Monokle, ruski špijunski malver za pametne telefone

Mobilni telefoni, 26.07.2019, 02:30 AM

Monokle, ruski špijunski malver za pametne telefone

Istraživači firme Lookout otkrili su malver za špijuniranje korisnika mobilnih telefona za koji se veruje da ga je razvila ruska firma koja je sankcionisana zbog ometanja predsedničkih izbora u SAD 2016. godine.

Reč je o malveru Monokle, trojancu za daljinski pristup koji je se od marta 2016., a možda i pre, koristi za špijuniranje korisnika Android telefona, prvenstveno u ciljanim napadima na ograničeni broj ljudi.

Prema rečima istraživača, Monokle poseduje širok spektar funkcionalnosti za špijuniranje i koristi napredne tehnike za izvlačenje podataka sa uređaja, sa kojima napadačima nije potrebaan root pristup ciljanom uređaju.

Monokle zloupotrebljava usluge pristupačnosti za Android da bi izvlačio podatke iz brojnih popularnih aplikacija, uključujući Google Docs, Facebook Messenger, WhatsApp, WeChat i Snapchat, čitajući tekst prikazan na ekranu uređaja u bilo kom trenutku .

Malver takođe izvlači korisnički definisane rečnike za prediktivni tekst što pomaže napadačima da saznaju teme koje interesuju osobu koja je cilj napada, a takođe pokušava da snimi ekran telefona tokom otključavanja ekrana da bi kompromitovao PIN, šemu ili lozinku telefona.

Osim toga, ako je root pristup dostupan, špijunski malver na kompromitovanom uređaju instalira root CA certifikate koje određuju napadači, što omogućava napadačima da lako presretnu SSL zaštićeni šifrovani mrežni saobraćaj pomoću Man-in-the-Middle (MiTM) napada.

Monokle može da prati lokaciju uređaja, snima zvuk i pozive, da pravi snimke ekrana, ima keylogger funkcionalnost, može da krade istoriju pretraživanaja i istoriju poziva, snima fotografije, video snimke, preuzima emailove, SMS poruke i poruke iz mesindžera, krade informacije o kontaktima i kalendaru, poziva i šalje poruke u ime žrtava i dr.

Sveukupno, Monokle sadrži 78 različitih komandi, koje napadači mogu slati putem SMS-a, telefonskih poziva, email poruka, naređujući malveru da izvlači tražene podatke i šalje ih na servere za komandu i kontrolu.

Napadači distribuiraju Monokle kroz lažne aplikacije koje izgledaju kao Evernote, Google Play, Pornhub, Signal, UC Browser, Skype i druge popularne Android aplikacije. Većina ovih lažnih aplikacija je funkcionalna, zbog čega žrtve nemaju razloga da sumnjaju da su aplikacije zlonamerne.

Malver sa svojim mogućnostima podseća na moćni špijunski softver Pegasus, koji je razvila izraelska NSO Grupa za Apple iOS i Android uređaje. Međutim, za razliku od ruskog Monokle, Pegasus dolazi sa moćnim 0-day exploitima koji instaliraju špijunski softver na ciljanom uređaju sa malo ili nimalo korisničke interakcije.

Pegasus je ranije bio korišćen protiv aktivista za ljudska prava i novinara, od Meksika do Ujedinjenih Arapskih Emirata i ponovo prošle godine protiv osoblja Amnesty Internationala u Saudijskoj Arabiji.

Monokle je razvila ruska kompanija Specijalni tehnološki centar doo (STC), privatni firma koja sarađuje sa ruskom vojskom, i koja je poznata po proizvodnji bespilotnih letelica i RF opreme za rusku vojsku i druge državne institucije.

Osim za Android, istraživači su otkrili i iOS verzije malvera Monokle koje ciljaju Appleove uređaje, iako istraživači do sada nisu pronašli nikakve dokaze o aktivnoj iOS infekciji. Oni smatraju da su iOS verzije još uvek u fazi razvoja.

Prema istraživačima Lookouta, Monokle se koristi u ciljanim napadima na ograničeni broj ljudi u kavkaskom regionu, kao i na pojedince koji su zainteresovani za islam i militantnu grupu Ahrar al-Sham u Siriji, kao i ciljeve u bivšoj sovjetskoj republici Uzbekistan.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Bankarski trojanac Faketoken šalje uvredljive SMS poruke sa zaraženih telefona

Bankarski trojanac Faketoken šalje uvredljive SMS poruke sa zaraženih telefona

Bankarski trojanac za Android uređaje Faketoken već dugo je prisutan - 2014. godine kada je prvi put primećen bio je, prema podacima kompanije Kas... Dalje

Više od 600 miliona korisnika instaliralo aplikacije koje posle isteka probnog perioda i deinstalacije naplaćuju korišćenje

Više od 600 miliona korisnika instaliralo aplikacije koje posle isteka probnog perioda i deinstalacije naplaćuju korišćenje

Istraživači kompanije Sophos kažu da su otkrili niz „fleeceware“ aplikacija koje je preuzelo i instaliralo više od 600 miliona Android... Dalje

Google iz Play prodavnice uklonio 1700 aplikacija zaraženih malverom Joker

Google iz Play prodavnice uklonio 1700 aplikacija zaraženih malverom Joker

Od 2017. skener Play Protect Google Play prodavnice otkrio je i uklonio oko 1700 aplikacija zaraženih malverom Joker (takođe poznatim i pod nazivom ... Dalje

Hakeri upali u Samsung Cloud naloge slavnih ličnosti

Hakeri upali u Samsung Cloud naloge slavnih ličnosti

Nepoznati napadači hakovali su Samsung Cloud naloge brojnih slavnih ličnosti u Južnoj Koreji, među kojima su glumci, pop zvezde i kuvari, iz kojih... Dalje

Jeftini telefoni koje američka vlada obezbeđuje za siromašne, isporučuju se sa kineskim malverima

Jeftini telefoni koje američka vlada obezbeđuje za siromašne, isporučuju se sa kineskim malverima

Program Lifeline Assistance koji je vlada Sjedinjenih Država pokrenula kako bi domaćinstvima sa malim primanjima omogućila pristup tehnologiji no... Dalje