Na Google Play i Samsung Galaxy Store pronađene trojanizovane verzije popularnih aplikacija Signal i Telegram

Mobilni telefoni, 31.08.2023, 09:05 AM

Na Google Play i Samsung Galaxy Store pronađene trojanizovane verzije popularnih aplikacija Signal i Telegram

U Google Play prodavnici i Samsung Galaxy Store pronađene su trojanizovane aplikacije Signal i Telegram u kojima je sakriven špijunski softver (spyware) BadBazaar, koji je Lukas Štefanko, istraživač slovačke kompanije ESET, povezao sa kineskom APT hakerskom grupom GREF.

Malver je prvobitno korišćen za napade na etničke manjine u Kini, ali ESET-ova telemetrija pokazuje da napadači sada ciljaju korisnike u Ukrajini, Poljskoj, Holandiji, Španiji, Portugaliji, Nemačkoj, Hong Kongu, Brazilu, Australiji, Danskoj, Mađarskoj, Litvaniji, Jemenu i SAD.

BadBazaar je prvi put primećen u novembru 2022. kada je detektovan na uređajima korisnika iz zajednice Ujgura u Kini, u naizgled bezazlenim aplikacijama koje, kada se instaliraju, prikupljaju širok spekar podataka, uključujući evidencije poziva, SMS poruke, precizne lokacije uređaja i druge. Malver može da snima telefonske pozive i fotografije pomoću kamere uređaja. Takođe, sa zaraženih uređaja BadBazaar eksfiltrira liste kontakata i krade fajlove.

Malver je i ranije korišćen u napadima, od 2018. godine, ali aplikacije u kojima je bio sakriven, nisu se mogle naći u Google Play prodavnici.

Dve aplikacije koje je GREF koristio u ovoj kampanji su „Signal Plus Messenger“ i „FlyGram“. Aplikacije su kopije popularnih aplikacija Signal i Telegram.

Napadači imaju i veb sajtove aplikacija „signalplus[.]org“ i „flygram[.]org“, na kojima su linkovi za instalaciju aplikacija sa Google Play ili direktno sa sajta.

Aplikacija FlyGram koja je kopija Telegrama, prikuplja osetljive podatke kao što su liste kontakata, evidencije poziva, Google nalozi, WiFi podaci, ali ono što je posebno opasno je funkcija pravljenja rezervne kopije koja podatke sa Telegrama šalje na server napadača. ESET-ovi podaci pokazuju da je najmanje 19.953 korisnika aplikacije FlyGram omogućilo ovu funkciju, a broj korisnika same aplikacije je verovatno mnogo veći.

Kopija aplikacije Signal prikuplja slične podatke, a pre svega komunicije žrtve i PIN koji štiti nalog žrtve od neovlašćenog pristupa. Aplikacija ima i funkciju koja omogućava napadačima da povežu Signal nalog žrtve sa uređajem koji kontrolišu napadači koji tako mogu da prate celokupnu komuniciju korisnika.

Originalna aplikacija Signal omogućava povezivanje više uređaja sa jednim nalogom tako da se poruke mogu videti na svim uređajima. Signal Plus Messenger zloupotrebljava ovu funkciju tako što zaobilazi proces povezivanja preko QR kodova i automatski povezuje uređaje napadača sa Signal nalozima žrtava, a da one to i ne primete. Na taj način napadači su u prilici da prate poruke poslate sa Signal naloga žrtava. Ovaj metod špijuniranja Signala korišćen je i ranije, i to je jedini način da se špijunira komunikacija preko Signala.

Ako strahujete da je vaša komunikacija preko Signala kompromitovana, u podešavanjima Signala idite na opciju „Povezani uređaji“ da biste videli koji su uređaji povezani sa vašim nalogom.

FlyGram je objavljen na Google Play u julu 2020., a Google je uklonio aplikaciju 6. januara 2021. godine, nakon što je instalirana 5000 puta. Signal Plus Messenger je objavljen na Google Play i Samsung Galaxy Store u julu prošle godine, a Google je uklonio aplikaciju iz svoje prodavnice tek 23. maja ove godine.

Kada je reč o Samsungovoj prodavnici aplikacija, obe trojanizovane aplikacije su i dalje u njoj.

Korisnicima se savetuje da preuzimaju samo originalne verzije aplikacija, i da izbegavaju preuzimanje vezija koje nude neke dodatne funkcije ili više privatnosti. Iz ovog slučaja je jasno da takve aplikacije, čak i ako se mogu preuzeti iz zvaničnih prodavnica, treba izbegavati.

Foto: Adem AY / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Istraživači iz firme ThreatFabric primetili su na Google Play pet aplikacija koje je preuzelo više od 150.000 korisnika koji su na taj način infic... Dalje

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Istraživači iz kompanije McAfee otkrili su novu verziju Android malvera XLoader koji se širi uglavnom putem SMS poruka koje sadrže skraćeni URL k... Dalje

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

U Apple App Storeu pojavila se lažna aplikacija LassPass za koju se pretpostavlja da se koristi kao aplikacija za krađu lozinki korisnika. Kompanija... Dalje

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google pokreće pilot program za borbu protiv finansijskih prevara blokiranjem bočnog učitavanja Android APK fajlova koji zahtevaju pristup rizični... Dalje

Aplikacija za tinejdžere uklonjena iz App Store i sa Google Play zbog učestalih slučajeva seksualne ucene dece

Aplikacija za tinejdžere uklonjena iz App Store i sa Google Play zbog učestalih slučajeva seksualne ucene dece

Aplikacija Wizz uklonjena je iz Apple App Storea i Google Play 30. januara na zahtev američke konzervativne organizacije za borbu protiv pornografije... Dalje