Mobilni telefon se može pratiti praćenjem potrošnje baterije

Mobilni telefoni, 24.02.2015, 08:00 AM

Mobilni telefon se može pratiti praćenjem potrošnje baterije

Da li vas brine kada aplikacijama dajete dozvolu da koriste GPS da bi locirale gde se nalazite? Prema tvrdnjama istraživača izraelske firme Rafael i naučnika sa Univerziteta Stanford, ne morate posebno brinuti zbog ovakvih dozvola, jer aplikacije i bez dozvole za pristup GPS ili Wi-Fi podacima uređaja mogu pratiti položaj i kretanje korisnika Androida.

Istraživači su razvili tehniku napada nazvanu PowerSpy koja im omogućava prikupljanje informacija o lokaciji Android telefona praćenjem potrošnje baterije tokom vremena.

Ovi podaci su dostupni svakoj instaliranoj aplikaciji koja za pristup ovim podacima ne treba da traži dozvolu od korisnika. Ova nova tehnika može omogućiti praćenje kretanja korisnika sa tačnošću od 90%.

Realan scenario bi bio onaj u kome špijuni ubede žrtvu da preuzme određenu aplikaciju koja koristi PowerSpy tehniku. Takođe, proizvođači neke aplikacije mogli bi iskoristiti PowerSpy za reklamne svrhe.

To bi bilo moguće uz pomoć bilo kakve aplikacije koja komunicira preko interneta. Takva aplikacija bi mogla da prikuplja informacije i šalje ih napadačima u realnom vremenu. Napadači bi mogli da saznaju kojim ste putem vozili automobil ili gde se trenutno nalazite. I sve to prateći potrošnju baterije telefona.

PowerSpy koristi činjenicu da telefon više energije troši kada se nalazi daleko od bazne stanice ili kada prepreke, kao što su zgrade ili planine blokiraju signal. Ta korelacija između potrošnje baterije i toga kakvo je okruženje mobilnog telefona i udaljenosti bazne stanice crpe bateriju u istoj meri kao i telefonski razgovor ili korišćenje neke druge aplikacije koje je energetski vrlo zahtevna.

Aplikacija koju su koristili istraživači je već posle nekoliko minuta merenja mogla da raspozna flukturacije u korišćenju energije iz baterije i da na osnovu toga dobije podatke o lokaciji.

Ipak, Power Spy ima ograničenja. Ova tehnika zahteva od onog ko prati korisnika prethodno izmeri korišćenje baterije prilikom kretanja kroz definisane rute. To znači da nije moguće špijuniranje korisnika na mestu na kome on nikada nije bio, odnosno da je potrebno prošetati se ili provozati se sa telefonom koji se prati da bi se mogli izvući neki zaljučci o lokaciji.

Istraživači su prikupljali podatke o potrošnji baterije sa telefona sa kojima su se vozili određenim putanjama. Oni su zatim uporedili te podatke sa potrošnjom energije telefona kada se sa njim u više navrata kretalo jednom od tih putovanja, pri čemu je na svakom testu korišćena jedna od tih putanja, ali je izbor rute bio na svakom testu bio nepoznat i različit.

Ako se prolazi istim putem nekoliko puta, uočljiv je jasan obrazac potrošnje energije baterije. Te sličnosti su dovoljne da bi se saznalo koju je putanju subjekt praćenja izabrao.

Istraživači se nadaju da će poboljšati analizu kako bi postigli isti nivo preciznosti u praćenju telefona na što je više moguće putanja i sa različitim telefonima.

Uprkos delimičnoj nepreciznosti i neophodnosti da se izvrši prethodno merenje potrošnje energije, istraživači smatraju da PowerSpa sa aspekta privatnosti predstavlja problem, te da bi Google trebalo da ovo ozbiljno razmotri.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Hiljade Android aplikacija prikupljaju podatke za koje im niste dali dozvolu

Hiljade Android aplikacija prikupljaju podatke za koje im niste dali dozvolu

Pametni telefoni su rudnik zlata kada su u pitanju podaci korisnika zahvaljujući aplikacijama koje neprestano prikupljaju sve moguće podatke sa ure... Dalje

Jedna poruka na iPhoneu može da napravi veliki problem koji se može rešiti samo brisanjem uređaja

Jedna poruka na iPhoneu može da napravi veliki problem koji se može rešiti samo brisanjem uređaja

“Tekstualne bombe” su već duže vreme problem na iPhone uređajima, ali ovaj put je to ozbiljno, jer se može popraviti samo potpunim br... Dalje

Lažni ES File Explorer iz Google Play prodavnice preuzelo 10000 korisnika

Lažni ES File Explorer iz Google Play prodavnice preuzelo 10000 korisnika

Lukas Stefanko, iz kompanije ESET, otkrio je u Google Play prodavnici lažnu aplikaciju pod nazivom ES File Explorer. Aplikacija nije nudila korisnici... Dalje

Lažna aplikacija ''Updates for Samsung'' prevarila više od 10 miliona korisnika

Lažna aplikacija ''Updates for Samsung'' prevarila više od 10 miliona korisnika

Jedan od najvećih problema sa Samsung telefonima je nekonzistentnost ažuriranja, jer južnokorejskoj kompaniji obično treba više vremena za ispor... Dalje

Horor igra iz Google Play prodavnice krade lozinke za Facebook i Google naloge

Horor igra iz Google Play prodavnice krade lozinke za Facebook i Google naloge

Istraživači kompanije Wandera otkrili su u Googleovoj Play prodavici horor igru sa više od 50000 instalacija i visokom prosečnom ocenom korisnika ... Dalje