Monokle, ruski špijunski malver za pametne telefone

Mobilni telefoni, 26.07.2019, 02:30 AM

Monokle, ruski špijunski malver za pametne telefone

Istraživači firme Lookout otkrili su malver za špijuniranje korisnika mobilnih telefona za koji se veruje da ga je razvila ruska firma koja je sankcionisana zbog ometanja predsedničkih izbora u SAD 2016. godine.

Reč je o malveru Monokle, trojancu za daljinski pristup koji je se od marta 2016., a možda i pre, koristi za špijuniranje korisnika Android telefona, prvenstveno u ciljanim napadima na ograničeni broj ljudi.

Prema rečima istraživača, Monokle poseduje širok spektar funkcionalnosti za špijuniranje i koristi napredne tehnike za izvlačenje podataka sa uređaja, sa kojima napadačima nije potrebaan root pristup ciljanom uređaju.

Monokle zloupotrebljava usluge pristupačnosti za Android da bi izvlačio podatke iz brojnih popularnih aplikacija, uključujući Google Docs, Facebook Messenger, WhatsApp, WeChat i Snapchat, čitajući tekst prikazan na ekranu uređaja u bilo kom trenutku .

Malver takođe izvlači korisnički definisane rečnike za prediktivni tekst što pomaže napadačima da saznaju teme koje interesuju osobu koja je cilj napada, a takođe pokušava da snimi ekran telefona tokom otključavanja ekrana da bi kompromitovao PIN, šemu ili lozinku telefona.

Osim toga, ako je root pristup dostupan, špijunski malver na kompromitovanom uređaju instalira root CA certifikate koje određuju napadači, što omogućava napadačima da lako presretnu SSL zaštićeni šifrovani mrežni saobraćaj pomoću Man-in-the-Middle (MiTM) napada.

Monokle može da prati lokaciju uređaja, snima zvuk i pozive, da pravi snimke ekrana, ima keylogger funkcionalnost, može da krade istoriju pretraživanaja i istoriju poziva, snima fotografije, video snimke, preuzima emailove, SMS poruke i poruke iz mesindžera, krade informacije o kontaktima i kalendaru, poziva i šalje poruke u ime žrtava i dr.

Sveukupno, Monokle sadrži 78 različitih komandi, koje napadači mogu slati putem SMS-a, telefonskih poziva, email poruka, naređujući malveru da izvlači tražene podatke i šalje ih na servere za komandu i kontrolu.

Napadači distribuiraju Monokle kroz lažne aplikacije koje izgledaju kao Evernote, Google Play, Pornhub, Signal, UC Browser, Skype i druge popularne Android aplikacije. Većina ovih lažnih aplikacija je funkcionalna, zbog čega žrtve nemaju razloga da sumnjaju da su aplikacije zlonamerne.

Malver sa svojim mogućnostima podseća na moćni špijunski softver Pegasus, koji je razvila izraelska NSO Grupa za Apple iOS i Android uređaje. Međutim, za razliku od ruskog Monokle, Pegasus dolazi sa moćnim 0-day exploitima koji instaliraju špijunski softver na ciljanom uređaju sa malo ili nimalo korisničke interakcije.

Pegasus je ranije bio korišćen protiv aktivista za ljudska prava i novinara, od Meksika do Ujedinjenih Arapskih Emirata i ponovo prošle godine protiv osoblja Amnesty Internationala u Saudijskoj Arabiji.

Monokle je razvila ruska kompanija Specijalni tehnološki centar doo (STC), privatni firma koja sarađuje sa ruskom vojskom, i koja je poznata po proizvodnji bespilotnih letelica i RF opreme za rusku vojsku i druge državne institucije.

Osim za Android, istraživači su otkrili i iOS verzije malvera Monokle koje ciljaju Appleove uređaje, iako istraživači do sada nisu pronašli nikakve dokaze o aktivnoj iOS infekciji. Oni smatraju da su iOS verzije još uvek u fazi razvoja.

Prema istraživačima Lookouta, Monokle se koristi u ciljanim napadima na ograničeni broj ljudi u kavkaskom regionu, kao i na pojedince koji su zainteresovani za islam i militantnu grupu Ahrar al-Sham u Siriji, kao i ciljeve u bivšoj sovjetskoj republici Uzbekistan.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Android malver koji se koristi za sajber-špijunažu širi se sakriven u aplikaciji za chat

Android malver koji se koristi za sajber-špijunažu širi se sakriven u aplikaciji za chat

Istraživači kompanije TrendMicro otkrili su malver za Android uređaje koji je nazvan CallerSpy, za koji se veruje da se koristi za sajber-špijuna... Dalje

iPhone 11 Pro prikuplja podatke o lokaciji korisnika čak i kada korisnici to onemoguće

iPhone 11 Pro prikuplja podatke o lokaciji korisnika čak i kada korisnici to onemoguće

iPhone 11 Pro sa pojedinačno onemogućenim praćenjem lokacije za sve aplikacije i sistemske usluge ipak nastavlja da prikuplja informacije o lokac... Dalje

Zbog veza aplikacije sa Rusijom, Amerikanci pozvani da deinstaliraju FaceApp sa svojih uređaja

Zbog veza aplikacije sa Rusijom, Amerikanci pozvani da deinstaliraju FaceApp sa svojih uređaja

FaceApp, mobilna aplikacija koja omogućava korisnicima da prave selfije a od njih prave starije verzije sebe, smatra se „potencijalnom kontraob... Dalje

Android ima opasan bag koji već koriste na desetine malicioznih aplikacija da bi od korisnika ukrale novac i lozinke

Android ima opasan bag koji već koriste na desetine malicioznih aplikacija da bi od korisnika ukrale novac i lozinke

U operativnom sistemu Android otkrivena je nova opasna ranjivost koja omogućava malverima da se predstavljaju kao legitimne aplikacije tako da korisn... Dalje

Indija traži reviziju WhatsAppa zbog špijuniranja korisnika

Indija traži reviziju WhatsAppa zbog špijuniranja korisnika

Indijska vlada želi da izvrši reviziju sigurnosnih sistema WhatsAppa nakon otkrića da je špijunski softver Pegasus iskoristio ranjivosti platform... Dalje