Google iz Play prodavnice uklonio 600 aplikacija koje su bombardovale korisnike reklamama

Mobilni telefoni, 24.02.2020, 02:00 AM

Google iz Play prodavnice uklonio 600 aplikacija koje su bombardovale korisnike reklamama

Google je objavio da je uklonio skoro 600 aplikacija iz Google Play prodavnice, i zabranio njihovim programerima da koriste platforme za monetizaciju oglasa Google AdMob i Google Ad Manager, nakon što je otkrio da su aplikacije bombardovale korisnike reklamama i prekršile Googleove smernice o oglasima.

Ovo je kršenje Googleove pravila koja se odnose na oglase, kažu iz kompanije, objašnjavajući da su prevare sa oglasima pitanje koje kompanija veoma ozbiljno rešava.

„U Googleu imamo namenske timove koji su fokusirani na otkrivanje i zaustavljanje zlonamernih programera koji pokušavaju da prevare mobilni ekosistem. Kao deo tih napora preduzimamo mere protiv onih koji stvaraju naizgled bezopasne aplikacije, ali koje zapravo krše naše smernice za oglase“, kaže Per Bjorke iz kompanije Google.

Google nije otkrio nazive aplikacija koje je povukao iz Google Play prodavnice a koje su pre povlačenja instalirane više od 4,5 miliona puta, ali se zna da su mnoge od njih delo programera iz Kine, Hong Konga, Singapura i Indije.

Ističući da su autori aplikacija sve pametniji kada je reč o primeni i maskiranju ometajućih reklama, Google kaže da su oni razvili nove mehanizme za prepoznavanje takvog ponašanja.

„Mi ometajuće oglase definišemo kao oglase koji se korisnicima prikazuju na neočekivane načine, uključujući remećenje upotrebljivosti funkcija uređaja”, kao što je na primer slučaj sa oglasom koji se prikazuje preko celog ekrana dok korisnik pokušava da telefonira. “Iako se mogu pojaviti u aplikaciji, jedan oblik ometajućih oglasa za koje smo videli da su u porastu je nešto što nazivamo “out-of-context” oglasima, a to je kada zlonamerni programeri isporučuju oglase na mobilnom uređaju kada korisnik zapravo nije aktivan u njihovoj aplikaciji”, rekao je Bjorke.

Ovo nije prvi put da su uklonjene ovakve aplikacije iz Google Play prodavnice. 2018. kineska firma Cheetah Mobile je optužena da je pretvorila pametne telefone u prikrivene farme klikova i tako ih uključila u prevaru, što je navelo Google da ukloni gomilu aplikacija iz Play prodavnice.

Prošle godine Google je udaljio proizvođače aplikacija Do Global i CooTek iz Play prodavnice i njegovih oglasnih platformi zbog sličnih kršenja smernica.

Google ima strogu politiku u pogledu adwarea i ometajućih oglasa.

“Ne dozvoljavamo aplikacije koje sadrže lažne ili ometajuće oglase. Oglasi se moraju prikazivati samo u aplikaciji koja ih isporučuje. Smatramo da su oglasi prikazani u vašoj aplikaciji deo vaše aplikacije. Oglasi prikazani u vašoj aplikaciji moraju biti u skladu sa svim našim pravilima.”

Kompanija takođe koristi Google Play Protect kao sredstvo za zaštitu uređaja od potencijalno štetnih aplikacija, kombinujući zaštite na uređaju i infrastrukturu bazirnu na mašinskom učenju za rutinsko skeniranje aplikacija i brže otkrivanje zlonamernih aplikacija bez ikakvog ljudskog nadzora.

Međutim, poslednjih meseci prodavnica aplikacija našla se na udaru kritika zbog toga što nije uspela da na vreme otkrije maliciozne aplikacije koje su instalirali milioni korisnika, a da nisu shvatili njihovu podmuklu prirodu.

Međutim, Google ističe da su samo prošle godine sprečili da se 790000 aplikacija koje krše njihove smernice uopšte nađu u Play prodavnici. Kompanija je takođe stvorila „Savez za odbranu aplikacija“ u partnerstvu sa kompanijama ESET, Lookout i Zimperium, koji ima za cilj da smanji rizik od zlonamernog softvera, identifikuje nove pretnje i zaštiti korisnike pametnih telefona od onih koji imaju loše namere.

Jedan od načina da budete sigurni da je aplikacija bezbedna za instaliranje je provera recenzija drugih korisnika od kojih možete saznati da li aplikacije imaju neku svrhu koju biste mogli otkriti tek nakon instaliranja aplikacije na svom uređaju.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Na brojnim hakerskim forumima prodaje se novi bankarski trojanac za Android

Na brojnim hakerskim forumima prodaje se novi bankarski trojanac za Android

Na hakerskim forumima prodaje se novi bankarski trojanac za Android pod nazivom Nexus koji cilja 450 finansijskih aplikacija. Analitičari italijanske... Dalje

Googleovi istraživači upozoravaju na opasne ranjivosti Samsungovih telefona koje hakeri mogu daljinski i neprimetno hakovati

Googleovi istraživači upozoravaju na opasne ranjivosti Samsungovih telefona koje hakeri mogu daljinski i neprimetno hakovati

Project Zero, Googleov tim koji se bavi bezbednosnim istraživanjima, otkrio je ranjivosti u Samsung modemima za uređaje poput Pixel 6, Pixel 7 i Gal... Dalje

Zašto bi umesto dvofaktorne autentifikacije sa SMS-om trebalo da koristite pouzdanu aplikaciju

Zašto bi umesto dvofaktorne autentifikacije sa SMS-om trebalo da koristite pouzdanu aplikaciju

Dvofaktorska autentifikacija (2FA) postala je imperativ u današnjem digitalnom svetu, pošto su kriminalci naučili da kompromituju skoro svaku lozin... Dalje

Bankovni trojanac za Android Xenomorph se vratio sa novom verzijom, i sada je opasniji nego ikada pre

Bankovni trojanac za Android Xenomorph se vratio sa novom verzijom, i sada je opasniji nego ikada pre

Istraživači holandske kompanije ThreatFabric primetili su novu verziju bankovnog trojanca za Android Xenomorph, koju su njeni tvorci, Hadoken Securi... Dalje

Aplikacija kineskog modnog brenda Shein uhvaćena kako na Androidu radi nešto što ne bi smela

Aplikacija kineskog modnog brenda Shein uhvaćena kako na Androidu radi nešto što ne bi smela

Shein, kineski modni brend, ponovo se našao pod lupom, nakon što je otkriveno da stara verzija njegove mobilne aplikacije povremeno pristupa sadrža... Dalje