FBI ne može da pristupi telefonu napadača iz Teksasa

Mobilni telefoni, 09.11.2017, 01:00 AM

FBI ne može da pristupi telefonu napadača iz Teksasa

Agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) koji istražuju pucnjavu u crkvi u Teksasu ne mogu da pristupe informacijama sačuvanim na telefonu napadača jer je uređaj šifrovan a agencija nema dovoljno sredstava za otključavanje uređaja, rekao je jedan zvaničnik ranije ove nedelje.

Iako FBI nije otkrio ime proizvođača ni model telefona koji je koristio napadač Devin Patrik Keli, veruje se da je u pitanju telefon novije generacije više klase, jer se dešifrovanje ovih telefona često smatra nemogućom misijom, s obzirom da proizvođači posvećuju posebnu pažnju stvaranju uređaja koje je teško dešifrovati.

Appleov iPhone je, na primer, prošle godine bio predmet višemesečnog spora tehnološkog giganta iz Kupertina i FBI, kada su istražitelji pokušali da izvuku podatke sa uređaja koji je koristio jedan od napadača iz terorističkog napada u San Bernardinu. Agencija je od Applea zatražila da joj pomogne da otključa iPhone teroriste, ali je kompanija to odbila, tvrdeći da bi takva odluka ugrozila sigurnost svih njenih korisnika.

Na kraju je FBI rekao da je uspeo da pristupi sadržaju telefona teroriste u čemu je birou pomogla neimenovana grupa hakera kojoj je FBI za to isplatio milion dolara. Međutim, FBI izgleda nije pronašao na telefonu ništa što bi bilo od koristi agentima.

"Sa napredovanjem tehnologije i telefona i enkripcije, oni koji su zaduženi za sprovođenje zakona na lokalnom ili federalnom nivou sve manje su u mogućnosti da uđu u telefone", kaže specijalni agent FBI Kristofer Kombs. "Ne želim da kažem svakom lošem momku koji telefon bi trebalo da kupi kako bi ometao naše napore u traženju pravde", rekao je on.

Kombs nije precizirao kakav je telefon Keli imao tokom napada u Saterlend Springsu u Teksasu, ali je Washington Post objavio u utorak da je u pitanju iPhone, navodeći izvore bliske istrazi.

Izvor Rojtersa je rekao da je u prvih 48 sati posle pucnjavanje u nedelju Apple nije primio nikakav zahtev od federalnih, državnih ili lokalnih organa za sprovođenje zakona za tehničku pomoć u vezi pristupa podacima na telefonu napadača.

To znači da su vlasti možda zakasnile. Ako je Keli koristio otisak prsta da zaključa svoj iPhone, Apple im je mogao savetovati da otključaju uređaj prstom mrtvog Kelija, ukoliko on nije isključen i ponovo uključen. Međutim, iPhone zaključan otiskom prsta traži šifru korisnika posle 48 sati ako do tada nije nijednom otključavan. Vlasti su takođe mogli da zatraže podatke sa Kelijevog iClouda, ali s obzirom na odgovor na koji je FBI naišao kada je u pitanju bio telefon teroriste iz San Bernardina, odgovor Applea bi mogao biti negativan.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Tokom poslednje tri godine Google Play prodavnica često je bila dom zloglasnog malvera „Joker“. Malver je sada ponovo otkriven u 8 novih ... Dalje

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

U iOS-u je otkrivena bizarna greška zbog koje iPhone može trajno onemogućiti svoju Wi-Fi funkciju ako korisnik pokuša da se poveže sa Wi-Fi mrež... Dalje

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Direktor Applea Tim Kuk izjavio je da Android ima više malvera nego iOS i da „sideloading“ mobilnog softvera nije u „najboljem inte... Dalje

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver TeaBot inficira pametne telefone pretvarajući se da je čuveni antivirusni program. Lažnu aplikaciju prevaranti su nazvali “Kaspersky ... Dalje

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Zajedno sa nizom novih funkcija, Google konačno uvodi end-to-end enkripciju (E2EE) za sve u aplikaciji Messages. Beta testeri mogu da koriste E2EE po... Dalje