Mobilni telefon se može pratiti praćenjem potrošnje baterije

Mobilni telefoni, 24.02.2015, 08:00 AM

Mobilni telefon se može pratiti praćenjem potrošnje baterije

Da li vas brine kada aplikacijama dajete dozvolu da koriste GPS da bi locirale gde se nalazite? Prema tvrdnjama istraživača izraelske firme Rafael i naučnika sa Univerziteta Stanford, ne morate posebno brinuti zbog ovakvih dozvola, jer aplikacije i bez dozvole za pristup GPS ili Wi-Fi podacima uređaja mogu pratiti položaj i kretanje korisnika Androida.

Istraživači su razvili tehniku napada nazvanu PowerSpy koja im omogućava prikupljanje informacija o lokaciji Android telefona praćenjem potrošnje baterije tokom vremena.

Ovi podaci su dostupni svakoj instaliranoj aplikaciji koja za pristup ovim podacima ne treba da traži dozvolu od korisnika. Ova nova tehnika može omogućiti praćenje kretanja korisnika sa tačnošću od 90%.

Realan scenario bi bio onaj u kome špijuni ubede žrtvu da preuzme određenu aplikaciju koja koristi PowerSpy tehniku. Takođe, proizvođači neke aplikacije mogli bi iskoristiti PowerSpy za reklamne svrhe.

To bi bilo moguće uz pomoć bilo kakve aplikacije koja komunicira preko interneta. Takva aplikacija bi mogla da prikuplja informacije i šalje ih napadačima u realnom vremenu. Napadači bi mogli da saznaju kojim ste putem vozili automobil ili gde se trenutno nalazite. I sve to prateći potrošnju baterije telefona.

PowerSpy koristi činjenicu da telefon više energije troši kada se nalazi daleko od bazne stanice ili kada prepreke, kao što su zgrade ili planine blokiraju signal. Ta korelacija između potrošnje baterije i toga kakvo je okruženje mobilnog telefona i udaljenosti bazne stanice crpe bateriju u istoj meri kao i telefonski razgovor ili korišćenje neke druge aplikacije koje je energetski vrlo zahtevna.

Aplikacija koju su koristili istraživači je već posle nekoliko minuta merenja mogla da raspozna flukturacije u korišćenju energije iz baterije i da na osnovu toga dobije podatke o lokaciji.

Ipak, Power Spy ima ograničenja. Ova tehnika zahteva od onog ko prati korisnika prethodno izmeri korišćenje baterije prilikom kretanja kroz definisane rute. To znači da nije moguće špijuniranje korisnika na mestu na kome on nikada nije bio, odnosno da je potrebno prošetati se ili provozati se sa telefonom koji se prati da bi se mogli izvući neki zaljučci o lokaciji.

Istraživači su prikupljali podatke o potrošnji baterije sa telefona sa kojima su se vozili određenim putanjama. Oni su zatim uporedili te podatke sa potrošnjom energije telefona kada se sa njim u više navrata kretalo jednom od tih putovanja, pri čemu je na svakom testu korišćena jedna od tih putanja, ali je izbor rute bio na svakom testu bio nepoznat i različit.

Ako se prolazi istim putem nekoliko puta, uočljiv je jasan obrazac potrošnje energije baterije. Te sličnosti su dovoljne da bi se saznalo koju je putanju subjekt praćenja izabrao.

Istraživači se nadaju da će poboljšati analizu kako bi postigli isti nivo preciznosti u praćenju telefona na što je više moguće putanja i sa različitim telefonima.

Uprkos delimičnoj nepreciznosti i neophodnosti da se izvrši prethodno merenje potrošnje energije, istraživači smatraju da PowerSpa sa aspekta privatnosti predstavlja problem, te da bi Google trebalo da ovo ozbiljno razmotri.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Android aplikacija WiFi Finder otkrila lozinke kućnih WiFi mreža korisnika

Android aplikacija WiFi Finder otkrila lozinke kućnih WiFi mreža korisnika

Hiljade korisnika aplikacije WiFi Finder, čija je svrha da pronađe i obezbedi lozinke za javne Wi-Fi pristupne tačke, nenamerno su poslali sopstven... Dalje

Nokia 9 ima neverovatan bag: može je otključati tuđi prst ili pakovanje žvaka

Nokia 9 ima neverovatan bag: može je otključati tuđi prst ili pakovanje žvaka

Pametni telefon Nokia 9 PureView ima ozbiljan sigurnosni problem - telefon se može otključati ne samo neregistrovanim otiskom prsta, već i predmet... Dalje

Rezultati testova antivirusa za Android upozoravaju: ne oslanjajte se na Google Play Protect

Rezultati testova antivirusa za Android upozoravaju: ne oslanjajte se na Google Play Protect

Rezultati najnovijih testova koje je sproveo AV-TEST pokazali su da korisnici Androida na bi trebalo da se oslanjaju na Google Play Protect kao jedinu... Dalje

WhatsApp će omogućiti korisnicima da blokiraju pravljenje snimaka ekrana

WhatsApp će omogućiti korisnicima da blokiraju pravljenje snimaka ekrana

WhatsApp će uskoro dobiti novu funkciju koja će korisnicima omogućiti da na svojim uređajima blokiraju snimanje ekrana. Nova funkcija koja je v... Dalje

Google će otežati programerima prestupnicima da svoje aplikacije ponovo objavljuju u Play prodavnici

Google će otežati programerima prestupnicima da svoje aplikacije ponovo objavljuju u Play prodavnici

Iako je tokom godina Googleov nadzor nad ogromnim Android ekosistemom jačao, maliciozne aplikacije se i dalje pojavljuju u Play prodavnici. Ponekad j... Dalje