Igrači Minecrafta najčešće mete sajber-kriminalaca

Mobilni telefoni, 07.11.2023, 10:30 AM

Igrači Minecrafta najčešće mete sajber-kriminalaca

Trojanac SpyNote, kamufliran kao mod za igru Roblox, koristi se za napade na korisnike Androida, upozoravaju istraživači kompanije Kaspersky.

Ovaj mobilni malver može da evidentira pritiske tastera, snima ekran, strimuje video sa kamere telefona i lažno predstavlja Google i Facebook aplikacije kako bi prevario korisnike da otkriju svoje lozinke.

Ovi nalazi su deo najnovijeg izveštaja kompanije Kaspersky koja je sprovela istraživanje koje je trajalo od jula 2022. do jula 2023. U ovom izveštaju, Kaspersky otkriva ranjivosti koje sajber-kriminalci iskorišćavaju kada je reč o video igrama i korisnicima.

Njihove taktike obuhvataju niz napada, uključujući ranjivosti na vebu, DDoS napade, rudarenje kriptovaluta i trojanske ili fišing kampanje.

Tokom navedenog perioda, proizvodi kompanije Kaspersky otkrili su 4.076.530 pokušaja preuzimanja 30.684 jedinstvenih fajlova maskiranih u popularne igre, modifikacije, varalice i drugi softver koji je u vezi video igara. Ovi pokušaji su uticali na 192.456 korisnika širom sveta.

Najčešće su otkrivani preuzimači - downloaderi (89,70%). Iako nisu sami po sebi opasni, oni mogu da preuzimaju druge programe, uključujući i zlonamerne, na uređaje korisnika. Adware (5,25%) i trojanci (2,39%) takođe su bili značajne pretnje za igrače.

Minecraft je bio najciljanija igra, uzrokujući 70,29% svih upozorenja Kaspersky softvera na uređajima 130.619 igrača. Roblox je na drugom mestu, sa 20,37% svih upozorenja na uređajima 30.367 korisnika.

Pored toga, Kaspersky je dokumentovao 436.786 pokušaja infekcije mobilnih uređaja. Još jednom, igrači Minecrafta su bili primarna meta, jer je na njih izvršeno 90,37% napada.

„U dinamičnoj industriji igara, u kojoj se nalazi mnoštvo ličnih i finansijskih podataka, sajber-kriminalci koriste primamljive prilike. Oni iskorišćavaju naloge za igre tako što kradu imovinu u igrici, virtuelnu valutu i prodaju kompromitovane naloge igrača, često sa stvarnom vrednošću“, rekao je Vasilij Kolesnikov, stručnjak za sajber bezbednost u kompaniji Kaspersky.

„Sa porastom zarade i broja gejmera, industrija igara i dalje je unosna meta za sajber-kriminalce, sa dugo očekivanim i popularnim naslovima koji se koriste kao mamac u zlonamernim kampanjama. S obzirom da je skoro četvrtina igrača maloletna, oni mogu biti lak plen za napadače.“

Kaspersky je preporučio korisnicima da preuzimaju igre samo iz zvaničnih prodavnica, kao što su Steam, Apple App Store, Google Play ili Amazon Appstore, da izbegavaju preuzimanje piratskog softvera, da budu oprezni prema nepoznatim igračima, i da koriste pouzdana bezbednosna rešenja da bi se zaštitili od ovakvih sajber pretnji.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Bankarski malver sakriven u antivirusnoj aplikaciji

Bankarski malver sakriven u antivirusnoj aplikaciji

Istraživači kompanije Fox-IT otkrili su novu verziju bankarskog trojanca „Vultur“ za Android koja u odnosu na ranije verzije ima napredn... Dalje

Google uklonio 28 VPN aplikacija sa Google Play koje su Android telefone krišom pretvarale u proksije

Google uklonio 28 VPN aplikacija sa Google Play koje su Android telefone krišom pretvarale u proksije

Istraživači iz kompanije HUMAN pronašli su na Google Play 28 VPN aplikacija koje pretvaraju Android uređaje u rezidencijalne proksije koji se vero... Dalje

WhatsApp će blokirati skrinšotove za slike profila

WhatsApp će blokirati skrinšotove za slike profila

WhatsApp je poslednjih godina uveo niz opcija da bi ojačao bezbednost platforme i korisnika. Tako na WhatsAppu možete da delite privatne fotografije... Dalje

Apple popravio dve nove ranjivosti iOS-a koje se koriste u napadima na iPhone uređaje

Apple popravio dve nove ranjivosti iOS-a koje se koriste u napadima na iPhone uređaje

Apple je ove nedelje objavio hitna bezbednosna ažuriranja kako bi popravio dve ranjivosti nultog dana iOS-a koje su korišćene u napadima na iPhone... Dalje

Signal uveo podršku za korisnička imena u aplikaciji

Signal uveo podršku za korisnička imena u aplikaciji

Signal je uveo podršku za korisnička imena tako da sada svako može dodati opcionalno korisničko ime koje će ih povezati sa drugima bez deljenja ... Dalje