Google uvodi red u Play prodavnicu aplikacija

Mobilni telefoni, 18.03.2015, 08:34 AM

Google uvodi red u Play prodavnicu aplikacija

Google je objavio da od pre nekoliko meseci primenjuje novi sistem provere aplikacija kako bi se zaštitili korisnici i poboljšao kvalitet ponude u Play prodavnici.

Novi proces ocenjivanja aplikacija uključuje tim stručnjaka kompanije čija je uloga da otkriju eventualna kršenja smernica Google Play programa za programere pre nego što se aplikacije nađu u prodavnici. Ako Googleovi stručnjaci ocene da nema kršenja smernica, dodavanje aplikacije na Google Play je pitanje sati, kažu iz kompanije.

Smernice za ocenjivanje sadržaja isključuju seksualno eksplicitan materijal, nasilje i maltretiranje, govor mržnje, lažno predstavljanje ili obmanjujuće ponašanje, kršenje prava intelektualne svojine, neovlašćeno objavljivanje ili otkrivanje privatnih i poverljivih informacija drugih osoba, nezakonite aktivnosti, kockanje, širenje malvera, prikupljanje informacija o korisnicima bez njihovog znanja i druge.

Proces provere aplikacija ranije je bio potpuno automatizovan, bez ikakvog učešća ljudskog faktora, zbog čega je Google često bio kritikovan jer se praktično sve moglo naći u prodavnici aplikacija.

Proces provere aplikacija u Appleovoj prodavnici je od početka njenog postojanja mnogo strožiji, a mogao je da potraje i nedeljama. Programeri su zbog toga kritikovali Apple, i kompanija je ubrzala proces provere, ali Apple i dalje temeljno proverava svaku aplikaciju pre nego što dozvoli njeno pojavljivanje u prodavnici aplikacija.

Iz Googlea kažu da novi proces provere aplikacija nije sporiji od prethodnog modela i da do sada nije bilo nijedne jedine žalbe.

Google je objavio i da je unapredio i stranicu za status objavljivanja aplikacija tako da programerima omogući bolji uvid u to zašto je aplikacija odbijena ili suspendovana, da bi u slučaju da je reč o manjim kršenjima smernica mogli ponovo da podnesu svoje aplikacije na pregled.

Google je juče predstavio i novi sistem ocenjivanja za aplikacije i igre na Google Play u odnosu na uzrast korisnika pre nego što se aplikacije nađu u prodavnici. Googleov novi sistem ocenjivanja uključiće već postojeće sisteme ocenjivanja koji pripadaju International Age Rating Coalition (IARC) i njenim organizacijama. U zemljama koje ove organizacije ne pokrivaju će se prikazivati generička ocena u odnosu na starosnu dob korisnika.

Programeri će počev od maja pre objavljivanja novih aplikacija ili ažuriranja postojećih moći da popune upitnik da bi na osnovu njihovih odgovora mogli da dobiju objektivnu ocenu sadržaja. Aplikacije čiji programeri ne popune upitnik će biti označene kao “Neocenjene” i mogu biti blokirane u određenim zemljama ili za određene korisnike.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Android malver FakeSpy se ponovo širi preko SMS poruka koje sadrže linkove

Android malver FakeSpy se ponovo širi preko SMS poruka koje sadrže linkove

Moćni Android malver FakeSpy se vratio. Malver koji može da ukrade podatke o bankovnom računu, lične podatke, privatnu komunikaciju korisnika i jo... Dalje

Google iz Play prodavnice uklonio 25 Android aplikacija koje su krale lozinke za Facebook naloge korisnika

Google iz Play prodavnice uklonio 25 Android aplikacija koje su krale lozinke za Facebook naloge korisnika

Google je uklonio 25 Android aplikacija iz Google Play prodavnice koje su uhvaćene u krađi korisničkih imena i lozinki za prijavu na Facebook nalo... Dalje

TikTok ponovo obećao da neće špijunirati korisnike iOS

TikTok ponovo obećao da neće špijunirati korisnike iOS

TikTok kaže da će prestati da pristupa sadržaju clipboarda na iOS uređajima, nakon što je nova funkcija iOS 14 otkrila da je popularna aplikacij... Dalje

Novi Android ransomware predstavlja se kao aplikacija za praćenje COVID-19

Novi Android ransomware predstavlja se kao aplikacija za praćenje COVID-19

Istraživači iz kompanije ESET upozorili su ove nedelje na ransomware koji se pojavio samo nekoliko dana nakon što je Health Canada najavio aplikaci... Dalje

Šta se dešava sa vašim online nalozima kada mobilni operater proda vaš stari broj

Šta se dešava sa vašim online nalozima kada mobilni operater proda vaš stari broj

“Hvala prijatelju, šaljem veliki zagrljaj” - ovako je glasila poruka na španskom koju je novinar Motherboarda Džozef Koks dobio na What... Dalje