Novi talas infekcija Android malverima FluBot i TeaBot

Mobilni telefoni, 28.01.2022, 01:00 AM

Novi talas infekcija Android malverima FluBot i TeaBot

Istraživači iz Bitdefender Mobile Threats tima su od početka decembra presreli više od 100.000 SMS poruka kojima je pokušana infekcija malverom FluBot.

Oni kažu da napadači koriste stare trikove, menjajući samo naslove poruka, da bi privukli korisnike da kliknu na link u njima.

Novi talas napada najviše je pogodio korisnike Androida u Australiji, Nemačkoj, Poljskoj, Španiji, Austriji i Italiji, ali napadi su se od sredine januara proširili i na druge zemlje poput Rumunije, Holandije i Tajlanda.

Oni koji stoje iza FluBot kampanja koriste “smishing” kao primarni metod infekcije. Korisnici dobijaju SMS poruku sa pitanjem „Da li ste ovo vi u ovom videu?“ da bi korisnici kliknuli na link i instalirali malver.

Osim FluBota još jedan Android trojanac pod nazivom TeaBot (Anatsa) primećen je u Google Play prodavnici u aplikaciji pod nazivom „QR Code Reader - Scanner App”, koju je preuzelo najmanje 100.000 korisnika. Od 6. decembra 2021. do 17. januara 2022. godine pojavilo se 17 različitih varijanti malvera. Aplikacija zaista radi ono što obećava, ali takođe preuzima zlonamerni APK fajl sa GitHuba, ali ne pre nego što se utvrdi da kod zemlje registrovanog operatera ne počinje sa „U”.

Instalacija lažne aplikacije uključuje korisnički interfejs koji obaveštava korisnika da je potrebno ažuriranje i da treba omogućiti podešavanje za instalacije iz nepoznatih izvora da bi se ažuriranje preuzelo.

BitDefender je rekao da je od aprila prošle godine u Play prodavnici otkrio još četiri aplikacije - 2FA Authenticator, QR Scanner APK, QR Code Scan i Smart Cleaner, koje su inficirale uređaje malverom TeaBot.

Taktika koju oni koji šire TeaBot koriste je da u prodavnici aplikacija objave benignu verziju aplikacije da bi se prošao Googleov proces provere aplikacija, da bi kasnije aplikacija dobila dodatnu zlonamernu funkcionalnost putem ažuriranja.

Ovu taktiku primetili su i istraživači holandske kompanije za sajber bezbednost ThreatFabric, koji su od juna prošle godine pronašli šest aplikacija u Play prodavnici koji su inficirale uređaje TeaBotom. Aplikacije su programirane da preuzmu „ažuriranje“ pošto je prethodno od korisnika traženo da omoguće usluge pristupačnosti i dozvole instalaciju aplikacija iz nepoznatih izvora.

Sajber kriminalci takođe plaćaju pojavljivanje u Google Ads, pa oglasima koji se prikazuju u legitimnim aplikacijama pokušavaju da privuku žrtve da instaliraju njihove aplikacije.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Android 14 će blokirati instalaciju zastarelih aplikacija

Android 14 će blokirati instalaciju zastarelih aplikacija

Sledeća verzija Androida mogla bi vas sprečiti da preuzimate i instalirate zastarele aplikacije van Google Play prodavnice. 9to5Google je primetio ... Dalje

Sa novim Android trojancem, hakeri mogu daljinski kontrolisati vaš telefon

Sa novim Android trojancem, hakeri mogu daljinski kontrolisati vaš telefon

Sajber kriminalci koji stoje iza poznatih Android bankarskih trojanaca BlackRock i ERMAC sada nude još jedan malver pod nazivom Hook, za koji kažu d... Dalje

Samsung telefoni imaju grešku koja omogućava skrivene instalacije aplikacija i prevare

Samsung telefoni imaju grešku koja omogućava skrivene instalacije aplikacija i prevare

U Samsungovoj aplikaciji Galaxy Store za Android otkrivene su dve ranjivosti koje omogućavaju lokalnim napadačima da instaliraju proizvoljne aplika... Dalje

Lažna aplikacija Telegram špijunira korisnike Androida

Lažna aplikacija Telegram špijunira korisnike Androida

Istraživači kompanije ESET otkrili su spyware (špijunski program) koji je sakriven u lažnoj verziji popularne aplikacije Telegram koja se nudi bes... Dalje

WhatsApp dobio zeleno svetlo za tužbu protiv proizvođača špijunskog softvera Pegaz

WhatsApp dobio zeleno svetlo za tužbu protiv proizvođača špijunskog softvera Pegaz

Američki Vrhovni sud dozvolio je WhatsAppu da pokrene tužbu protiv izraelske kompanije NSO Group zbog toga što je, prema tvrdnjama WhatsAppa, iskor... Dalje