Istraživači tvrde da Kina malverima za Android i iOS špijunira demonstrante u Hong Kongu

Mobilni telefoni, 02.10.2014, 08:55 AM

Istraživači tvrde da Kina malverima za Android i iOS  špijunira demonstrante u Hong Kongu

Prodemokratski demonstranti u Hong Kongu koji protestvuju protiv odluke kineske vlade da ne dozvoli otvoreno nominovanje kandidata za izbore za sledećeg lidera Hong Konga dobijaju poruke preko aplikacije WhatsApp sa linkom za preuzimanje Android aplikacije koju je navodno napravila grupa aktivista, a koja je nastala sa ciljem da pomogne u koordinaciji protesta nazvanog “Okupirajmo centar”.

Grupa programera Code4HK koja se spominje u poruci zaista postoji. Reč je o grupi aktivista programera koji pomažu širenju informacija o protestima. Međutim, i predstavnici Code4HK i vođe pokreta “Okupirajmo centar” kažu da oni nemaju veze sa tim porukama i aplikacijom koja se u njima spominje.

Firma Lacoon Mobile Security analizirala je aplikaciju za koju iz ove firme kažu da je špijunski program sa dugom listom dozvola koje traži.

Kada se aplikacija pokrene, malver traži da bude ažuriran, čime se ustvari aktiviraju njegovi špijunski kapaciteti.

Informacije koje ova špijunska aplikacija može izvući iz uređaja se kreću u rasponu od kontakata, preko poruka, istorije poziva, multimedijalnih fajlova, emailova, istorije pretrage interneta, pa do identifikacionih informacija o uređaju (broj telefona, IP adresa, SIM kod) i geolokacije. Pored ovoga, aplikacija može da snima i zvuk.

Iako je teško sa sigurnošću reći ko stoji iza ove aplikacije, u Lacoon Mobile Security, na osnovu podataka sa servera za komandu i kontrolu (C&C server) koje su analizirali, kao i na osnovu toga ko su ciljevi napada, veruju da iza napada stoje kineske vlasti.

U ovoj firmi smatraju da ova aplikacija nije običan špijunski alat, već da je reč o naprednom alatu koji može imati široku primenu i koji je mogao biti razvijen uz podršku vlasti.

Na istom serveru sa koga se preuzima malver za Android, istraživači su pronašli još jedan špijunski program namenjen iOS uređajima, koji ima otprilike iste mogućnosti kao i njegov Androd dvojnik.

U Lacoonu su ovaj malver nazvali Xsser mRAT (mobilni trojanac za daljinski pristup) i označili ga kao “najnaprednijeg, potpuno operativnog kineskog iOS trojanca koji je otkriven do sada”. Za sada nema informacija o tome kako je ovaj trojanac korišćen u napadima. Trojanac je namenjen isključivo jailbreakovanim iOS uređajima.

"Napadi koji ciljaju i na iOS i na Android uređaje su retki, i ukazuju da ovo može da sprovodi veoma velika organizacija ili država. Činjenica da se ovaj napad koristi protiv demonstranata i da ga vode napadači koji govore kineski, nagoveštava da je ovo prvi iOS trojanac koji je povezan sa sajber aktivnostima kineske vlade”, kažu iz Lacoon Mobile Security. Karakteristike malvera podržavaju ovu pretpostavku.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hiljade Android aplikacija prikupljaju podatke za koje im niste dali dozvolu

Hiljade Android aplikacija prikupljaju podatke za koje im niste dali dozvolu

Pametni telefoni su rudnik zlata kada su u pitanju podaci korisnika zahvaljujući aplikacijama koje neprestano prikupljaju sve moguće podatke sa ure... Dalje

Jedna poruka na iPhoneu može da napravi veliki problem koji se može rešiti samo brisanjem uređaja

Jedna poruka na iPhoneu može da napravi veliki problem koji se može rešiti samo brisanjem uređaja

“Tekstualne bombe” su već duže vreme problem na iPhone uređajima, ali ovaj put je to ozbiljno, jer se može popraviti samo potpunim br... Dalje

Lažni ES File Explorer iz Google Play prodavnice preuzelo 10000 korisnika

Lažni ES File Explorer iz Google Play prodavnice preuzelo 10000 korisnika

Lukas Stefanko, iz kompanije ESET, otkrio je u Google Play prodavnici lažnu aplikaciju pod nazivom ES File Explorer. Aplikacija nije nudila korisnici... Dalje

Lažna aplikacija ''Updates for Samsung'' prevarila više od 10 miliona korisnika

Lažna aplikacija ''Updates for Samsung'' prevarila više od 10 miliona korisnika

Jedan od najvećih problema sa Samsung telefonima je nekonzistentnost ažuriranja, jer južnokorejskoj kompaniji obično treba više vremena za ispor... Dalje

Horor igra iz Google Play prodavnice krade lozinke za Facebook i Google naloge

Horor igra iz Google Play prodavnice krade lozinke za Facebook i Google naloge

Istraživači kompanije Wandera otkrili su u Googleovoj Play prodavici horor igru sa više od 50000 instalacija i visokom prosečnom ocenom korisnika ... Dalje