Google priznao da prati korisnike čak i ako su isključili usluge lociranja

Mobilni telefoni, 22.11.2017, 01:00 AM

Google priznao da prati korisnike čak i ako su isključili usluge lociranja

Android telefoni prikupljaju podatke o lokaciji i šalju ih Googleu čak i ako ste isključili usluge lociranja, ako ne koristite nijednu aplikaciju, pa čak i ako niste ubacili SIM karticu, objavio je juče sajt Quartz.

Termin "usluge lociranja" često se odnosi na tačne GPS podatke potrebne za korišćenje aplikacija, kao što je npr. Google Maps koja pronalazi najbolju putanju do cilja, ili Uber koji otkriva gde se tačno nalazite da bi vozači mogli da vas pokupe. Quartzovo istraživanje otkrilo je da čak i ako preduzmete sve gore navedene mere predostrožnosti, telefoni sa operativnim sistemom Android prikupljaju podatke o vašoj lokaciji i šalju ih natrag Googleu kada ste povezani sa internetom. Tekst koji je objavio Quartz sadrži detalje o tome kako Google može da prati lokaciju korisnika triangulacijom, odnosno određivanjem lokacije korisnika pomoću tri bazne stanice koje uslužuju uređaj.

Od januara 2017., sve vrste Android telefona prikupljaju adrese obližnjih baznih stanica, čak i ako su usluge lociranja onemogućene, i šifrovane podatke šalju Googleu. Rezultat toga je da Google ima pristup lokacijama korisnika i zna njihovo kretanje što je daleko izvan razumnih očekivanje korisnika kada je reč o poštovanju njihove privatnosti. To je praksa protiv koje korisnici ne mogu ništa.

Izvor koji je upoznat sa ovim, kaže da je Google dodao funkciju prikupljanja podataka o baznim stanicama da bi poboljšao svoj Firebase Cloud Messaging, gde uređaji moraju redovno pingovati server da bi odmah dobijali poruke.

Quartz je u vezi ovoga kontaktirao Google, koji je potvrdio da je to praksa.

Adrese baznih stanica su uključene u informacije koje se šalju sistemu koji Google koristi da bi upravljao obaveštenjima i porukama na Android telefonima, i to je tako proteklih 11 meseci, rekao je portparol Googlea. Oni nikada nisu koristili ni čuvali te informacije, a kompanija sada preduzima korake da okonča ovakvu praksu. Do kraja novembra, Android telefoni više neće slati lokacijske podatke o baznim stanicama Googleu, bar kad je reč o ovom konkretnom servisu koji korisnici ne mogu da isključe.

Portparol Googlea je rekao da svi moderni Android telefoni koriste sistem sinhronizacije mreže koji zahteva mobilni kod zemlje i kod mobilne mreže, tako da se podaci o baznoj stanici nazvani Cell ID kodovi smatraju "dodatnim signalom za dalje poboljšanje brzine i performansi isporuke poruka".

Ovo je iznenađujuće, s obzirom na to da su podaci o baznim stanicama obično u rukama mobilnih operatera i da se samo u ekstremnim slučajevima dele sa drugim kompanijama. Međutim, ovakva Googleova praksa omogućava da se u radijusu od 400 metra ili manje odredi gde se nalazi neko, sa adresama nekoliko baznih stanica. Ovo ima konkretne bezbednosne posledice za ljude koji ne žele da budu praćeni, što znači da je najsigurniji način da se izbegne praćenje je da se koriste telefoni sa pripejd karticama, za jednokratnu upotrebu. Ovo bi takođe mogao postati primamljiv cilj za hakere koji žele da dođu do privatnih informacija.

Ažuriranje koje uklanja ovu funkciju prikupljanja podataka o baznim stanicama biće objavljeno krajem ovog meseca, kažu iz Googlea. Sa druge strane, Googleovi uslovi servisa još uvek nejasno govore da kada koristite Googleove usluge, Google može da prikuplja i obrađuje informacije o vašoj lokaciji, pomoću različitih tehnologija, uključujući IP adresu, GPS, i druge senzore koji mogu pružiti informacije Googleu o uređajima u blizini, WiFi pristupnim tačkama i baznim stanicama.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Huawei telefoni ostaju bez Androida i Googleovih aplikacija

Huawei telefoni ostaju bez Androida i Googleovih aplikacija

Google je prisiljen da odmah prekine poslovanje sa kompanijom Huawei, što će imati dramatičan uticaj na korisnike Huawei uređaja širom sveta. "Ki... Dalje

Bag u WhatsAppu korišćen za instalaciju špijunskog softvera na iPhone i Android uređajima

Bag u WhatsAppu korišćen za instalaciju špijunskog softvera na iPhone i Android uređajima

WhatsApp je ispravio sigurnosnu grešku (CVE-2019-3568) u aplikaciji koja omogućava instalaciju špijunskog softvera na Android i iPhone uređajima. ... Dalje

Google Play će vam predlagati da deinstalirate aplikacije koje ne koristite

Google Play će vam predlagati da deinstalirate aplikacije koje ne koristite

Većina nas ima gomilu aplikacija na svojim pametnim telefonima, ali činjenica je da svakodnevno koristimo samo nekoliko aplikacija, dok ostale koris... Dalje

Apple se brani od optužbi: Uklonili smo aplikacije za roditeljsku kontrolu iz sigurnosnih razloga

Apple se brani od optužbi: Uklonili smo aplikacije za roditeljsku kontrolu iz sigurnosnih razloga

Apple tvrdi da je razlog za njegovu kontroverznu odluku da povuče konkurentske aplikacije za roditeljsku kontrolu iz App Storea zaštita privatnosti ... Dalje

Android aplikacija WiFi Finder otkrila lozinke kućnih WiFi mreža korisnika

Android aplikacija WiFi Finder otkrila lozinke kućnih WiFi mreža korisnika

Hiljade korisnika aplikacije WiFi Finder, čija je svrha da pronađe i obezbedi lozinke za javne Wi-Fi pristupne tačke, nenamerno su poslali sopstven... Dalje