Mobilne aplikacije sada prate korisnike kao i web sajtovi

Mobilni telefoni, 30.11.2017, 02:00 AM

Mobilne aplikacije sada prate korisnike kao i web sajtovi

Stručnjaci iz firmi Yale Privacy Lab i Exodus Privacy otkrili su na desetine invazivnih trackera koji su ugrađeni u Android aplikacije i snimaju aktivnosti korisnika, ponekad bez njihovog pristanka.

Rezultati ove studije, objavljeni prošle nedelje, pokazuju da je praksa prikupljanja korisničkih podataka preko koda treće strane postala učestala među programerima Android aplikacija i sada se i u ekosistemu Androida dešava ono što se dešava na većini današnjih popularnih web sajtova.

Dva tima istraživača pronašla su skripte za praćenje ne samo u manje poznatim Android aplikacijama, gde bi ovakva praksa možda mogla biti očekivana od programera aplikacija koji moraju nekako da zarade iako imaju malu bazu korisnika svojih aplikacija, već i u veoma popularnim aplikacijama kao što su Uber, Twitter, Tinder, Soundcloud ili Spotify .

Istraživanje je rezultiralo pokretanjem namenskog web sajta koji sada navodi sve aplikacije koje koriste kod za praćenje i listu trackera koji koriste ove aplikacije.

Na sajtu se navodi i koje podatke prikuplja svaki tracker, zajedno sa informacijama o politici privatnosti svakog od njih, vlasništvu i drugim relevatnim linkovima i informacijama.

Istraživači su rekli da su identifikovali 44 trackera ugrađenih u preko 300 Android aplikacija. Sve u svemu, tri četvrtine analiziranih aplikacija sadrži najmanje jednu komponentu za praćenje, a Googleovi CrashLytics i DoubleClick su najpopularniji trackeri.

Dok su neki trackeri prikupljali samo izveštaje o rušenju aplikacija (kao što je Googleov CrashLytics), neki od ovih trackera su prikupljali informacije o korišćenju aplikacija i korisničkim detaljima,.

Pored toga, istraživači ističu da većina provajdera trackera ima i trackere za iOS, što znači da problem najverovatnije utiče i na iOS aplikacije.

Istraživači su objavili i potpise za svaki tracker, tako da ih proizvođači mobilnih sigurnosnih rešenja mogu ugraditi u svoje skenere i otkriti aplikacije koje koriste bilo koju od ovih usluga.

Više detalja o ovome možete naći na web sajtu Exodusa i GitHub repozitorijumu Yale Privacy Laba.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Tokom poslednje tri godine Google Play prodavnica često je bila dom zloglasnog malvera „Joker“. Malver je sada ponovo otkriven u 8 novih ... Dalje

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

U iOS-u je otkrivena bizarna greška zbog koje iPhone može trajno onemogućiti svoju Wi-Fi funkciju ako korisnik pokuša da se poveže sa Wi-Fi mrež... Dalje

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Direktor Applea Tim Kuk izjavio je da Android ima više malvera nego iOS i da „sideloading“ mobilnog softvera nije u „najboljem inte... Dalje

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver TeaBot inficira pametne telefone pretvarajući se da je čuveni antivirusni program. Lažnu aplikaciju prevaranti su nazvali “Kaspersky ... Dalje

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Zajedno sa nizom novih funkcija, Google konačno uvodi end-to-end enkripciju (E2EE) za sve u aplikaciji Messages. Beta testeri mogu da koriste E2EE po... Dalje