Google priznao da prati korisnike čak i ako su isključili usluge lociranja

Mobilni telefoni, 22.11.2017, 01:00 AM

Google priznao da prati korisnike čak i ako su isključili usluge lociranja

Android telefoni prikupljaju podatke o lokaciji i šalju ih Googleu čak i ako ste isključili usluge lociranja, ako ne koristite nijednu aplikaciju, pa čak i ako niste ubacili SIM karticu, objavio je juče sajt Quartz.

Termin "usluge lociranja" često se odnosi na tačne GPS podatke potrebne za korišćenje aplikacija, kao što je npr. Google Maps koja pronalazi najbolju putanju do cilja, ili Uber koji otkriva gde se tačno nalazite da bi vozači mogli da vas pokupe. Quartzovo istraživanje otkrilo je da čak i ako preduzmete sve gore navedene mere predostrožnosti, telefoni sa operativnim sistemom Android prikupljaju podatke o vašoj lokaciji i šalju ih natrag Googleu kada ste povezani sa internetom. Tekst koji je objavio Quartz sadrži detalje o tome kako Google može da prati lokaciju korisnika triangulacijom, odnosno određivanjem lokacije korisnika pomoću tri bazne stanice koje uslužuju uređaj.

Od januara 2017., sve vrste Android telefona prikupljaju adrese obližnjih baznih stanica, čak i ako su usluge lociranja onemogućene, i šifrovane podatke šalju Googleu. Rezultat toga je da Google ima pristup lokacijama korisnika i zna njihovo kretanje što je daleko izvan razumnih očekivanje korisnika kada je reč o poštovanju njihove privatnosti. To je praksa protiv koje korisnici ne mogu ništa.

Izvor koji je upoznat sa ovim, kaže da je Google dodao funkciju prikupljanja podataka o baznim stanicama da bi poboljšao svoj Firebase Cloud Messaging, gde uređaji moraju redovno pingovati server da bi odmah dobijali poruke.

Quartz je u vezi ovoga kontaktirao Google, koji je potvrdio da je to praksa.

Adrese baznih stanica su uključene u informacije koje se šalju sistemu koji Google koristi da bi upravljao obaveštenjima i porukama na Android telefonima, i to je tako proteklih 11 meseci, rekao je portparol Googlea. Oni nikada nisu koristili ni čuvali te informacije, a kompanija sada preduzima korake da okonča ovakvu praksu. Do kraja novembra, Android telefoni više neće slati lokacijske podatke o baznim stanicama Googleu, bar kad je reč o ovom konkretnom servisu koji korisnici ne mogu da isključe.

Portparol Googlea je rekao da svi moderni Android telefoni koriste sistem sinhronizacije mreže koji zahteva mobilni kod zemlje i kod mobilne mreže, tako da se podaci o baznoj stanici nazvani Cell ID kodovi smatraju "dodatnim signalom za dalje poboljšanje brzine i performansi isporuke poruka".

Ovo je iznenađujuće, s obzirom na to da su podaci o baznim stanicama obično u rukama mobilnih operatera i da se samo u ekstremnim slučajevima dele sa drugim kompanijama. Međutim, ovakva Googleova praksa omogućava da se u radijusu od 400 metra ili manje odredi gde se nalazi neko, sa adresama nekoliko baznih stanica. Ovo ima konkretne bezbednosne posledice za ljude koji ne žele da budu praćeni, što znači da je najsigurniji način da se izbegne praćenje je da se koriste telefoni sa pripejd karticama, za jednokratnu upotrebu. Ovo bi takođe mogao postati primamljiv cilj za hakere koji žele da dođu do privatnih informacija.

Ažuriranje koje uklanja ovu funkciju prikupljanja podataka o baznim stanicama biće objavljeno krajem ovog meseca, kažu iz Googlea. Sa druge strane, Googleovi uslovi servisa još uvek nejasno govore da kada koristite Googleove usluge, Google može da prikuplja i obrađuje informacije o vašoj lokaciji, pomoću različitih tehnologija, uključujući IP adresu, GPS, i druge senzore koji mogu pružiti informacije Googleu o uređajima u blizini, WiFi pristupnim tačkama i baznim stanicama.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Aplikacije za špijuniranje partnera iz Play prodavnice preuzelo na desetine hiljada korisnika

Aplikacije za špijuniranje partnera iz Play prodavnice preuzelo na desetine hiljada korisnika

Ovih dana je lako doći do aplikacija za praćenje za mobilne telefone. Ne morate ih mnogo tražiti, ima ih i u Googleovoj prodavnici Android aplikaci... Dalje

Hakeri mogu manipulisati fajlovima koje primite preko WhatsAppa i Telegrama

Hakeri mogu manipulisati fajlovima koje primite preko WhatsAppa i Telegrama

Istraživači kompanije Symantec pokazali su nekoliko zanimljivih scenarija napada na aplikacije WhatsApp i Telegram za Android. Napad nazvan "Media F... Dalje

Hiljade Android aplikacija prikupljaju podatke za koje im niste dali dozvolu

Hiljade Android aplikacija prikupljaju podatke za koje im niste dali dozvolu

Pametni telefoni su rudnik zlata kada su u pitanju podaci korisnika zahvaljujući aplikacijama koje neprestano prikupljaju sve moguće podatke sa ure... Dalje

Jedna poruka na iPhoneu može da napravi veliki problem koji se može rešiti samo brisanjem uređaja

Jedna poruka na iPhoneu može da napravi veliki problem koji se može rešiti samo brisanjem uređaja

“Tekstualne bombe” su već duže vreme problem na iPhone uređajima, ali ovaj put je to ozbiljno, jer se može popraviti samo potpunim br... Dalje

Lažni ES File Explorer iz Google Play prodavnice preuzelo 10000 korisnika

Lažni ES File Explorer iz Google Play prodavnice preuzelo 10000 korisnika

Lukas Stefanko, iz kompanije ESET, otkrio je u Google Play prodavnici lažnu aplikaciju pod nazivom ES File Explorer. Aplikacija nije nudila korisnici... Dalje