Kineske vlasti primoravaju muslimane da instaliraju špijunsku aplikaciju na Android telefonima

Mobilni telefoni, 24.07.2017, 10:00 AM

Kineske vlasti primoravaju muslimane da instaliraju špijunsku aplikaciju  na Android telefonima

Kineske vlasti primoravaju pripadnike nekih etničkih manjina da instaliraju aplikaciju za pametne telefone koja treba da im omogući praćenje aktivnosti korisnika. Vlasti su upozorile one koji ne poštuju ovaj zahtev da bi mogli biti zadržani u pritvoru i do 10 dana.

Ova inicijativa kineske vlade najpre je počela da se primenjuje u oblasti Sinkjang, u zapadnoj Kini, kada su vlasti preko WeChata poslale poruku stanovnicima Urumćija, glavnog grada Ujgurske autonomne oblasti, sa zahtevom da instaliraju Android aplikaciju nazvanu Jingwang, koja može da špijunira korisnike i da otkrije terorističke i verske video snimke, slike, elektronske knjige i elektronska dokumenta.

Većina ljudi u ovom regionu su muslimanske veroispovesti. Poruka koju su poslale vlasti bila je i na mandarinskom i na ujgurskom, jeziku kojim govori nacionalna manjina koja broji 8 miliona ljudi.

Poruka koju su dobili korisnici sadrži QR kod za preuzimanje pomenute aplikacije, i upozorenje za one koji je ne instaliraju.

Vlasti su najavile da će narednih nedelja nasumično vršiti proveru kako bi seoutvrdila da li su svi instalirali aplikaciju i da li ima zabranjenog saadržaja na uređajima. Ako se utvrdi prisustvo takvog sadržaja na uređaju, od korisnika će biti zatraženo da ga obriše. Oni koji se ne budu pridržavali toga, takođe mogu biti pritvoreni, upozorile su kineske vlasti.

Aplikacija može da prati većinu toga što korisnik radi na telefonu, uključujući i razgovore na WeChat i Weibo, dve najpopularnije komunikacijske platforme u Kini.

Aplikacija prikuplja i informacije o prijavljivanju na WiFi, IMEI uređaja, podatke sa SIM kartice, i sve što prikupi od informacija šalje serveru koji je pod kontrolom vlasti. Među informacijama koje prikuplja aplikacija su i video snimci sačuvani na uređaju, koji se upoređuju sa digitalnim potpisima sadržaja označenog zbog terorizma ili povezanog sa terorističkom aktivnošću.

Aplikacija koja kineskim vlastima omogućava špijuniranje pripadnika etničkih manjina za sada postoji samo u verziji za Android uređaje, ali imajući u vidu da je iOS na manje od 10% uređaja u Kini, procenjuje se da je većina pripadnika manjinskih grupa pogođena ovim potezom kineskih vlasti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hakeri mogu manipulisati fajlovima koje primite preko WhatsAppa i Telegrama

Hakeri mogu manipulisati fajlovima koje primite preko WhatsAppa i Telegrama

Istraživači kompanije Symantec pokazali su nekoliko zanimljivih scenarija napada na aplikacije WhatsApp i Telegram za Android. Napad nazvan "Media F... Dalje

Hiljade Android aplikacija prikupljaju podatke za koje im niste dali dozvolu

Hiljade Android aplikacija prikupljaju podatke za koje im niste dali dozvolu

Pametni telefoni su rudnik zlata kada su u pitanju podaci korisnika zahvaljujući aplikacijama koje neprestano prikupljaju sve moguće podatke sa ure... Dalje

Jedna poruka na iPhoneu može da napravi veliki problem koji se može rešiti samo brisanjem uređaja

Jedna poruka na iPhoneu može da napravi veliki problem koji se može rešiti samo brisanjem uređaja

“Tekstualne bombe” su već duže vreme problem na iPhone uređajima, ali ovaj put je to ozbiljno, jer se može popraviti samo potpunim br... Dalje

Lažni ES File Explorer iz Google Play prodavnice preuzelo 10000 korisnika

Lažni ES File Explorer iz Google Play prodavnice preuzelo 10000 korisnika

Lukas Stefanko, iz kompanije ESET, otkrio je u Google Play prodavnici lažnu aplikaciju pod nazivom ES File Explorer. Aplikacija nije nudila korisnici... Dalje

Lažna aplikacija ''Updates for Samsung'' prevarila više od 10 miliona korisnika

Lažna aplikacija ''Updates for Samsung'' prevarila više od 10 miliona korisnika

Jedan od najvećih problema sa Samsung telefonima je nekonzistentnost ažuriranja, jer južnokorejskoj kompaniji obično treba više vremena za ispor... Dalje