Novi talas infekcija Android malverima FluBot i TeaBot

Mobilni telefoni, 28.01.2022, 01:00 AM

Novi talas infekcija Android malverima FluBot i TeaBot

Istraživači iz Bitdefender Mobile Threats tima su od početka decembra presreli više od 100.000 SMS poruka kojima je pokušana infekcija malverom FluBot.

Oni kažu da napadači koriste stare trikove, menjajući samo naslove poruka, da bi privukli korisnike da kliknu na link u njima.

Novi talas napada najviše je pogodio korisnike Androida u Australiji, Nemačkoj, Poljskoj, Španiji, Austriji i Italiji, ali napadi su se od sredine januara proširili i na druge zemlje poput Rumunije, Holandije i Tajlanda.

Oni koji stoje iza FluBot kampanja koriste “smishing” kao primarni metod infekcije. Korisnici dobijaju SMS poruku sa pitanjem „Da li ste ovo vi u ovom videu?“ da bi korisnici kliknuli na link i instalirali malver.

Osim FluBota još jedan Android trojanac pod nazivom TeaBot (Anatsa) primećen je u Google Play prodavnici u aplikaciji pod nazivom „QR Code Reader - Scanner App”, koju je preuzelo najmanje 100.000 korisnika. Od 6. decembra 2021. do 17. januara 2022. godine pojavilo se 17 različitih varijanti malvera. Aplikacija zaista radi ono što obećava, ali takođe preuzima zlonamerni APK fajl sa GitHuba, ali ne pre nego što se utvrdi da kod zemlje registrovanog operatera ne počinje sa „U”.

Instalacija lažne aplikacije uključuje korisnički interfejs koji obaveštava korisnika da je potrebno ažuriranje i da treba omogućiti podešavanje za instalacije iz nepoznatih izvora da bi se ažuriranje preuzelo.

BitDefender je rekao da je od aprila prošle godine u Play prodavnici otkrio još četiri aplikacije - 2FA Authenticator, QR Scanner APK, QR Code Scan i Smart Cleaner, koje su inficirale uređaje malverom TeaBot.

Taktika koju oni koji šire TeaBot koriste je da u prodavnici aplikacija objave benignu verziju aplikacije da bi se prošao Googleov proces provere aplikacija, da bi kasnije aplikacija dobila dodatnu zlonamernu funkcionalnost putem ažuriranja.

Ovu taktiku primetili su i istraživači holandske kompanije za sajber bezbednost ThreatFabric, koji su od juna prošle godine pronašli šest aplikacija u Play prodavnici koji su inficirale uređaje TeaBotom. Aplikacije su programirane da preuzmu „ažuriranje“ pošto je prethodno od korisnika traženo da omoguće usluge pristupačnosti i dozvole instalaciju aplikacija iz nepoznatih izvora.

Sajber kriminalci takođe plaćaju pojavljivanje u Google Ads, pa oglasima koji se prikazuju u legitimnim aplikacijama pokušavaju da privuku žrtve da instaliraju njihove aplikacije.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Izveštaj kompanije Kaspersky predstavljen na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni, otkrio je eskalaciju rizika sa kojima se korisnici m... Dalje

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Istraživači iz firme ThreatFabric primetili su na Google Play pet aplikacija koje je preuzelo više od 150.000 korisnika koji su na taj način infic... Dalje

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Istraživači iz kompanije McAfee otkrili su novu verziju Android malvera XLoader koji se širi uglavnom putem SMS poruka koje sadrže skraćeni URL k... Dalje

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

U Apple App Storeu pojavila se lažna aplikacija LassPass za koju se pretpostavlja da se koristi kao aplikacija za krađu lozinki korisnika. Kompanija... Dalje

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google pokreće pilot program za borbu protiv finansijskih prevara blokiranjem bočnog učitavanja Android APK fajlova koji zahtevaju pristup rizični... Dalje