackBerryja da hakuje svoje korisnike američka vlada može iskoristiti na sudu protiv drugih tehnoloških kompanija, gde se većina kompanija bori protiv prisluškivanja korisnika.

"Tek kada nam vlada da sudski nalog mi ćemo započeti praćenje. Ali pitanje je koliko je dobra enkripcija?", rekao je Čen na BlackBerry Security samitu u Londonu. "Današnja enkripcija je došla do tačke kada je prilično teško, čak i za nas same, da je razbijemo, da razbijemo svoju sopstvenu enkripciju... to nije lako. Mi bismo samo pokušali da to uradimo ako imamo sudsku naredbu. Činjenica da ćemo poštovati sudski nalog ne podrazumeva da bi smo to zapravo mogli da uradimo."

Ali ovo nije jedino što je sporno u stavu BlackBerryja. Dok većina tehnoloških kompanija objavljuje izveštaje sa podacima o broju zahteva vlasti za pristup podacima korisnika, BlackBerry ne samo da to nikada nije uradio, već i ne planira da to uradi u skorije vreme. Objašnjenje je prilično čudno.

"Niko nas nije pitao za to. Mi stvarno nemamo politiku oko toga da li ćemo to raditi ili ne. Kao i svaka velika kompanija koja se bavi telekomunikacijama, očigledno imamo dosta zahteva iz celog sveta", kaže Čen.

Na kraju, možda nije neobično što je prema podacima firme za istraživanje tržišta Gartner BlackBerry na 0% tržišnog udela, a kompanija više čak nije ni uključena u njihove izveštaje. Posle onoga što je izrekao njen izvršni direktor, može se zaključiti da to nikoga ne treba da čudi.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Tokom poslednje tri godine Google Play prodavnica često je bila dom zloglasnog malvera „Joker“. Malver je sada ponovo otkriven u 8 novih ... Dalje

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

U iOS-u je otkrivena bizarna greška zbog koje iPhone može trajno onemogućiti svoju Wi-Fi funkciju ako korisnik pokuša da se poveže sa Wi-Fi mrež... Dalje

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Direktor Applea Tim Kuk izjavio je da Android ima više malvera nego iOS i da „sideloading“ mobilnog softvera nije u „najboljem inte... Dalje

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver TeaBot inficira pametne telefone pretvarajući se da je čuveni antivirusni program. Lažnu aplikaciju prevaranti su nazvali “Kaspersky ... Dalje

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Zajedno sa nizom novih funkcija, Google konačno uvodi end-to-end enkripciju (E2EE) za sve u aplikaciji Messages. Beta testeri mogu da koriste E2EE po... Dalje