Google Chrome će štititi vaše platne kartice virtuelnim brojevima kartica

Mobilni telefoni, 12.05.2022, 08:30 AM

Google Chrome će štititi vaše platne kartice virtuelnim brojevima kartica

Google je najavio da će dodati novu funkciju Chromeovom sistemu automatskog popunjavanja pod nazivom Virtuelni brojevi kartica, koja će vam omogućiti da sakrijete broj kreditne ili debitne kartice dok kupujete na internetu. Google kaže da će ova funkcija kupovinu na sajtovima koji ne podržavaju opcije kao što su Google ili Apple Pay učiniti bezbednijom.

Virtuelne kartice su nasumično generisani brojevi od 15 ili 16 cifara koji se mogu koristiti za skrivanje istinitih podataka o kartici prilikom plaćanja na internetu.

To je u suštini isto iskustvo kao korišćenje Chromeovog automatskog popunjavanja podataka sa platnih kartica, ali sa dodatnom zaštitom. Ako date broj svoje kartice internet prodavnici i ona bude hakovana a informacije o vašoj kartici ukradene, moraćete da kontaktirate svoju banku da poništite eventualne neovlašćene transakcije i samu karticu. To neće moći da se desi ako koristite Googleove virtuelne kartice. Ako prodavac bude hakovan a podaci ukradeni, hakeri će imati samo vaš „virtuelni“ broj, a ne pravi.

Postoji veliki broj kompanija, kao što su Blur, Stripe i druge, koje pružaju ove vrste usluga ali se to plaća. Google ne naplaćuje ništa ako koristite virtuelnu karticu, tako da prodavci neće morati da se odreknu dela svog profita, a kupci neće morati da predaju podatke o svojoj kreditnoj kartici.

Ako odlučite da koristite besplatnu Googleovu funkciju, novi broj virtuelne kartice će se automatski uneti u Google Pay tokom plaćanja. Moći ćete da prilagodite funkciju na pay.google.com, gde možete da pristupite broju virtuelne kartice i pregledate nedavne transakcije virtuelne kartice, objasnila je kompanija.

„Kada koristite automatsko popunjavanje da biste uneli svoje podatke o plaćanju, virtuelne kartice će dodati dodatni nivo sigurnosti zamenom stvarnog broja vaše kartice posebnim, virtuelnim brojem“, rekla je kompanija.

Svaka virtuelna kartica može da se koristi samo za određenu transakciju (iako podržava ponavljajuće transakcije ako želite da je koristite za pretplatu). Takođe nećete morati da unosite CVV broj pri svakom plaćanju.

Implementacija podrške za Google Pay ili druge opcije može biti zahtevna za prodavce, dok će Googleovi brojevi virtuelnih kartica funkcionisati na bilo kom sajtu na kome je moguće plaćanje karticama.

Postoji mnogo servisa koji generišu virtuelne brojeve kartica, ali Googleova implementacija virtuelnih kartica je malo drugačija. Google radi direktno sa kompanijama za kartice na podršci virtuelnim karticama, zbog čega je ona drugačija za svaku vrstu kartice. Google kaže da će kartice Visa i American Express imati isti broj kartice, ali drugačiji CCV za svaki sajt, dok će CapitalOne kartice koristiti sve iste informacije na svim sajtovima.

Googleove virtuelne kartice deluju kao odličan potez za zaštitu informacija o plaćanju na internetu, ali postoji nekoliko ograničenja koja će zadržati konkurente poput Privacy.com. Na primer, Privacy.com radi sa bilo kojim bankovnim računom i većinom veb pregledača/načina plaćanja, dok Googleovo rešenje zahteva kompatibilnog provajdera kartice i Chrome/Android.

Google kaže da će podrška za virtuelne kartice biti implementirana u narednim mesecima, najpre za CapitalOne, Visa i American Express kartice. Mastercard će biti podržan kasnije ove godine.

„Chrome je prvi pretraživač koji konvertuje bilo koju karticu koja ispunjava uslove u virtuelnu karticu bez potrebe za instaliranjem bilo kakve ekstenzije ili dodatnog softvera. Niko drugi danas ne primenjuje ovu tehnologiju u ovom obimu“, rekao je portparol Googlea u izjavi za Gizmodo.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Googleovi istraživači upozoravaju na opasne ranjivosti Samsungovih telefona koje hakeri mogu daljinski i neprimetno hakovati

Googleovi istraživači upozoravaju na opasne ranjivosti Samsungovih telefona koje hakeri mogu daljinski i neprimetno hakovati

Project Zero, Googleov tim koji se bavi bezbednosnim istraživanjima, otkrio je ranjivosti u Samsung modemima za uređaje poput Pixel 6, Pixel 7 i Gal... Dalje

Zašto bi umesto dvofaktorne autentifikacije sa SMS-om trebalo da koristite pouzdanu aplikaciju

Zašto bi umesto dvofaktorne autentifikacije sa SMS-om trebalo da koristite pouzdanu aplikaciju

Dvofaktorska autentifikacija (2FA) postala je imperativ u današnjem digitalnom svetu, pošto su kriminalci naučili da kompromituju skoro svaku lozin... Dalje

Bankovni trojanac za Android Xenomorph se vratio sa novom verzijom, i sada je opasniji nego ikada pre

Bankovni trojanac za Android Xenomorph se vratio sa novom verzijom, i sada je opasniji nego ikada pre

Istraživači holandske kompanije ThreatFabric primetili su novu verziju bankovnog trojanca za Android Xenomorph, koju su njeni tvorci, Hadoken Securi... Dalje

Aplikacija kineskog modnog brenda Shein uhvaćena kako na Androidu radi nešto što ne bi smela

Aplikacija kineskog modnog brenda Shein uhvaćena kako na Androidu radi nešto što ne bi smela

Shein, kineski modni brend, ponovo se našao pod lupom, nakon što je otkriveno da stara verzija njegove mobilne aplikacije povremeno pristupa sadrža... Dalje

Sumnjive aplikacije za autentifikaciju preplavile Apple App Store i Google Play

Sumnjive aplikacije za autentifikaciju preplavile Apple App Store i Google Play

Istraživači bezbednosti upozorili su na talas upitnih aplikacija za autentifikaciju koje su preplavile Apple App Store i Google Play nakon nedavne n... Dalje