Krysanec, novi trojanac za Android sakriven u legitimnim aplikacijama

Mobilni telefoni, 13.08.2014, 09:24 AM

Krysanec, novi trojanac za Android sakriven u legitimnim aplikacijama

Postoji razlog zbog čega stručnjaci savetuju korisnicima Androida da se uzdrže od preuzimanja aplikacija sa nepouzdanih lokacija i da se drže oficijelnog marketa Google Play. To ne znači da je Google Play apsolutno bezbedan - i tamo se s vremena na vreme pojavi poneki malver, ali je zahvaljujući skeneru Google Bouncer, Google Play bolje kontrolisan od alternativnih prodavnica aplikacija. Evo još jedne potvrde za to.

Stručnjaci kompanije ESET otkrili su trojanski program za daljinski pristup (Remote Access Trojan, RAT) koji se širi maskiran u nekoliko legitimnih Android aplikacija.

To je inače jedan od najčešćih načina širenja infekcije za malvere za Android - malveri su maskirani u popularne legitimne aplikacije, od igrica do manje ili više korisnih programa. Često ove aplikacije rade ono što korisnici očekuju od njih kada ih preuzimaju, a zahvaljujući sakrivenim trojancima i više od toga. Često se za ovakve aplikacije tvrdi da su krekovane verzije popularnih komercijalnih aplikacija.

Stručnajci ESET-a pronašli su novi RAT za Android nazvan Krysanec u mobilnoj aplikaciji ruske Sberbanke, u aplikaciji 3G Traffic Guard, i nekoliko drugih aplikacija, uključujući i ESET-ovu Mobile Security.

Malver se distribuira preko nekoliko kanala, uključujući i sajtove na kojima se deli piratski sadržaj, kao i rusku društvenu mrežu.

Zaražene aplikacije sadrže Android verziju multiplatformnog trojanskog alata za daljinski pristup Unrecom.

Android/Spy.Krysanec može da prikuplja različite informacije sa zaraženog uređaja, povezujući se sa svojim C&C (Command & Control) serverom i preuzimajući dodatne module.

Zahvaljujući ovim modulima backdoor može da pravi fotografije, snima zvuk pomoću mikrofona uređaja, da beleži trenutnu GPS lokaciju, da dobije spisak instaliranih aplikacija i otvorenih web stranica, da pregleda pozive, kontakte, SMS poruke i poruke poslate i primljene preko aplikacije Whatssapp itd.

Zanimljivo je i da su se uzorci malvera koje je analizirao ESET povezivali sa C&C serverom hostovanim na domenu koji pripada provajderu No-IP (Vitalwerks), koji je nedavno imao spor sa Microsoftom kada je Microsoft preuzeo kontrolu nad 22 domena kompanije koji su se koristili za širenje malvera.

Preporuka stručnjaka ESET-a je da korisnici preuzimaju aplikacije samo iz pouzdanih izvora, kao što je Google Play prodavnica aplikacija. Ekosistem Android aplikacija nudi zaštitu od modifikacija legitimnih aplikacija kao što je ova sa RAT Krysanec - aplikacije se digitalno potpisuju sa sertifikatima programera. Aplikacije koje kriju Krysanec nemaju važeće sertifikate. Ali ne ispituju svi korisnici pažljivo aplikacije koje instaliraju na telefonima, kažu u ESET-u, a to posebno važi za one koji traže aplikacije na alternativnim marketima i forumima, bez obzira da li to rade zbog toga što žele krekovane verzije komercijalnih aplikacija ili iz nekog drugog razloga.

Screenshot from Android/Spy.Krysanec control panel


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Vlade špijuniraju Appleove i Googleove korisnike preko push notifikacija

Vlade špijuniraju Appleove i Googleove korisnike preko push notifikacija

Američki senator Ron Vajden iz Komiteta za obaveštajne poslove Senata izneo je tvrdnje da vlade širom sveta koriste mobilna push obaveštenja kako ... Dalje

Stručnjaci za sajber bezbednost upozoravaju: Appleov “Lockdown” režim nije neprobojan

Stručnjaci za sajber bezbednost upozoravaju: Appleov “Lockdown” režim nije neprobojan

Appleov “Lockdown” režim nije neprobojan, upozoravaju stručnjaci za sajber bezbednost. U današnjem digitalnom dobu, gde su mobilni ure... Dalje

Malver SpyLoan u aplikacijama na Google Play preuzelo 12 miliona korisnika

Malver SpyLoan u aplikacijama na Google Play preuzelo 12 miliona korisnika

Više od 12 miliona korisnika preuzelo je sa Google Play zlonamerne aplikacije koje se nazivaju zajedničkim imenom SpyLoan, ali bi taj broj mogao bit... Dalje

WhatsApp uvodi tajni kod za zaključane razgovore

WhatsApp uvodi tajni kod za zaključane razgovore

WhatsApp je predstavio novu funkciju Secret Code koja omogućava korisnicima da sakriju svoje zaključane razgovore postavljanjem lozinke. Tajni kod ... Dalje

Android 14 omogućava aplikacijama da otkriju kada napravite snimak ekrana i obaveštava vas kada to uradite

Android 14 omogućava aplikacijama da otkriju kada napravite snimak ekrana i obaveštava vas kada to uradite

Android 14 uvodi novi API za otkrivanje skrinšotova koji omogućava programerima aplikacija da lako otkriju kada korisnik napravi snimak ekrana. Apl... Dalje