Google priznao da prati korisnike čak i ako su isključili usluge lociranja

Mobilni telefoni, 22.11.2017, 01:00 AM

Google priznao da prati korisnike čak i ako su isključili usluge lociranja

Android telefoni prikupljaju podatke o lokaciji i šalju ih Googleu čak i ako ste isključili usluge lociranja, ako ne koristite nijednu aplikaciju, pa čak i ako niste ubacili SIM karticu, objavio je juče sajt Quartz.

Termin "usluge lociranja" često se odnosi na tačne GPS podatke potrebne za korišćenje aplikacija, kao što je npr. Google Maps koja pronalazi najbolju putanju do cilja, ili Uber koji otkriva gde se tačno nalazite da bi vozači mogli da vas pokupe. Quartzovo istraživanje otkrilo je da čak i ako preduzmete sve gore navedene mere predostrožnosti, telefoni sa operativnim sistemom Android prikupljaju podatke o vašoj lokaciji i šalju ih natrag Googleu kada ste povezani sa internetom. Tekst koji je objavio Quartz sadrži detalje o tome kako Google može da prati lokaciju korisnika triangulacijom, odnosno određivanjem lokacije korisnika pomoću tri bazne stanice koje uslužuju uređaj.

Od januara 2017., sve vrste Android telefona prikupljaju adrese obližnjih baznih stanica, čak i ako su usluge lociranja onemogućene, i šifrovane podatke šalju Googleu. Rezultat toga je da Google ima pristup lokacijama korisnika i zna njihovo kretanje što je daleko izvan razumnih očekivanje korisnika kada je reč o poštovanju njihove privatnosti. To je praksa protiv koje korisnici ne mogu ništa.

Izvor koji je upoznat sa ovim, kaže da je Google dodao funkciju prikupljanja podataka o baznim stanicama da bi poboljšao svoj Firebase Cloud Messaging, gde uređaji moraju redovno pingovati server da bi odmah dobijali poruke.

Quartz je u vezi ovoga kontaktirao Google, koji je potvrdio da je to praksa.

Adrese baznih stanica su uključene u informacije koje se šalju sistemu koji Google koristi da bi upravljao obaveštenjima i porukama na Android telefonima, i to je tako proteklih 11 meseci, rekao je portparol Googlea. Oni nikada nisu koristili ni čuvali te informacije, a kompanija sada preduzima korake da okonča ovakvu praksu. Do kraja novembra, Android telefoni više neće slati lokacijske podatke o baznim stanicama Googleu, bar kad je reč o ovom konkretnom servisu koji korisnici ne mogu da isključe.

Portparol Googlea je rekao da svi moderni Android telefoni koriste sistem sinhronizacije mreže koji zahteva mobilni kod zemlje i kod mobilne mreže, tako da se podaci o baznoj stanici nazvani Cell ID kodovi smatraju "dodatnim signalom za dalje poboljšanje brzine i performansi isporuke poruka".

Ovo je iznenađujuće, s obzirom na to da su podaci o baznim stanicama obično u rukama mobilnih operatera i da se samo u ekstremnim slučajevima dele sa drugim kompanijama. Međutim, ovakva Googleova praksa omogućava da se u radijusu od 400 metra ili manje odredi gde se nalazi neko, sa adresama nekoliko baznih stanica. Ovo ima konkretne bezbednosne posledice za ljude koji ne žele da budu praćeni, što znači da je najsigurniji način da se izbegne praćenje je da se koriste telefoni sa pripejd karticama, za jednokratnu upotrebu. Ovo bi takođe mogao postati primamljiv cilj za hakere koji žele da dođu do privatnih informacija.

Ažuriranje koje uklanja ovu funkciju prikupljanja podataka o baznim stanicama biće objavljeno krajem ovog meseca, kažu iz Googlea. Sa druge strane, Googleovi uslovi servisa još uvek nejasno govore da kada koristite Googleove usluge, Google može da prikuplja i obrađuje informacije o vašoj lokaciji, pomoću različitih tehnologija, uključujući IP adresu, GPS, i druge senzore koji mogu pružiti informacije Googleu o uređajima u blizini, WiFi pristupnim tačkama i baznim stanicama.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Tokom poslednje tri godine Google Play prodavnica često je bila dom zloglasnog malvera „Joker“. Malver je sada ponovo otkriven u 8 novih ... Dalje

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

U iOS-u je otkrivena bizarna greška zbog koje iPhone može trajno onemogućiti svoju Wi-Fi funkciju ako korisnik pokuša da se poveže sa Wi-Fi mrež... Dalje

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Direktor Applea Tim Kuk izjavio je da Android ima više malvera nego iOS i da „sideloading“ mobilnog softvera nije u „najboljem inte... Dalje

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver TeaBot inficira pametne telefone pretvarajući se da je čuveni antivirusni program. Lažnu aplikaciju prevaranti su nazvali “Kaspersky ... Dalje

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Zajedno sa nizom novih funkcija, Google konačno uvodi end-to-end enkripciju (E2EE) za sve u aplikaciji Messages. Beta testeri mogu da koriste E2EE po... Dalje