Nova funkcija NameDrop na iOS 17 izazvala paniku jer navodno ugrožava bezbednost: Da li je zaista opasna?

Mobilni telefoni, 29.11.2023, 13:30 PM

Nova funkcija NameDrop na iOS 17 izazvala paniku jer navodno ugrožava bezbednost: Da li je zaista opasna?

Društvenim mrežama se šire upozorenja o novom načinu na koji korisnici iPhonea mogu brzo da podele svoje kontakt informacije sa drugima.

Forbes izveštava da su policijske službe širom SAD izdale upozorenja, govoreći korisnicima da onemoguće funkciju pod nazivom „NameDrop“. Vest su preneli i mnogi mediji.

Šta je NameDrop?

NameDrop je nova funkcija koja je uvedena sa iOS 17.1 25. oktobra. Ona omogućava lako i brzo deljenje kontakt podataka sa jednog iPhonea na drugi ili na Apple Watch, a sve što treba da uradite je da približite dva uređaja jedan drugom.

Kako funkcioniše NameDrop možete pogledati na YouTube video snimku koji je objavio Apple.

Ne mogu svi iPhone uređaji i satovi da koriste ovu funkciju. Potreban vam je iPhone koji koristi iOS 17.1 ili noviji. Ako imate Apple Watch, on mora da koristi watchOS 10.1 ili noviji.

Kada želite da koristite NameDrop, treba da približite svoj uređaj drugom odgovarajućem uređaju, i kada se dva uređaja prepoznaju oni će početi da vibriraju. Pojaviće se animacija na ekranu a na vrhu ekrana poruka u kojoj piše ime uređaja sa kojima je vaš uređaj povezan. Vaše kontakt informacije se tada pojavljuju na ekranu i onda možete odabrati da delite broj telefona ili email adresu sa drugim uređajem.

Nema više pitanja - „Koji je tvoj broj? Možeš li me samo nazvati?”.

Imajte na umu da ovo funkcioniše samo za deljenje novog kontakta, a ne da biste mogli da ažurirate kontakt koji je već na telefonu vašeg prijatelja.

Zašto su onda policijske službe izdavale upozorenja o novoj funkciji u kojima se roditelji pozivaju da promene podešavanja na iPhone uređajima svoje dece, jer su ona navodno posebno u opasnosti. Da li je ona zaista opasna?

Iako je tačno da je NameDrop podrazumevano uključen, način na koji funkcioniše je pametan i znači da je malo verovatno da ćete nenamerno podeliti svoje kontakt podatke. I niko ne može uzeti vaše podatke bez vašeg pristanka. Drugim rečima, policijska upozorenja da se kontakt informacije mogu deliti „samo približavanjem telefona” nisu sasvim tačna.

Naravno, ako svoj iPhone stavite blizu drugog koji koristi iOS 17.1 ili noviji, on će se automatski povezati na njega. Međutim, za početak, oba telefona moraju biti otključana ili se ništa ne dešava.

Zatim, da biste zaista preneli svoje podatke, morate da izaberete da li ćete podeliti svoj broj telefona ili svoju email adresu. Ništa se ne deli dok ne izaberete šta delite. Čak i tada, još uvek morate da pritisnete taster Deli pre nego što se bilo šta dogodi.

I na kraju, koliko je realan strah da bi nepoznata osoba mogla ukrasti vaše kontakt podatke?

Ako bi stavila svoj iPhone pored vašeg i pritisla dugme na vašem iPhoneu da podeli vaše kontakt podatke, to bi onda moglo biti opasno. Ali to bi takođe značilo da niste vodili računa o bezbednosti svog iPhonea tako što ste ga ostavili otključanog i da ne primećujete da neko pritiska ekran vašeg telefona.

A ako ste bili dovoljno nepažljivi da ostavite svoj iPhone bez nadzora i otključan, postoje razne vrste nevolja do kojih bi to moglo dovesti, a krađa vaših kontakt informacija bi u tom slučaju bio najmanji problem.

Ipak, ako posle svega navedenog mislite da vam nije potreban NameDrop, možete isključiti funkciju u podešavanjima, u opciji General > Airdrop gde ćete isključiti „Bringing Devices Together“.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Izveštaj kompanije Kaspersky predstavljen na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni, otkrio je eskalaciju rizika sa kojima se korisnici m... Dalje

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Istraživači iz firme ThreatFabric primetili su na Google Play pet aplikacija koje je preuzelo više od 150.000 korisnika koji su na taj način infic... Dalje

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Istraživači iz kompanije McAfee otkrili su novu verziju Android malvera XLoader koji se širi uglavnom putem SMS poruka koje sadrže skraćeni URL k... Dalje

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

U Apple App Storeu pojavila se lažna aplikacija LassPass za koju se pretpostavlja da se koristi kao aplikacija za krađu lozinki korisnika. Kompanija... Dalje

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google pokreće pilot program za borbu protiv finansijskih prevara blokiranjem bočnog učitavanja Android APK fajlova koji zahtevaju pristup rizični... Dalje