Istraživači tvrde da Kina malverima za Android i iOS špijunira demonstrante u Hong Kongu

Mobilni telefoni, 02.10.2014, 08:55 AM

Istraživači tvrde da Kina malverima za Android i iOS  špijunira demonstrante u Hong Kongu

Prodemokratski demonstranti u Hong Kongu koji protestvuju protiv odluke kineske vlade da ne dozvoli otvoreno nominovanje kandidata za izbore za sledećeg lidera Hong Konga dobijaju poruke preko aplikacije WhatsApp sa linkom za preuzimanje Android aplikacije koju je navodno napravila grupa aktivista, a koja je nastala sa ciljem da pomogne u koordinaciji protesta nazvanog “Okupirajmo centar”.

Grupa programera Code4HK koja se spominje u poruci zaista postoji. Reč je o grupi aktivista programera koji pomažu širenju informacija o protestima. Međutim, i predstavnici Code4HK i vođe pokreta “Okupirajmo centar” kažu da oni nemaju veze sa tim porukama i aplikacijom koja se u njima spominje.

Firma Lacoon Mobile Security analizirala je aplikaciju za koju iz ove firme kažu da je špijunski program sa dugom listom dozvola koje traži.

Kada se aplikacija pokrene, malver traži da bude ažuriran, čime se ustvari aktiviraju njegovi špijunski kapaciteti.

Informacije koje ova špijunska aplikacija može izvući iz uređaja se kreću u rasponu od kontakata, preko poruka, istorije poziva, multimedijalnih fajlova, emailova, istorije pretrage interneta, pa do identifikacionih informacija o uređaju (broj telefona, IP adresa, SIM kod) i geolokacije. Pored ovoga, aplikacija može da snima i zvuk.

Iako je teško sa sigurnošću reći ko stoji iza ove aplikacije, u Lacoon Mobile Security, na osnovu podataka sa servera za komandu i kontrolu (C&C server) koje su analizirali, kao i na osnovu toga ko su ciljevi napada, veruju da iza napada stoje kineske vlasti.

U ovoj firmi smatraju da ova aplikacija nije običan špijunski alat, već da je reč o naprednom alatu koji može imati široku primenu i koji je mogao biti razvijen uz podršku vlasti.

Na istom serveru sa koga se preuzima malver za Android, istraživači su pronašli još jedan špijunski program namenjen iOS uređajima, koji ima otprilike iste mogućnosti kao i njegov Androd dvojnik.

U Lacoonu su ovaj malver nazvali Xsser mRAT (mobilni trojanac za daljinski pristup) i označili ga kao “najnaprednijeg, potpuno operativnog kineskog iOS trojanca koji je otkriven do sada”. Za sada nema informacija o tome kako je ovaj trojanac korišćen u napadima. Trojanac je namenjen isključivo jailbreakovanim iOS uređajima.

"Napadi koji ciljaju i na iOS i na Android uređaje su retki, i ukazuju da ovo može da sprovodi veoma velika organizacija ili država. Činjenica da se ovaj napad koristi protiv demonstranata i da ga vode napadači koji govore kineski, nagoveštava da je ovo prvi iOS trojanac koji je povezan sa sajber aktivnostima kineske vlade”, kažu iz Lacoon Mobile Security. Karakteristike malvera podržavaju ovu pretpostavku.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Isključujete li nekad svoj pametni telefon? Evo zašto bi to trebalo raditi barem jednom nedeljno

Isključujete li nekad svoj pametni telefon? Evo zašto bi to trebalo raditi barem jednom nedeljno

Isključujete li nekad svoj telefon? Ako je odgovor ne, trebalo bi da promenite to i bar jednom nedeljno isključite i uključite telefon. Ovo je samo... Dalje

Bankarski trojanac Anatsa (Teabot) ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Bankarski trojanac Anatsa (Teabot) ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Istraživači iz kompanije Zscaler pronašli su više od 90 Android aplikacija instaliranih više od 5,5 miliona puta preko Google Play, koje su uređ... Dalje

Novi Android bankovni trojanac Antidot se predstavlja kao aplikacija za ažuriranje Google Play-a

Novi Android bankovni trojanac Antidot se predstavlja kao aplikacija za ažuriranje Google Play-a

Istraživači bezbednosti iz Cyble Research and Intelligence Labs (CRIL) otkrili su novog bankarskog trojanca koji cilja Android uređaje. U izveštaj... Dalje

Android dobija zaštitu od krađe podataka za ukradene i izgubljene telefone

Android dobija zaštitu od krađe podataka za ukradene i izgubljene telefone

Google je najavio da uvodi nekoliko funkcija za zaštitu podataka od krađe, od kojih će neke biti dostupne samo za Android 15+ uređaje, dok će dr... Dalje

Google najavio nove funkcije za zaštitu od prevara i malvera na Androidu

Google najavio nove funkcije za zaštitu od prevara i malvera na Androidu

Google je ove nedelje održao godišnju konferenciju za programere, na kojoj je najavio nove bezbednosne funkcije za zaštitu od prevara koje dolaze u... Dalje