Kineske vlasti primoravaju muslimane da instaliraju špijunsku aplikaciju na Android telefonima

Mobilni telefoni, 24.07.2017, 10:00 AM

Kineske vlasti primoravaju muslimane da instaliraju špijunsku aplikaciju  na Android telefonima

Kineske vlasti primoravaju pripadnike nekih etničkih manjina da instaliraju aplikaciju za pametne telefone koja treba da im omogući praćenje aktivnosti korisnika. Vlasti su upozorile one koji ne poštuju ovaj zahtev da bi mogli biti zadržani u pritvoru i do 10 dana.

Ova inicijativa kineske vlade najpre je počela da se primenjuje u oblasti Sinkjang, u zapadnoj Kini, kada su vlasti preko WeChata poslale poruku stanovnicima Urumćija, glavnog grada Ujgurske autonomne oblasti, sa zahtevom da instaliraju Android aplikaciju nazvanu Jingwang, koja može da špijunira korisnike i da otkrije terorističke i verske video snimke, slike, elektronske knjige i elektronska dokumenta.

Većina ljudi u ovom regionu su muslimanske veroispovesti. Poruka koju su poslale vlasti bila je i na mandarinskom i na ujgurskom, jeziku kojim govori nacionalna manjina koja broji 8 miliona ljudi.

Poruka koju su dobili korisnici sadrži QR kod za preuzimanje pomenute aplikacije, i upozorenje za one koji je ne instaliraju.

Vlasti su najavile da će narednih nedelja nasumično vršiti proveru kako bi seoutvrdila da li su svi instalirali aplikaciju i da li ima zabranjenog saadržaja na uređajima. Ako se utvrdi prisustvo takvog sadržaja na uređaju, od korisnika će biti zatraženo da ga obriše. Oni koji se ne budu pridržavali toga, takođe mogu biti pritvoreni, upozorile su kineske vlasti.

Aplikacija može da prati većinu toga što korisnik radi na telefonu, uključujući i razgovore na WeChat i Weibo, dve najpopularnije komunikacijske platforme u Kini.

Aplikacija prikuplja i informacije o prijavljivanju na WiFi, IMEI uređaja, podatke sa SIM kartice, i sve što prikupi od informacija šalje serveru koji je pod kontrolom vlasti. Među informacijama koje prikuplja aplikacija su i video snimci sačuvani na uređaju, koji se upoređuju sa digitalnim potpisima sadržaja označenog zbog terorizma ili povezanog sa terorističkom aktivnošću.

Aplikacija koja kineskim vlastima omogućava špijuniranje pripadnika etničkih manjina za sada postoji samo u verziji za Android uređaje, ali imajući u vidu da je iOS na manje od 10% uređaja u Kini, procenjuje se da je većina pripadnika manjinskih grupa pogođena ovim potezom kineskih vlasti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Tokom poslednje tri godine Google Play prodavnica često je bila dom zloglasnog malvera „Joker“. Malver je sada ponovo otkriven u 8 novih ... Dalje

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

U iOS-u je otkrivena bizarna greška zbog koje iPhone može trajno onemogućiti svoju Wi-Fi funkciju ako korisnik pokuša da se poveže sa Wi-Fi mrež... Dalje

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Direktor Applea Tim Kuk izjavio je da Android ima više malvera nego iOS i da „sideloading“ mobilnog softvera nije u „najboljem inte... Dalje

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver TeaBot inficira pametne telefone pretvarajući se da je čuveni antivirusni program. Lažnu aplikaciju prevaranti su nazvali “Kaspersky ... Dalje

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Zajedno sa nizom novih funkcija, Google konačno uvodi end-to-end enkripciju (E2EE) za sve u aplikaciji Messages. Beta testeri mogu da koriste E2EE po... Dalje