Rusija preti da će zabraniti Telegram

Mobilni telefoni, 27.06.2017, 00:30 AM

Rusija preti da će zabraniti Telegram

Ruska federalna agencija za nadzor komunikacija, informativnih tehnologija i masovnih medija Roskomnadzor zapretila je da će zabraniti popularnu aplikaciju za šifrovanu komunikaciju Telegram pošto je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila da su teroristi koristili ovu aplikaciju za organizaciju terorističkog napada u Sankt Petersburgu.

Telegram je veoma popularan među službenicima državne uprave u Rusiji. Zaposleni u ruskim državnim službama masovno koriste Telegram, kojim su mnogi zamenili Viber, WhatsApp i Facebook Messenger, a razlog je uverenje da je Telegram otporniji na hakovanje i da je komunikacija preko Telegrama bezbednija.

Zadatak Roskomnadzora je da nadgleda usklađenost rada pružaoca usluga komunikacija i medija sa postojećim ruskim zakonima i da adekvatno zaštiti poverljivost ličnih podataka koji se obrađuju. U pismu objavljenom na sajtu agencije njen direktor Aleksandar Zaharov optužio je kompaniju koja kontroliše aplikaciju Telegram da nije odgovorila na ponovljene zahteve agencije da pruži neophodne informacije o kompaniji, upozoravajući da njeno vreme ističe. Međutim, takav potez bi svrstao Telegram u bazu organizacija koje šire informacije i koje se zbog toga moraju povinovati postojećim ruskim zakonima.

Među zahtevima koje bi kompanija morala da ispuni je čuvanje ličnih podataka ruskih korisnika u centrima podataka u Rusiji, čuvanje istorije komunikacija korisnika i prosleđivanje tih informacija, zajedno sa ključevima za dešifrovanje, ruskim vlastima na njihov zahtev.

Osnivač i direktor kompanije Telegram Pavel Durov smatra da bi zabrana Telegrama u Rusiji bila greška i da će "čim Telegram bude blokiran, prepiska ruskih zvaničnika, njihova komunikacija sa prijateljima i rođacima, kao i drugi osetljivi podaci sa WhatsAppa i Vibera biti premešteni u Appleov iCloud i Google Drive koje kontroliše Amerika".

Durov je, zajedno sa bratom Nikolajem, osnivač mreže VKontakte, koja je sada u vlasništvu Mail.ru. Prema njegovim rečima, oni su pod pritiskom zbog toga što su odbili da federalnim vlastima predaju privatne podatke korisnika.

Telegram je kompanija registrovana u Velikoj Britaniji i SAD, pa je izvan domašaja ruskih vlasti. Ipak, zabrana korišćenja Telegrama u Rusiji je moguća.

Telegram je poznat kao sredstvo za komunikaciju ISIS-a i sledbenika ISIS-a. Aplikacija je izgleda korišćena za koordinaciju nekoliko terorističkih napada u SAD i Rusiji, ali Durov kaže da Telegram ne može biti nebezbedan samo za kriminalce i teroriste, te da aplikacija enkripcijom može da štiti sve ili nikoga.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Tokom poslednje tri godine Google Play prodavnica često je bila dom zloglasnog malvera „Joker“. Malver je sada ponovo otkriven u 8 novih ... Dalje

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

iPhone ima bag zbog kog se ne smete povezivati sa ovom Wi-Fi mrežom

U iOS-u je otkrivena bizarna greška zbog koje iPhone može trajno onemogućiti svoju Wi-Fi funkciju ako korisnik pokuša da se poveže sa Wi-Fi mrež... Dalje

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Direktor Applea Tim Kuk izjavio je da Android ima više malvera nego iOS i da „sideloading“ mobilnog softvera nije u „najboljem inte... Dalje

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver TeaBot inficira pametne telefone pretvarajući se da je čuveni antivirusni program. Lažnu aplikaciju prevaranti su nazvali “Kaspersky ... Dalje

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Zajedno sa nizom novih funkcija, Google konačno uvodi end-to-end enkripciju (E2EE) za sve u aplikaciji Messages. Beta testeri mogu da koriste E2EE po... Dalje