Novi trojanac za Android OmniRAT širi se preko SMS poruka

Mobilni telefoni, 09.11.2015, 00:30 AM

Novi trojanac za Android OmniRAT širi se preko SMS poruka

Novi trojanac za daljinski pristup Android uređajima je na tržištu, gde se prodaje pod imenom OmniRAT. OmniRAT je delo tima nemačkih programera koje se prodaje po cenama koje se kreću između 25 i 50 dolara, što je deset puta jeftinije od konkurentskih trojanaca kao što je DroidJack.

RAT (Remote Access Trojan, RAT) je skraćenica za malver koji omogućava napadačima da kradu podatke sa inficiranog uređaja, špijunira korisnika i da kontroliše inficirani uređaj.

OmniRAT je sličan DroidJacku, programu koji je pre neki dan bio vest kada su uhapšene osobe koje su osumnjičene da su kupile ovog trojanca. Kao i DroidJack, i OmniRAT omogućava dobijanje adminstratorske kontrole nad bilo kojim Android uređajem.

Međutim, za razliku od DroidJacka i drugih konkurentskih trojanaca za daljinski pristup, OmniRAT dolazi sa integrisanom podrškom za kontrolu Windows, Linux i Mac računara, što slični alati nemaju.

Softver kao što je RAT nije sam po sebi nelegalan, jer ga koriste i programeri u svom svakodnevnom poslu. Međutim, ovakvi alati su nelegalni ako se koriste zlonamerno.

Tako su istraživači Avasta otkrili da se u jednoj kampanji koristi OmniRAT, koji se širi preko SMS poruka i tehnika društvenog inženjeringa.

Žrtve dobijaju jednostavno SMS obaveštenje da im je poslata MMS poruka koja ne može da bude direktno poslata na njihov telefon zbog Stagefright baga. Zbog toga se žrtvama sugeriše da u roku od tri dana sa svog broja telefona pristupe MMS-u preko bit.ly linka u browseru i da unesu PIN kod iz SMS poruke i svoj broj telefona. To će pokrenuti preuzimanje Android aplikacije a ako su korisnici neoprezni toliko da otvore i instaliraju preuzetu aplikaciju, aplikacija će obavestiti korisnika da su MMS podešavanja promenjena i da je ikona “MMS Retrieve” dodata početnom ekranu.

Pokretanje aplikacije MMS Retrieve instalira OmniRAT, a tom prilikom se od korisnika traže brojne dozvole.

Ako korisnik ne obraća pažnju na te dozvole i samo klikće na Install i Next, OmniRAT će preuzeti potpunu kontrolu nad uređajem. To znači da će moći da obavlja telefonske pozive, šalje SMS poruke, snima zvuk, dobije spisak svih instaliranih aplikacija, pristupa istoriji pretrage interneta, pristupa kontaktima, izvršava komande, dobija informacije o bateriji i Bluetoothu i mnogo toga još.

Mnoge aplikacije koje korisnici preuzimaju iz Google Play prodavnice takođe traže ovakve dozvole. Međutim, ključna razlika je u tome što se aplikacije preuzimaju iz Google Play prodavnice, što nije slučaj sa ovom aplikacijom koja se preuzima iz nepouzdanog izvora zbog čega sa dozvolama treba biti veoma oprezan.

OmniRAT daje napadačima potpunu kontrolu nad uređajem, a čak i ako žrtva obriše ikonu "MMS Retrieve", OmniRAT ostaje na uređaju. Žrtva ne zna da njen uređaj kontroliše neko drugi i da se sve što uređaj zabeleži šalje serveru u Rusiji.

Osim toga, kada sajber kriminalci imaju pristup nad kontaktima u telefonu, oni mogu širiti malver među kontaktima žrtve. SMS poruke koje šalje malver izgledaju kao da dolaze od poznatih osoba kojima žrtva veruje, zbog čega bi mnoge verovatno kliknule na link.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Kako da se otarasite malvera xHelper koji se instalira ponovo posle fabričkog resetovanja i čišćenja Androida antivirusom

Kako da se otarasite malvera xHelper koji se instalira ponovo posle fabričkog resetovanja i čišćenja Androida antivirusom

Sećate li se malvera xHelper? U pitanju je malver za Android koji se instalira na zaraženim uređajima čak i pošto ga korisnici uklone ili fabrič... Dalje

WhatsApp uveo novo ograničenje za deljenje poruka da bi sprečio širenje dezinformacija

WhatsApp uveo novo ograničenje za deljenje poruka da bi sprečio širenje dezinformacija

WhatsApp je uveo novo ograničenje za deljenje poruka na platformi kako bi pokušao da suzbije širenje dezinformacija. WhatsApp je objavio da će se... Dalje

Malver LightSpy inficira iPhone, evo kako se zaštititi od njega

Malver LightSpy inficira iPhone, evo kako se zaštititi od njega

U januaru ove godine, stručnjaci Kaspersky Laba su primetili tzv. “watering-hole” napade većih razmera na stanovnike Hong Konga, u kojim... Dalje

Više od 50 aplikacija za decu iz Play prodavnice korišćeno za prevaru sa oglasima

Više od 50 aplikacija za decu iz Play prodavnice korišćeno za prevaru sa oglasima

Više od 50 Android aplikacija u Google Play prodavnici koje zajedno imaju skoro milion preuzimanja a od kojih je većina namenjena deci, uhvaćene ... Dalje

Vlasti širom sveta sve više koriste podatke mobilnih telefona za praćenje epidemije COVID-19

Vlasti širom sveta sve više koriste podatke mobilnih telefona za praćenje epidemije COVID-19

Kako se novi korona virus i dalje širi svetom, sve je više vlada koje se oslanjaju na podatke mobilnih operatera kako bi pratile sve, od pacijenata ... Dalje