Novi Android malver krade lozinke korisnika

Mobilni telefoni, 29.01.2021, 09:30 AM

Novi Android malver krade lozinke korisnika

Italijanski CERT-AGID upozorio je na novi malver za Android, nazvan „Oscorp“, koji zloupotrebljava usluge pristupačnosti na uređaju za krađu korisničkih podataka i snimanje zvuka i videa.

Malver „podstiče korisnika da instalira uslugu pristupačnosti pomoću koje napadači mogu pročitati šta je na ekranu i šta je otkucano“.

Zlonamerni APK (nazvan „Assistenzaclienti.apk“ ili „Zaštita kupaca“) koji se distribuira se preko domena „supportoapp[.]com”, nakon instalacije traži intruzivne dozvole da bi se omogućila usluga pristupačnosti i uspostavlja komunikaciju sa C2 serverom zbog preuzimanja dodatnih komandi.

Malver otvara podešavanja uređaja svakih osam sekundi sve dok korisnik ne uključi dozvole za pristupačnost i statistiku upotrebe uređaja.

Kada se obezbedi pristup, malver koristi dozvole za evidentiranje pritiska tastera, deinstaliranje aplikacija na uređaju, upućivanje poziva, slanje SMS poruka, krađu kriptovaluta preusmeravanjem plaćanja izvršenih putem aplikacije Blockchain.com Wallet i pristupanje kodovima za dvofaktornu autentifikaciju u Googleovoj aplikacija Authenticator.

Novčanik koji je pod kontrolom napadača imao je 584 dolara do 9. januara, rekli su istraživači.

Malver izvlači snimljene podatke, i zajedno sa informacijama o sistemu (npr. instalirane aplikacije, model telefona, operater), šalje ih na C2 server. Pored toga, preuzima naredbe sa servera koje mu omogućavaju pokretanje aplikacije Google Authenticator, krađu SMS poruka, deinstalaciju aplikacija, otvaranje određenih linkova i snimanje zvuka i videa ekrana preko WebRTC-a.

Korisnicima koji otvaraju aplikacije koje cilja malver prikazuje se fišing stranica koja traži njihovo korisničko ime i lozinku. Ova stranica razlikuje se od aplikacije do aplikacije ali je dizajnirana sa namerom da prevari žrtvu da da određene podatke.

Koje aplikacije cilja ovaj malver ostaje nejasno, ali istraživači su rekli da bi to mogle biti sve one koje rukuju osetljivim podacima, poput aplikacija za e-bankarstvo ili aplikacija za slanje poruka.

„Android zaštite sprečavaju malver da načini bilo kakvu štetu dok korisnik ne omogući uslugu pristupačnosti“, zaključio je CERT-AGID. „Međutim, kada je omogućena, brana se otvara. U stvari, Android je uvek imao vrlo popustljivu politiku prema programerima aplikacija, prepuštajući odluku krajnjem korisniku da veruje ili ne veruje aplikaciji."


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Direktor Applea Tim Kuk izjavio je da Android ima više malvera nego iOS i da „sideloading“ mobilnog softvera nije u „najboljem inte... Dalje

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver TeaBot inficira pametne telefone pretvarajući se da je čuveni antivirusni program. Lažnu aplikaciju prevaranti su nazvali “Kaspersky ... Dalje

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Zajedno sa nizom novih funkcija, Google konačno uvodi end-to-end enkripciju (E2EE) za sve u aplikaciji Messages. Beta testeri mogu da koriste E2EE po... Dalje

WhatsApp radi na novom načinu verifikacije naloga kako bi sprečio prevare

WhatsApp radi na novom načinu verifikacije naloga kako bi sprečio prevare

WhatsApp trenutno radi na mnogim važnim funkcijama koje tek treba da izađu iz beta režima. Jedna od njih je funkcija Flash Calls koja će omogući... Dalje

Novi talas napada na Android telefone: kopije popularnih aplikacija i SMS poruke vode do malvera

Novi talas napada na Android telefone: kopije popularnih aplikacija i SMS poruke vode do malvera

Istraživači Bitdefendera upozoravaju na novi talas napada koji inficiraju Android uređaje i kradu lične podatke. Nekoliko popularnih aplikacija je... Dalje