Rusija preti da će zabraniti Telegram

Mobilni telefoni, 27.06.2017, 00:30 AM

Rusija preti da će zabraniti Telegram

Ruska federalna agencija za nadzor komunikacija, informativnih tehnologija i masovnih medija Roskomnadzor zapretila je da će zabraniti popularnu aplikaciju za šifrovanu komunikaciju Telegram pošto je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila da su teroristi koristili ovu aplikaciju za organizaciju terorističkog napada u Sankt Petersburgu.

Telegram je veoma popularan među službenicima državne uprave u Rusiji. Zaposleni u ruskim državnim službama masovno koriste Telegram, kojim su mnogi zamenili Viber, WhatsApp i Facebook Messenger, a razlog je uverenje da je Telegram otporniji na hakovanje i da je komunikacija preko Telegrama bezbednija.

Zadatak Roskomnadzora je da nadgleda usklađenost rada pružaoca usluga komunikacija i medija sa postojećim ruskim zakonima i da adekvatno zaštiti poverljivost ličnih podataka koji se obrađuju. U pismu objavljenom na sajtu agencije njen direktor Aleksandar Zaharov optužio je kompaniju koja kontroliše aplikaciju Telegram da nije odgovorila na ponovljene zahteve agencije da pruži neophodne informacije o kompaniji, upozoravajući da njeno vreme ističe. Međutim, takav potez bi svrstao Telegram u bazu organizacija koje šire informacije i koje se zbog toga moraju povinovati postojećim ruskim zakonima.

Među zahtevima koje bi kompanija morala da ispuni je čuvanje ličnih podataka ruskih korisnika u centrima podataka u Rusiji, čuvanje istorije komunikacija korisnika i prosleđivanje tih informacija, zajedno sa ključevima za dešifrovanje, ruskim vlastima na njihov zahtev.

Osnivač i direktor kompanije Telegram Pavel Durov smatra da bi zabrana Telegrama u Rusiji bila greška i da će "čim Telegram bude blokiran, prepiska ruskih zvaničnika, njihova komunikacija sa prijateljima i rođacima, kao i drugi osetljivi podaci sa WhatsAppa i Vibera biti premešteni u Appleov iCloud i Google Drive koje kontroliše Amerika".

Durov je, zajedno sa bratom Nikolajem, osnivač mreže VKontakte, koja je sada u vlasništvu Mail.ru. Prema njegovim rečima, oni su pod pritiskom zbog toga što su odbili da federalnim vlastima predaju privatne podatke korisnika.

Telegram je kompanija registrovana u Velikoj Britaniji i SAD, pa je izvan domašaja ruskih vlasti. Ipak, zabrana korišćenja Telegrama u Rusiji je moguća.

Telegram je poznat kao sredstvo za komunikaciju ISIS-a i sledbenika ISIS-a. Aplikacija je izgleda korišćena za koordinaciju nekoliko terorističkih napada u SAD i Rusiji, ali Durov kaže da Telegram ne može biti nebezbedan samo za kriminalce i teroriste, te da aplikacija enkripcijom može da štiti sve ili nikoga.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

UltimaSMS: SMS prevara skupo koštala milione korisnika Androida

UltimaSMS: SMS prevara skupo koštala milione korisnika Androida

Istraživač iz kompanije Avast Jakub Vavra prijavio je Googleu 80 aplikacija umešanih u SMS prevaru, koje pretplaćuju žrtve na premijum SMS servis... Dalje

Apple brani svoju politiku instaliranja aplikacija: iPhone bi kao Android postao neotporan na malvere

Apple brani svoju politiku instaliranja aplikacija: iPhone bi kao Android postao neotporan na malvere

Apple je rekao da su privatnost i bezbednost razlozi zbog kojih ne dozvoljava korišćenje nezavisnih prodavnica aplikacija na iOS-u, ukazujući na ... Dalje

Nova studija otkriva: Android telefoni neprestano špijuniraju korisnike

Nova studija otkriva: Android telefoni neprestano špijuniraju korisnike

Nova studija tima univerzitetskih istraživača u Velikoj Britaniji otkrila je mnoštvo problema sa privatnošću koji nastaju upotrebom Android pamet... Dalje

Instalacija aplikacija kojih nema u Google Play prodavnici: Da li vam je to zaista neophodno?

Instalacija aplikacija kojih nema u Google Play prodavnici: Da li vam je to zaista neophodno?

Za korisnike Androida, instaliranje aplikacija iz Google Play prodavnice i samo iz Google Play prodavnice je mudar izbor. Sa svojim strogim bezbednosn... Dalje

Lažna upozorenja o infekciji inficiraju telefone malverom Flubot

Lažna upozorenja o infekciji inficiraju telefone malverom Flubot

Zloglasni malver FluBot, poznat po krađi lozinki, ima novu taktiku za infekciju Android uređaja. Sajber kriminalci sada pokušavaju da prevare koris... Dalje