Izraelska firma proizvela alat koji može da otključa svaki iPhone

Mobilni telefoni, 28.02.2018, 11:00 AM

Izraelska firma proizvela alat koji može da otključa svaki iPhone

Sećate li se pravog malog rata koji se završio sudskim sporom između Applea i FBI koji je tražio od kompanije da otključa telefon teroriste koji je učestvovao u pucnjavi u San Bernardinu pre dve godine?

Pošto je Apple odbio da pomogne federalnim agentima da pristupe podacima na zaključanom iPhoneu teroriste, FBI je na kraju platio više od milion dolara jednoj kompaniji za otključavanje iPhone 5c.

Izgleda da FBI više neće morati da traži od Applea pomoć oko otključavanja iPhonea. Izraelska firma Cellebrite navodno ima novi hakerski alat koji može da otključa bilo koji iPhone dostupan na tržištu koji radi sa iOS 5 do iOS 11.

Cellebrite inače razvija alate za digitalnu forenziku i programe za mobilne telefone. Najpopularniji proizvod ove firme je Univesal Extraction Device ili UFED koji pomaže istražiteljima da izvuku lozinke i podatke sačuvane na mobilnim telefonima.

Prema pisanju Forbsa, proteklih nekoliko meseci izraelska firma je razvila nove tehnike koje je nazvala "Napredne usluge otključavanja i izvlačenja (podataka)" za koje je Cellebrite u dokumentu objavljenom početkom godine objasnio da se mogu primeniti na "Appleove uređaje i operativne sisteme, uključujući iPhone, iPad, iPad mini, iPad Pro i iPod touch, koji rade sa iOS 5 do iOS 11".

Prema neimenovanim izvorima koje citira Forbs, Cellebrite može da otključa i iPhone 8 i iPhone X jer oba uređaja rade na sličan način kad je bezbednost u pitanju.

Osim Appleovih uređaja, Cellebrite ima rešenje i za Android uređaje koje proizvodi Samsung (Galaxy i Note serije), Alcatel, HTC, Huawei, LG, Motorola, ZTE, Google i mnogi drugi.

"Cellebriteove Napredne usluge otključavanja su jedino rešenje industrije za prevazilažeje mnogih vrsta složenih ključeva na vodećim uređajima na tržištu", kaže se u dokumentu Cellebritea.

Prošlog novembra, američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednost navodno je uspelo da otključa iPhone X koji je pripadao osumnjičenom za trgovinu oružjem, verovatno uz pomoć stručnjaka Cellebritea.

Cellebrite je firma osnovana 1999. koja proizvodi alate za digitalnu forenziku i softver za mobilne telefone za svoje klijente, među kojima je i američka vlada.

Ni Cellebrite ni Apple nisu komentarisali pisanje Forbsa.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Tokom poslednje tri godine Google Play prodavnica često je bila dom zloglasnog malvera „Joker“. Malver je sada ponovo otkriven u 8 novih ... Dalje

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

U iOS-u je otkrivena bizarna greška zbog koje iPhone može trajno onemogućiti svoju Wi-Fi funkciju ako korisnik pokuša da se poveže sa Wi-Fi mrež... Dalje

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Direktor Applea Tim Kuk izjavio je da Android ima više malvera nego iOS i da „sideloading“ mobilnog softvera nije u „najboljem inte... Dalje

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver TeaBot inficira pametne telefone pretvarajući se da je čuveni antivirusni program. Lažnu aplikaciju prevaranti su nazvali “Kaspersky ... Dalje

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Zajedno sa nizom novih funkcija, Google konačno uvodi end-to-end enkripciju (E2EE) za sve u aplikaciji Messages. Beta testeri mogu da koriste E2EE po... Dalje