Europol: Prekinuta operacija opasnog Android malvera FluBot

Mobilni telefoni, 02.06.2022, 10:30 AM

Europol: Prekinuta operacija opasnog Android malvera FluBot

Akcijom policija iz 11 zemalja koju je predvodio Europol prekinuta je operacija jednog od najraširenijih mobilnih malvera, malvera FluBot.

Od 2020. godine, FluBot je zarazio najmanje 60.000 uređaja od kojih je većina u vlasništvu korisnika iz Španije.

Španska policija je prošle godine izvela nekoliko racija u Barseloni i uhapsila četiri osobe za koje se smatralo da su ključni članovi grupe koja stoji iza malvera koji je do tada registrovan uglavnom na uređajima u tom regionu. Pauza u distribuciji malvera bila je kratkotrajna, posle čega je malver nastavio da se širi po Finskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Japanu.

Juče je Europol saopštio da je istraga nadležnih agencija Australije, Belgije, Finske, Mađarske, Irske, Španije, Švedske, Švajcarske i SAD rezultirala preuzimanjem infrastrukture malvera za koje je zaslužna holandska policija koja je tu akciju izvela prošlog meseca. Holandska policija je u sredu objasnila da je tokom svoje akcije isključila 10.000 žrtava malvera sa mreže FluBot. Europol je naglasio da je infrastruktura FluBota sada pod njihovom kontrolom, tako da ne može doći do novog talasa infekcija.

Europol je napomenuo da je istraga još uvek u toku i da se ulažu značajni napori da se identifikuju oni koji stoje iza malvera. U juče izdatom saopštenju, nije bilo pomena o hapšenjima, tako da je po svemu sudeći akcija policije u ovoj fazi bila usmerena na preuzimanje kontrole nad infrastrukturom malvera.

Android malver FluBot agresivno se širi putem SMS-a, a dizajniran je za krađu lozinki, informacija o onlajn bankovnim nalozima i drugih osetljivih informacija sa zaraženih pametnih telefona.

Prema analizi firme ThreatFabric objavljenoj početkom godine, malver je mogao da se širi preko SMS poruka više od drugih bankarskih trojanaca zbog pametnog mehanizma sličnog crvu unutar njegovog koda koji omogućava operateru malvera da prikupi kontakte žrtve koji su prosleđivani na server pod kontrolom napadača.

„Ova vrsta zlonamernog softvera je mogla da se širi poput požara zbog svoje sposobnosti da pristupi kontaktima zaraženog pametnog telefona. Poruke koje sadrže linkove do FluBot malvera su zatim poslate na ove brojeve, što je pomoglo da se malver širi dalje“, objasnio je Europol.

Malver se, dakle, obično instalira putem poruka koje od žrtava traže da kliknu na linkove ili instaliraju aplikacije pod izgovorom da je to neophodno zbog isporuke paketa ili da bi mogli da preslušaju govornu poštu. Osim na ovaj način, malver se širio i preko aplikacija u Google Play prodavnici, ažuriranja aplikacije Flash Player i na neke druge načine.

Pristup kontaktima korisnika omogućio je grupi da prikupi više od 11 miliona telefonskih brojeva u Španiji, što predstavlja oko 25% stanovništva. Stručnjaci su svojevremeno upozoravali da ako se ništa ne preduzme, grupa koja stoji iza FluBota mogla bi da prikupi sve telefonske brojeve u Španiji u roku od 6 meseci.

Osoba čiji se uređaj zloupotrebljava za slanje SMS poruka sa linkom za FluBot ne primećuje ništa čudno jer se sve dešava u pozadini. Zbog toga se FluBot u nekim delovima sveta širio poput šumskog požara jer mu je dovoljno svega nekoliko uspešnih inicijalnih infekcija da bi dospeo do velikog broja uređaja.

Ovaj Opasni Android bankarski trojanac može da prikaže lažne ekrane za prijavu preko legitimnih aplikacija za elektronsko bankarstvo i tako ukrade detalje o platnim karticama vlasnika uređaja. Pored toga, malver može da pristupi sadržaju SMS poruka i da nadgleda obaveštenja, tako da napadači mogu da presretnu dvofaktorsku autentifikaciju i OTP kodove.

„FluBot infrastruktura je sada pod kontrolom organa za sprovođenje zakona, čime se zaustavlja destruktivna spirala“, rekao je Europol u sredu dodajući da je međunarodna policijska saradnja bila ključna u uklanjanju FluBot kriminalne infrastrukture.

Za one koji sumnjaju da su im uređaji zaraženi FluBotom, Europol predlaže da izvrše resetovanje na fabrička podešavanja koje u potpunosti uklanja malver sa uređaja.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Na brojnim hakerskim forumima prodaje se novi bankarski trojanac za Android

Na brojnim hakerskim forumima prodaje se novi bankarski trojanac za Android

Na hakerskim forumima prodaje se novi bankarski trojanac za Android pod nazivom Nexus koji cilja 450 finansijskih aplikacija. Analitičari italijanske... Dalje

Googleovi istraživači upozoravaju na opasne ranjivosti Samsungovih telefona koje hakeri mogu daljinski i neprimetno hakovati

Googleovi istraživači upozoravaju na opasne ranjivosti Samsungovih telefona koje hakeri mogu daljinski i neprimetno hakovati

Project Zero, Googleov tim koji se bavi bezbednosnim istraživanjima, otkrio je ranjivosti u Samsung modemima za uređaje poput Pixel 6, Pixel 7 i Gal... Dalje

Zašto bi umesto dvofaktorne autentifikacije sa SMS-om trebalo da koristite pouzdanu aplikaciju

Zašto bi umesto dvofaktorne autentifikacije sa SMS-om trebalo da koristite pouzdanu aplikaciju

Dvofaktorska autentifikacija (2FA) postala je imperativ u današnjem digitalnom svetu, pošto su kriminalci naučili da kompromituju skoro svaku lozin... Dalje

Bankovni trojanac za Android Xenomorph se vratio sa novom verzijom, i sada je opasniji nego ikada pre

Bankovni trojanac za Android Xenomorph se vratio sa novom verzijom, i sada je opasniji nego ikada pre

Istraživači holandske kompanije ThreatFabric primetili su novu verziju bankovnog trojanca za Android Xenomorph, koju su njeni tvorci, Hadoken Securi... Dalje

Aplikacija kineskog modnog brenda Shein uhvaćena kako na Androidu radi nešto što ne bi smela

Aplikacija kineskog modnog brenda Shein uhvaćena kako na Androidu radi nešto što ne bi smela

Shein, kineski modni brend, ponovo se našao pod lupom, nakon što je otkriveno da stara verzija njegove mobilne aplikacije povremeno pristupa sadrža... Dalje