Google uvodi oznake za bezbedne VPN aplikacije u Google Play prodavnici

Mobilni telefoni, 06.11.2023, 11:00 AM

Google uvodi oznake za bezbedne VPN aplikacije u Google Play prodavnici

Google Play, zvanična Googleova prodavnica aplikacija za Android, ubuduće će označavati VPN aplikacije koje su prošle reviziju bezbednosti mobilnih aplikacija (MASA) novim banerom „Nezavisna bezbednosna provera“ („Independent security review“) u odeljku o bezbednosti podataka u Play prodavnici koji korisnicima daje jedinstveni uvid u bezbednost aplikacija, sa detaljima o vrsti podataka koje aplikacije prikupljaju, u koju se svrhu i da li se dele sa trećim licima.

MASA standard (Mobile App Security Assessment) je uveden prošle godine kao inicijativa Alijanse za odbranu aplikacija (App Defense Alliance, ADA) za definisanje konkretnog skupa zahteva za bezbednost mobilnih aplikacija.

Zahtevi se tiču skladištenja podataka i prakse privatnosti podataka, kriptografije, autentifikacije i upravljanja sesijom, mrežne komunikacije i kvaliteta koda.

Počevši od VPN aplikacija, koje Google smatra veoma važnim za privatnost i bezbednost korisnika zbog rukovanja osetljivim podacima, Play prodavnica će prikazivati oznaku „Independent security review“ u odeljku o bezbednosti podataka.

Ova oznaka govori da je usklađenost aplikacija sa MASA standardom nezavisno verifikovana, čime se povećava transparentnost i poverenje korisnika.

Za ovu novu Google Play oznaku, programeri VPN aplikacija moraju da zatraže MASA reviziju od odobrenog partnera za sajber bezbednost.

VPN aplikacije koje su već prošle MASA bezbednosnu reviziju i trenutno imaju novu Google Play oznaku su NordVPN, Google One i ExpressVPN.

Druge VPN aplikacije koje poseduju važeći MASA sertifikat, ali još uvek nisu dobile Google Play značku su Aloha Browser + Private VPN, Private Internet Access VPN, SkyVPN - Fast Secure VPN, Tomato VPN, i vpnify - Unlimited VPN Proxy.

Očekuje se da će se veći broj VPN aplikacija uskoro pridružiti ovoj inicijativi, i tako doprineti većoj transparentnosti aplikacija na Google Play.

Google je pozvao programere i izdavače VPN aplikacija da se pridruže ovoj inicijativi popunjavanjem obrasca i podnošenjem aplikacije na nezavisnu bezbednosnu proveru. Šest laboratorija, koje su ovlašćeni partneri, će zatim testirati javnu verziju aplikacije dostupnu u Play prodavnici i označiti potencijalne bezbednosne probleme koje proizvođači treba da otklone.

„Kada aplikacija ispuni sve zahteve, laboratorija šalje izveštaj o validaciji direktno Googleu kao potvrdu, a programeri će imati pravo da dobiju bezbednosnu značku na svom obrascu za bezbednost podataka“, objasnio je Google. Ceo proces traje 2-3 nedelje.

Google je naglasio da proces nezavisnog testiranja bezbednosti aplikacija pomaže korisnicima da provere da li je „programer dao prioritet bezbednosti i privatnosti aplikacija i da li je posvećen bezbednosti korisnika“.

Međutim, ovaj sertifikat ne znači da aplikacija nema ranjivosti.

Očekuje se i da će se program „Nezavisna provera bezbednosti“ proširiti na druge vrste aplikacija pored VPN aplikacija, ali Google još nije rekao kada bi se to moglo dogoditi.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Bankarski malver sakriven u antivirusnoj aplikaciji

Bankarski malver sakriven u antivirusnoj aplikaciji

Istraživači kompanije Fox-IT otkrili su novu verziju bankarskog trojanca „Vultur“ za Android koja u odnosu na ranije verzije ima napredn... Dalje

Google uklonio 28 VPN aplikacija sa Google Play koje su Android telefone krišom pretvarale u proksije

Google uklonio 28 VPN aplikacija sa Google Play koje su Android telefone krišom pretvarale u proksije

Istraživači iz kompanije HUMAN pronašli su na Google Play 28 VPN aplikacija koje pretvaraju Android uređaje u rezidencijalne proksije koji se vero... Dalje

WhatsApp će blokirati skrinšotove za slike profila

WhatsApp će blokirati skrinšotove za slike profila

WhatsApp je poslednjih godina uveo niz opcija da bi ojačao bezbednost platforme i korisnika. Tako na WhatsAppu možete da delite privatne fotografije... Dalje

Apple popravio dve nove ranjivosti iOS-a koje se koriste u napadima na iPhone uređaje

Apple popravio dve nove ranjivosti iOS-a koje se koriste u napadima na iPhone uređaje

Apple je ove nedelje objavio hitna bezbednosna ažuriranja kako bi popravio dve ranjivosti nultog dana iOS-a koje su korišćene u napadima na iPhone... Dalje

Signal uveo podršku za korisnička imena u aplikaciji

Signal uveo podršku za korisnička imena u aplikaciji

Signal je uveo podršku za korisnička imena tako da sada svako može dodati opcionalno korisničko ime koje će ih povezati sa drugima bez deljenja ... Dalje