Kako špijunski softver inficira pametne telefone i kako da se odbranite od toga

Mobilni telefoni, 14.12.2023, 09:30 AM

Kako špijunski softver inficira pametne telefone i kako da se odbranite od toga

Studija koju je naručio Bitdefender pokazala je da polovina korisnika interneta koristi telefon kao glavni uređaj za lične aktivnosti. Ipak, mnogi korisnici izbegavaju bezbednosna rešenja, misleći da su ili beskorisna ili da njihov telefon ima dovoljno ugrađene odbrane da ih zaštiti. Ipak, korisnici pametnih telefona širom sveta su često mete ne samo prevara već i malvera.

Špijunski softver (spyware) je jedna od najopasnijih vrsta malvera, ne samo zbog svoje sposobnosti da krade osetljive podatke, već i zato što može da zarazi uređaje bez ikakvog udela korisnika u tome. Takvi malveri dizajnirani su da tajno prate korisnike i prikupljaju informacije o aktivnostima korisnika bez njihovog znanja ili saglasnosti. Vrlo često ih koriste obični, ljubomorni ljudi, da špijuniraju svoje supružnike.

Takve malvere koriste i hakeri koje sponzoriše država a obično su njihove mete disidenti, politički aktivisti, novinari i političari.

Špijunski softver radi neprimetno u pozadini, bez znanja korisnika, prikupljajući podatke tokom dužeg perioda. Ti podaci uključuju razne vrste osetljivih informacija, uključujući pritiske na tastere, kredencijale za prijavu, poruke i druge. Podaci se šalju na server koji kontroliše napadač.

Spyware može da prati aktivnosti korisnika na internetu i van njega, uključujući istoriju pregledanja veba i korišćenje aplikacija. Ovo napadačima daje uvid u ponašanje i preferencije korisnika.

Neki tipovi špijunskog softvera (obično plaćeni špijunski softver) mogu da prave snimke ekrana, snimaju fotografije pomoću kamera uređaja i snimaju zvuk pomoću mikrofona telefona.

Špijunski softver može da promeni sistemske postavke, instalira dodatni softver i izvrši promene u konfiguraciji uređaja da bi obezbedio postojanost i izbegao otkrivanje.

Kako se telefoni zaraze ovakvim malverom?

Špijunski softver se distribuira kroz različite kanale. U vezi sa tim, evo na šta treba da obratite pažnju:

Preuzimanje aplikacija iz „nezvaničnih“ prodavnica - Preuzimanje aplikacija iz nezvaničnih prodavnica aplikacija ili drugih izvora povećava rizik od infekcije špijunskim softverom. Preporučuje se da se držite prodavnica aplikacija kao što su Google Play i Apple App Store.

Pecanje (fišing) - Kliktanje na linkove u imejlovima, porukama ili veb sajtovima može dovesti do infekcije špijunskim softverom. Izbegavajte linkove iz nepoznatih ili sumnjivih izvora.

Nezakrpljene ranjivosti - Zastareli/nezakrpljeni softver može da sadrži ranjivosti koje špijunski softver može da iskoristi. U proteklih nekoliko godina, Apple je bio upleten u igru mačke i miša sa programerima špijunskog softvera koji su koristili greške nultog dana u operativnom sistemu iPhonea. Zato proveravajte da li se OS vašeg telefona redovno ažurira.

Predinstalirane aplikacije - Neki telefoni se prodaju sa već instaliranim aplikacijama koje mogu sadržati špijunski softver ili imati funkcije praćenja. Pregledajte i onemogućite nepotrebne predinstalirane aplikacije za koje niste sigurni.

Fizički pristup - Ovo se podrazumeva, ali ako neko ima fizički pristup vašem telefonu, može da instalira špijunski softver bez vašeg znanja. Zato je važno da zaključate telefon PIN kodom ili biometrijskom autentifikacijom.

Foto: Faisal Rahman /Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Izveštaj kompanije Kaspersky predstavljen na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni, otkrio je eskalaciju rizika sa kojima se korisnici m... Dalje

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Istraživači iz firme ThreatFabric primetili su na Google Play pet aplikacija koje je preuzelo više od 150.000 korisnika koji su na taj način infic... Dalje

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Istraživači iz kompanije McAfee otkrili su novu verziju Android malvera XLoader koji se širi uglavnom putem SMS poruka koje sadrže skraćeni URL k... Dalje

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

U Apple App Storeu pojavila se lažna aplikacija LassPass za koju se pretpostavlja da se koristi kao aplikacija za krađu lozinki korisnika. Kompanija... Dalje

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google pokreće pilot program za borbu protiv finansijskih prevara blokiranjem bočnog učitavanja Android APK fajlova koji zahtevaju pristup rizični... Dalje