HummingWhale: Android malver HummingBad se vratio

Mobilni telefoni, 26.01.2017, 01:00 AM

HummingWhale: Android malver HummingBad se vratio

Android malver HummingBad koji je, prema nekim procenama, do sada inficirao 85 miliona uređaja širom sveta, nedavno je pronađen u 46 novih aplikacija, od se kojih 20 njih nekako našlo u Google Play prodavnici, što znači da su aplikacije uspele da prođu Googleove bezbednosne provere.

Prema podacima izraelske firme Check Point, u svetu Android malvera, HummingBad je trenutno najveći igrač jer je odgovoran za 72% svih infekcija mobilnih uređaja.

Veliki broj infekcija je malveru HummingBad obezbedilo mesto među prvih deset najaktivnijih familija malvera u proteklih nekoliko meseci.

HummingBad je jedva godinu dana star malver, koji je prvi put detektovan u februaru prošle godine. Malver je korišćen za preuzimanje drugih aplikacija na kompromitovane uređaje ili za klikove na oglase od kojih zarađuju vlasnici malvera.

U izveštaju koji je jula prošle godine objavio Check Point spominje se marketing kompanija Yingmob iz Kine, koja je glavni osumnjičeni za malvere HummingBad za Android i YiSpecter za iOS.

HummingBad je pronađen u više od 200 aplikacija, a procenjuje se da mesečno zaradi oko 300000 dolara.

Dvadeset nedavno otkrivenih aplikacija sadrže novu verziju malvera HummingBad, koja je nazvana HummingWhale. Malver je u novoj verziji pretpeo velike promene kad je reč o njegovom načinu rada.

Check Point je identifikovao nekoliko novih primeraka HummingBad malvera koji rade kao što je radila i prethodna verzija i koji reklamiraju novu verziju HummingWhale u sklopu svojih aktivnosti. Novi malver sadrži glavni payload u fajlu "group.png", koji je ustvari apk fajl, koji može biti pokrenut kao izvršni fajl. Ovaj .apk radi kao dropper, koji se koristi za preuzimanje i izvršavanje dodatnih aplikacija. To je taktika slična onoj koju su koristile prethodne verzije malvera HummingBad. Međutim, ovaj dropper ide i korak dalje. On koristi Android plugin nazvan DroidPlugin, koji je razvila kompanija Qihoo 360, za instalaciju lažnih aplikacija na virtuelnoj mašini.

HummingWhale žrtvama prikazuje oglase, ali kada korisnik pokuša da ih zatvori, malver otvara virtuelnu mašinu i instalira reklamiranu aplikaciju unutar nje.

Na ovaj način autori HummingBad malvera zarađuju od svake instalacije preko partnerskih programa, instalirajući veliki broj aplikacija na inficiranim uređajima koje se ne pojavljuju na listi aplikacija instaliranih na uređaju.

VM komponenta otežava antivirusima da primete zlonamerno ponašanje HummingWhale malvera, kao i Googleovim bezbednosnim proverama da otkriju maliciozne aplikacije pre nego što se one nađu u Play prodavnici.

HummingWhale ima još jednu mogućnost, a to je da objavljuje ocene u Play prodavnici u ime žrtava, korisnika inficiranih uređaja. Ta taktika donosi dodatni profit autorima malvera ili daje podsticaj drugim malicioznim aplikacijama. Ovakva vrsta aktivnosti prvi put je primećena kod familija malvera kao što su Googlian ili CallJam.

Posle otkrića HummingWhale malvera, Google je uklonio inficirane aplikacije iz svoje prodavnice, koje se nisu nalazile samo na Google Play, već su se mogle preuzeti i iz nezvaničnih prodavnica aplikacija.

Aplikacije inficirane malverom HummingWhale su:

com.bird.sky.whalecamera - Whale Camera

com.op.blinkingcamera - Blinking Camera

com.fishing.when.orangecamera - Orange Camera

com.note.ocean.camera - Ocean camera

io.zhuozhuo.snail.android_snails -蜗牛手游加速器-专业的vpn,解决手游卡顿延迟问题

com.cm.hiporn - HiPorn

com.family.cleaner - Cleaner: Safe and Fast

com.wall.fast.cleaner - Fast Cleaner

com.blue.deep.cleaner - Deep Cleaner

com.color.rainbow.camera - Rainbow Camera

com.ogteam.love.flashlight - com.qti.atfwd.core

com.wall.good.clevercamera - Clever Camera

com.well.hot.cleaner - Hot Cleaner

com.op.smart.albums - SmartAlbums

com.tree.tiny.cleaner - Tiny Cleaner

com.speed.top - Topspeed Test2

com.fish.when.orangecamera - Orange Camera

com.flappy.game.cat - FlappyCat

com.just.parrot.album - com.qti.atfwd.core

com.ogteam.elephanta.album - Elephant Album

gorer - File Explorer

com.with.swan.camera - Swan Camera

com.touch.smile.camera - Smile Camera

com.air.cra.wars - com.qti.atfwd.core

com.room.wow.camera - Wow Camera-BeautyCollageEdit

com.start.super.speedtest - com.qti.atfwd.core

com.best.shell.camera - Shell Camera

com.ogteam.birds.album - com.qti.atfwd.core

com.tec.file.master - File Master

com.bird.sky.whale.camera - Whale Camera

cm.com.hipornv2 - HiPorn

com.wind.coco.camera - Coco Camera

global.fm.filesexplorer - file explorer

com.filter.sweet.camera - Sweet Camera

com.op.blinking.camera - Blinking Camera

com.mag.art.camera - Art camera

com.cool.ice.camera - Ice Camera

com.group.hotcamera - Hot Camera

com.more.light.vpn - Light VPN-Fast, Safe,Free

com.win.paper.gcamera - Beauty Camera

com.bunny.h5game.parkour - Easter Rush

com.fun.happy.camera- Happy Camera

com.like.coral.album - com.qti.atfwd.core

com.use.clever.camera - Clever Camera

com.wall.good.clever.camera - Clever Camera


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Ako imate stariji Android uređaj, možda više nećete moći da se prijavite na Google nalog

Ako imate stariji Android uređaj, možda više nećete moći da se prijavite na Google nalog

Ako još uvek imate uređaj sa Androidom 2.3.7 (Gingerbread) ili starijim, Google vam od 27. septembra neće dozvoliti da se prijavite na svoj Google... Dalje

Google Play Protect ponovo nije prošao antivirusne testove

Google Play Protect ponovo nije prošao antivirusne testove

Google Play Protect, sistem za odbranu od malvera ugrađen u Android, nije prošao testove laboratorije za testiranje antivirusnih programa AV-TEST je... Dalje

Google objavio krajnji rok za programere aplikacija na Google Play: evo kada ćemo videti koje podatke prikupljaju aplikacije i kako ih koriste

Google objavio krajnji rok za programere aplikacija na Google Play: evo kada ćemo videti koje podatke prikupljaju aplikacije i kako ih koriste

Google je objavio više detalja u vezi sa predstojećim „odeljkom o bezbednosti“ Google Play prodavnice koji će korisnicima pružati inf... Dalje

Poznati malver Joker ponovo u aplikacijama na Google Play

Poznati malver Joker ponovo u aplikacijama na Google Play

U Google Play prodavnici ponovo su otkrivene aplikacije koje skrivaju malver Joker. U utorak su istraživači iz Zscalerovog ThreatLabza objavili da s... Dalje

Malver Toddler prazni bankovne račune korisnika Android telefona

Malver Toddler prazni bankovne račune korisnika Android telefona

Novi malver za Android širi se po Evropi. Malver nazvan Toddler prvi put je primećen u januaru ove godine. Trojanac kojeg su otkrili istraživači i... Dalje