Opasni bankarski trojanac Acecard može da kompromituje brojne popularne aplikacije

Mobilni telefoni, 01.03.2016, 01:00 AM

Opasni bankarski trojanac Acecard može da kompromituje brojne popularne aplikacije

Istraživači kompanije Kaspersky Lab otkrili su malver Acecard koji je jedan od najopasnijih bankarskih trojanaca koji su do sada otkriveni. Acecard malver ima sposobnost da napadne korisnike skoro 50 različitih finansijskih aplikacija i servisa i može da zaobiđe bezbednosne mere Google Play prodavnice aplikacija.

Tokom trećeg kvartala 2015. godine, stručnjaci kompanije Kaspersky Lab primetili su neobično veliki broj napada na mobilne bankarske aplikacije u Australiji. Situacija je delovala prilično ozbiljno a uskoro je otkriveno da je glavni uzrok ovih napada samo jedan bankarski trojanac - Acecard.

Acecard koristi praktično sve funkcije malvera koje su trenutno dostupne, od krađe tekstualnih i audio poruka banaka do pojavljivanja lažnih prozora u okviru legitimne aplikacije banke koji simuliraju prijavljivanje na sistem i kradu od korisnika važne informacije. Najnovija verzija Acecarda ima sposobnost da napadne korisnike koji koriste aplikacije 30 banaka, kao i njihove sisteme za plaćanje. Uzimajući u obzir činjenicu da ovi virusi mogu da ubace lažne prozore u aplikacije, ukupan broj napadnutih finansijskih aplikacija može biti i znatno veći.

Pored bankarskih aplikacija, Acecard može da kompromituje sledeće aplikacije sa fišing prozorima:

• Aplikacije za slanje poruka: WhatsApp, Viber, Instagram, Skype;

• Društvene mreže: VKontakte, Odnoklassniki, Facebook, Twitter;

• Gmail;

• PayPal mobilnu aplikaciju;

• Google Play i Google Music aplikacije.

Ovaj malver prvi put je detektovan u februaru 2014. godine ali dugo vremena nije pokazivao znake malicioznih aktivnosti. Sve se promenilo prošle godine kada su istraživači kompanije Kaspersky Lab primetili nagli porast u broju napada: u periodu od maja do decembra prošle godine, više od 6000 korisnika napadnuto je ovim malverom. Većina njih bila je sa teritorije Rusije, Australije, Nemačke, Austrije i Francuske.

Tokom dve godine posmatranja ovog malvera, istraživači kompanije Kaspersky Lab bili su svedoci njegovog razvoja. Registrovano je više od 10 novih verzija malvera, pri čemu je svaka nova verzija imala nove funkcije.

Mobilni uređaji su najčešće bili inficirani nakon preuzimanja maliciozne aplikacije koja bi izgledala kao legitimna. Acecard se uglavnom distrubuira kao Flash Player ili PornoVideo, iako se nekada koriste i druga imena kako bi bio imitiran popularni softver.

Međutim, ovo nije jedini način za širenja malvera. Krajem decembra prošle godine, istraživači su uspeli da detektuju verziju virusa Acecard, Trojan-Downloader.AndroidOS.Acecard.b, u zvaničnoj Google prodavnici (Google Play Store). Kada se malver instalira sa Google Play prodavnice, korisnik vidi samo Adobe Flash Player ikonicu na ekranu i nijedan znak da je aplikacija zapravo instalirana.

Pažljivo posmatrajući kod malvera, stručnjaci su došli do zaključka da je Acecard napravila ista grupa sajber kriminalaca koja je odgovorna za nastanak prvog TOR Trojanca koji je kreiran za Android, Backdoor.AndroidOS.Torec.a, kao i nastanak prvog mobilnog ransomwarea Trojan-Ransom.AndroidOS.Pletor.a.

Dokaz za ovu tvrdnju zasnovan je na sličnosti u kodovima, kao i korišćenju istih komando-kontrolnih servera. To dokazuje da je Acecard napravila moćna i iskusna grupa kriminalaca, najverovatnije sa ruskog govornog područja.

„Sajber kriminalne grupe koriste praktično svaku priliku da rašire ovaj bankarski malver. Može biti distribuiran preko programa, zvaničnih prodavnica ili drugih malvera. Jedna od glavnih karakteristika ovog malvera jeste da je sposoban da kompromituje više od 30 različitih bankarskih sistema i aplikacija, kao i društvene mreže i druge aplikacije za slanje poruka. Kombinacija mogućnosti i metoda za širenje Acecard virusa čini ovaj mobilni malver najopasnijom pretnjom za korisnike”, upozorava Roman Unuček, viši analitičar malvera u kompaniji Kaspersky Lab SAD.

Kako bi sprečili inficiranje, stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab korisnicima savetuju sledeće korake:

  • Ne preuzimajte i ne instalirajte aplikacije sa Google Play ili drugih internih izvora ako niste sigurni da su autentične;
  • Ne posećujte sumnjive web stranice sa i ne otvarajte sumnjive linkove;
  • Instalirajte pouzdano bezbednosno rešenje na mobilnom uređaju;
  • Proverite da su sve baze podataka ažurirane i da normalno funkcionišu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver LightSpy inficira iPhone, evo kako se zaštititi od njega

Malver LightSpy inficira iPhone, evo kako se zaštititi od njega

U januaru ove godine, stručnjaci Kaspersky Laba su primetili tzv. “watering-hole” napade većih razmera na stanovnike Hong Konga, u kojim... Dalje

Više od 50 aplikacija za decu iz Play prodavnice korišćeno za prevaru sa oglasima

Više od 50 aplikacija za decu iz Play prodavnice korišćeno za prevaru sa oglasima

Više od 50 Android aplikacija u Google Play prodavnici koje zajedno imaju skoro milion preuzimanja a od kojih je većina namenjena deci, uhvaćene ... Dalje

Vlasti širom sveta sve više koriste podatke mobilnih telefona za praćenje epidemije COVID-19

Vlasti širom sveta sve više koriste podatke mobilnih telefona za praćenje epidemije COVID-19

Kako se novi korona virus i dalje širi svetom, sve je više vlada koje se oslanjaju na podatke mobilnih operatera kako bi pratile sve, od pacijenata ... Dalje

Izrael ima aplikaciju koja prati da li ste bili izloženi korona virusu

Izrael ima aplikaciju koja prati da li ste bili izloženi korona virusu

Izraelsko ministarstvo zdravlja objavilo je mobilnu aplikaciju pod nazivom „Štit“ koja će upozoravati korisnike ako su bili u isto vrem... Dalje

Korisnicima Googleove napredne zaštite više neće biti dozvoljeno instaliranje aplikacija koje nisu u Play prodavnici

Korisnicima Googleove napredne zaštite više neće biti dozvoljeno instaliranje aplikacija koje nisu u Play prodavnici

Google je juče najavio da proširuje zaštitu koju nudi korisnicima Androida koji su uključeni u kompanijski Program napredne zaštite (Advanced Pro... Dalje