Novi Android malver krade lozinke korisnika

Mobilni telefoni, 29.01.2021, 09:30 AM

Novi Android malver krade lozinke korisnika

Italijanski CERT-AGID upozorio je na novi malver za Android, nazvan „Oscorp“, koji zloupotrebljava usluge pristupačnosti na uređaju za krađu korisničkih podataka i snimanje zvuka i videa.

Malver „podstiče korisnika da instalira uslugu pristupačnosti pomoću koje napadači mogu pročitati šta je na ekranu i šta je otkucano“.

Zlonamerni APK (nazvan „Assistenzaclienti.apk“ ili „Zaštita kupaca“) koji se distribuira se preko domena „supportoapp[.]com”, nakon instalacije traži intruzivne dozvole da bi se omogućila usluga pristupačnosti i uspostavlja komunikaciju sa C2 serverom zbog preuzimanja dodatnih komandi.

Malver otvara podešavanja uređaja svakih osam sekundi sve dok korisnik ne uključi dozvole za pristupačnost i statistiku upotrebe uređaja.

Kada se obezbedi pristup, malver koristi dozvole za evidentiranje pritiska tastera, deinstaliranje aplikacija na uređaju, upućivanje poziva, slanje SMS poruka, krađu kriptovaluta preusmeravanjem plaćanja izvršenih putem aplikacije Blockchain.com Wallet i pristupanje kodovima za dvofaktornu autentifikaciju u Googleovoj aplikacija Authenticator.

Novčanik koji je pod kontrolom napadača imao je 584 dolara do 9. januara, rekli su istraživači.

Malver izvlači snimljene podatke, i zajedno sa informacijama o sistemu (npr. instalirane aplikacije, model telefona, operater), šalje ih na C2 server. Pored toga, preuzima naredbe sa servera koje mu omogućavaju pokretanje aplikacije Google Authenticator, krađu SMS poruka, deinstalaciju aplikacija, otvaranje određenih linkova i snimanje zvuka i videa ekrana preko WebRTC-a.

Korisnicima koji otvaraju aplikacije koje cilja malver prikazuje se fišing stranica koja traži njihovo korisničko ime i lozinku. Ova stranica razlikuje se od aplikacije do aplikacije ali je dizajnirana sa namerom da prevari žrtvu da da određene podatke.

Koje aplikacije cilja ovaj malver ostaje nejasno, ali istraživači su rekli da bi to mogle biti sve one koje rukuju osetljivim podacima, poput aplikacija za e-bankarstvo ili aplikacija za slanje poruka.

„Android zaštite sprečavaju malver da načini bilo kakvu štetu dok korisnik ne omogući uslugu pristupačnosti“, zaključio je CERT-AGID. „Međutim, kada je omogućena, brana se otvara. U stvari, Android je uvek imao vrlo popustljivu politiku prema programerima aplikacija, prepuštajući odluku krajnjem korisniku da veruje ili ne veruje aplikaciji."


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Izveštaj kompanije Kaspersky predstavljen na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni, otkrio je eskalaciju rizika sa kojima se korisnici m... Dalje

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Istraživači iz firme ThreatFabric primetili su na Google Play pet aplikacija koje je preuzelo više od 150.000 korisnika koji su na taj način infic... Dalje

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Istraživači iz kompanije McAfee otkrili su novu verziju Android malvera XLoader koji se širi uglavnom putem SMS poruka koje sadrže skraćeni URL k... Dalje

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

U Apple App Storeu pojavila se lažna aplikacija LassPass za koju se pretpostavlja da se koristi kao aplikacija za krađu lozinki korisnika. Kompanija... Dalje

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google pokreće pilot program za borbu protiv finansijskih prevara blokiranjem bočnog učitavanja Android APK fajlova koji zahtevaju pristup rizični... Dalje