Google priznao da prati korisnike čak i ako su isključili usluge lociranja

Mobilni telefoni, 22.11.2017, 01:00 AM

Google priznao da prati korisnike čak i ako su isključili usluge lociranja

Android telefoni prikupljaju podatke o lokaciji i šalju ih Googleu čak i ako ste isključili usluge lociranja, ako ne koristite nijednu aplikaciju, pa čak i ako niste ubacili SIM karticu, objavio je juče sajt Quartz.

Termin "usluge lociranja" često se odnosi na tačne GPS podatke potrebne za korišćenje aplikacija, kao što je npr. Google Maps koja pronalazi najbolju putanju do cilja, ili Uber koji otkriva gde se tačno nalazite da bi vozači mogli da vas pokupe. Quartzovo istraživanje otkrilo je da čak i ako preduzmete sve gore navedene mere predostrožnosti, telefoni sa operativnim sistemom Android prikupljaju podatke o vašoj lokaciji i šalju ih natrag Googleu kada ste povezani sa internetom. Tekst koji je objavio Quartz sadrži detalje o tome kako Google može da prati lokaciju korisnika triangulacijom, odnosno određivanjem lokacije korisnika pomoću tri bazne stanice koje uslužuju uređaj.

Od januara 2017., sve vrste Android telefona prikupljaju adrese obližnjih baznih stanica, čak i ako su usluge lociranja onemogućene, i šifrovane podatke šalju Googleu. Rezultat toga je da Google ima pristup lokacijama korisnika i zna njihovo kretanje što je daleko izvan razumnih očekivanje korisnika kada je reč o poštovanju njihove privatnosti. To je praksa protiv koje korisnici ne mogu ništa.

Izvor koji je upoznat sa ovim, kaže da je Google dodao funkciju prikupljanja podataka o baznim stanicama da bi poboljšao svoj Firebase Cloud Messaging, gde uređaji moraju redovno pingovati server da bi odmah dobijali poruke.

Quartz je u vezi ovoga kontaktirao Google, koji je potvrdio da je to praksa.

Adrese baznih stanica su uključene u informacije koje se šalju sistemu koji Google koristi da bi upravljao obaveštenjima i porukama na Android telefonima, i to je tako proteklih 11 meseci, rekao je portparol Googlea. Oni nikada nisu koristili ni čuvali te informacije, a kompanija sada preduzima korake da okonča ovakvu praksu. Do kraja novembra, Android telefoni više neće slati lokacijske podatke o baznim stanicama Googleu, bar kad je reč o ovom konkretnom servisu koji korisnici ne mogu da isključe.

Portparol Googlea je rekao da svi moderni Android telefoni koriste sistem sinhronizacije mreže koji zahteva mobilni kod zemlje i kod mobilne mreže, tako da se podaci o baznoj stanici nazvani Cell ID kodovi smatraju "dodatnim signalom za dalje poboljšanje brzine i performansi isporuke poruka".

Ovo je iznenađujuće, s obzirom na to da su podaci o baznim stanicama obično u rukama mobilnih operatera i da se samo u ekstremnim slučajevima dele sa drugim kompanijama. Međutim, ovakva Googleova praksa omogućava da se u radijusu od 400 metra ili manje odredi gde se nalazi neko, sa adresama nekoliko baznih stanica. Ovo ima konkretne bezbednosne posledice za ljude koji ne žele da budu praćeni, što znači da je najsigurniji način da se izbegne praćenje je da se koriste telefoni sa pripejd karticama, za jednokratnu upotrebu. Ovo bi takođe mogao postati primamljiv cilj za hakere koji žele da dođu do privatnih informacija.

Ažuriranje koje uklanja ovu funkciju prikupljanja podataka o baznim stanicama biće objavljeno krajem ovog meseca, kažu iz Googlea. Sa druge strane, Googleovi uslovi servisa još uvek nejasno govore da kada koristite Googleove usluge, Google može da prikuplja i obrađuje informacije o vašoj lokaciji, pomoću različitih tehnologija, uključujući IP adresu, GPS, i druge senzore koji mogu pružiti informacije Googleu o uređajima u blizini, WiFi pristupnim tačkama i baznim stanicama.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Android malver koji se koristi za sajber-špijunažu širi se sakriven u aplikaciji za chat

Android malver koji se koristi za sajber-špijunažu širi se sakriven u aplikaciji za chat

Istraživači kompanije TrendMicro otkrili su malver za Android uređaje koji je nazvan CallerSpy, za koji se veruje da se koristi za sajber-špijuna... Dalje

iPhone 11 Pro prikuplja podatke o lokaciji korisnika čak i kada korisnici to onemoguće

iPhone 11 Pro prikuplja podatke o lokaciji korisnika čak i kada korisnici to onemoguće

iPhone 11 Pro sa pojedinačno onemogućenim praćenjem lokacije za sve aplikacije i sistemske usluge ipak nastavlja da prikuplja informacije o lokac... Dalje

Zbog veza aplikacije sa Rusijom, Amerikanci pozvani da deinstaliraju FaceApp sa svojih uređaja

Zbog veza aplikacije sa Rusijom, Amerikanci pozvani da deinstaliraju FaceApp sa svojih uređaja

FaceApp, mobilna aplikacija koja omogućava korisnicima da prave selfije a od njih prave starije verzije sebe, smatra se „potencijalnom kontraob... Dalje

Android ima opasan bag koji već koriste na desetine malicioznih aplikacija da bi od korisnika ukrale novac i lozinke

Android ima opasan bag koji već koriste na desetine malicioznih aplikacija da bi od korisnika ukrale novac i lozinke

U operativnom sistemu Android otkrivena je nova opasna ranjivost koja omogućava malverima da se predstavljaju kao legitimne aplikacije tako da korisn... Dalje

Indija traži reviziju WhatsAppa zbog špijuniranja korisnika

Indija traži reviziju WhatsAppa zbog špijuniranja korisnika

Indijska vlada želi da izvrši reviziju sigurnosnih sistema WhatsAppa nakon otkrića da je špijunski softver Pegasus iskoristio ranjivosti platform... Dalje