Hiljade Android aplikacija prate decu bez dozvole roditelja

Mobilni telefoni, 17.04.2018, 01:30 AM

Hiljade Android aplikacija prate decu bez dozvole roditelja

Google Play prodavnica je puna aplikacija i igara koje prate decu bez izričite dozvole roditelja, a Google izgleda ne preduzima ništa da bi to spečio.

Skandal u koji su umešani Facebook i britanska firma Cambridge Analytica naterao je mnoge na razmišljanje da li i druge društvene mreže možda rade isto.

Međutim, rezultati jedne nove studije ukazuju da bi možda trebalo da obratimo pažnju i na mobilne aplikacije, bar na one koje su namenjene Androidu.

Jedno je pratiti odrasle ljude na Facebooku ili na druge načine, ali praćenje dece je ipak potpuno neprihvatljivo. A kompanije koje to rade imaju vrlo dobar razlog za to, a obično je taj razlog novac.

Studija pod nazivom "Da li će neko razmišljati o deci? Ispitivanje nivoa usklađenosti sa COPPA" objavljena je u časopisu Proceedings on Privacy Enhancing Technologies. Istraživači kažu da veliki broj Android aplikacija krši zakone u Sjedinjenim Državama prateći maloletnike i prikupljajući podatke bez izričite dozvole roditelja. COPPA je američki Zakon o zaštiti privatnosti dece na mreži, a trebalo bi da zaštiti decu mlađu od 13 godina, a odnosi se na prikupljanje ličnih podataka bez saglasnosti roditelja.

Ono što je loše je da postoji bukvalno hiljade takvih aplikacija, od kojih se većina može preuzeti i sada. Studija je obuhvatila 5855 popularnih Android aplikacija objavljenih između novembra 2016. i marta 2018.

Studija je otkrila neke zabrinjavajuće činjenice. Oko 5% aplikacija je prikupljalo informacije o lokaciji korisnika i kontakt podatke (broj telefona ili email adresa), bez saglasnosti roditelja.

Još 1100 aplikacija, koje čine oko 19% ukupnog broja, delile su osetljive informacije sa trećim stranama, čak i ako uslovi servisa zabranjuju takvu razmenu. Ova vrsta podataka se koristi za oglašavanje koje je bazirano na ponašanju korisnika ili za ciljano oglašavanje. Da li ste se ikad pitali zašto vaše dete dobija reklame za igračku koju je želelo?

49% aplikacija u studiji (2281) je kršilo uslove Googleovog servisa, koji zabranjuje deljenje tzv. perzistetnih identifikatora. To nisu lični podaci korisnika, već se koriste zajedno sa drugim podacima i tokom dužeg vremenskog perioda mogu biti korisni za određivanje profila korisnika.

Studija je pokrila samo 5800 aplikacija u periodu od oko dve godine a istraživači su se bavili uglavnom najpopularnijim aplikacijama. Ipak, verovatno ima još hiljade drugih aplikacija, koje možda nisu toliko popularne, a koje rade isto to.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google kaže da svakog dana provere 50 milijardi aplikacija da bi zaštitili korisnike od malicioznih aplikacija

Google kaže da svakog dana provere 50 milijardi aplikacija da bi zaštitili korisnike od malicioznih aplikacija

Google je objavio nove podatke koji ilustruju napore kompanije da poveća bezbednost korisnika Androida, otkrivajući da sada mnogo više pažnje po... Dalje

Clipper malver zamenjuje Bitcoin i Ethereum adrese korisnika adresama napadača

Clipper malver zamenjuje Bitcoin i Ethereum adrese korisnika adresama napadača

Još jedan dan, još jedan malver koji ugrožava korisnike Androida koji aplikacije preuzimaju iz Googleove Play prodavnice. Ovog puta istraživači k... Dalje

Opera za Android dobija VPN podršku

Opera za Android dobija VPN podršku

Najnovija beta verzija pregledača Opera za Android donosi ugrađenu VPN funkciju, nakon što je proizvođač ranije predstavio sličnu funkcionalnost... Dalje

Android telefon može biti hakovan dok gledate sliku

Android telefon može biti hakovan dok gledate sliku

Budite oprezni kada na svom pametnom telefonu otvarate sliku koju ste preuzeli sa interneta ili primili preko poruke ili email aplikacije. Samo gledan... Dalje

Korisnici iPhonea sada mogu zaključati WhatsApp pomoću Face ID i Touch ID

Korisnici iPhonea sada mogu zaključati WhatsApp pomoću Face ID i Touch ID

Najnovije ažuriranje WhatsAppa za iOS donosi novu funkciju koja korisnicima omogućava da zaključaju pristup aplikaciji koristeći Touch ID ili Fa... Dalje