Sigurnosni skeneri u Google Play prodavnici kriju opasnog bankarskog trojanca

Mobilni telefoni, 14.04.2021, 09:30 AM

Sigurnosni skeneri u Google Play prodavnici kriju opasnog bankarskog trojanca

U Googleovoj zvaničnoj prodavnici aplikacija za Android otkrivene su aplikacije koje su predstavljene kao sigurnosni skeneri a koje zapravo inficiraju uređaje backdoorom koji prikuplja osetljive informacije.

„Ove zlonamerne aplikacije podstiču korisnike da ažuriraju Chrome, WhatsApp ili PDF čitač, ali umesto da ažuriraju dotičnu aplikaciju, one preuzimaju potpunu kontrolu nad uređajem zloupotrebom usluge pristupačnosti“, navodi se u analizi koju je objavila kompanija McAfee.

Prošle godine, distributeri backdoora uspeli su da objave nekoliko aplikacija u Play prodavnici od kojih je većina dostigla između 1.000 i 5.000 instalacija. Aplikacija pod nazivom DefenseScreen preuzeta je 10.000 puta pre nego što je uklonjena iz Play prodavnice.

Prvi put dokumentovan u analizi kompanije Kaspersky objavljenoj u avgustu 2019. godine, malver koga su istraživači kompanije Kaspersky nazvali BRATA (skraćenica od „Brazilski alat za daljinski pristup za Android“) pojavio se krajem 2018. godine kao RAT (Remote Access Trojan) sa mogućnostima snimanja ekrana a zatim brzo evoluirao u bankarskog trojanca.

„On kombinuje mogućnosti potpune kontrole uređaja sa sposobnošću prikazivanja fišing veb stranica koje kradu podatke za prijavljivanje za banke, pored sposobnosti koje omogućavaju snimanje PIN koda, lozinke ili obrasca za otključavanje ekrana, funkcionalnost keyloggera i snimanje ekrana zaraženog uređaja sa ciljem nadgledanja radnji korisnika bez njihovog pristanka“, navodi se u izveštaju kompanije McAfee.

S obzirom da se BRATA distribuira uglavnom preko Google Play prodavnice, distributeri malvera mogu da namame žrtve da instaliraju zlonamerne aplikacije prikazujući im upozorenja o navodnim bezbednosnim problemima na njihovim uređajima, i podstičući ih da instaliraju lažno ažuriranje za određene aplikacije (npr. Google Chrome, WhatsApp i nepostojeću aplikaciju za čitanje PDF-a), kako bi rešili problem. Ovo je uobičajeni mamac koji se koristi za infekciju uređaja, pa se korisnicima savetuje da izbegavaju da otvaraju linkove i preuzimaju aplikacije za koje se tvrdi da su sigurnosni softver koji navodno skenira i ažurira sistem, čak i onda kada je jasno da linkovi vode do Googleove službene prodavnice aplikacija.

Kada se žrtva složi da instalira aplikaciju, BRATA zahteva dozvole za pristup usluzi pristupačnosti uređaja, zloupotrebljavajući je za snimanje PIN-a, lozinke ili obrasca za otključavanje ekrana, snimanje pritiska na tastere, pravljenje snimaka ekrana, pa čak i onemogućavanje Google Play prodavnice.

Onemogućavanjem aplikacije Play onemogućava se Play Protect, funkcija koja preventivno pokreće proveru bezbednosti aplikacija pre nego što se aplikacije preuzmu iz prodavnice i rutinski skenira Android uređaje u potrazi za potencijalno štetnim aplikacijama koje uklanja ako ih pronađe na uređaju.

Novim verzijama malvera enkripcijom je omogućeno da ostanu ispod radara, a većina osnovnih funkcija premeštena je na server koji kontroliše napadač, što mu omogućava da lako ažurira malver i koristi uređaje na kojima je backdoor instaliran.

„BRATA je samo još jedan primer koliko je moćna zloupotreba usluga pristupačnosti i kako, sa samo malo socijalnog inženjeringa i upornosti, sajber kriminalci mogu prevariti korisnike da zlonamernoj aplikaciji dozvole ovaj pristup i dobiju potpunu kontrolu nad zaraženim uređajem“, zaključili su istraživači.

Foto: McAfee


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zašto je Apple odlučio da sakrije od 128 miliona korisnika iPhonea da su im uređaji hakovani

Zašto je Apple odlučio da sakrije od 128 miliona korisnika iPhonea da su im uređaji hakovani

Zahvaljujući činjenici da su dve kompanije, Apple i Epic Games u pravnom sporu, na internetu se pojavio šokantan materijal koji je otkrio kako je A... Dalje

Novi Android malver krade novac sa računa korisnika banaka širom Evrope

Novi Android malver krade novac sa računa korisnika banaka širom Evrope

Istraživači firme Cleafy upozorili su na novog trojanca za Android koji krade podatke za prijavljivanje na bankovne račune i SMS poruke koje napada... Dalje

Korisnici nerado odobravaju aplikacijama praćenje na iOS

Korisnici nerado odobravaju aplikacijama praćenje na iOS

Appleova nova funkcija za transparentnost praćenja aplikacija koja korisnicima omogućava da kažu da li se slažu da aplikacije prate njihove aktiv... Dalje

Zašto su reciklirani brojevi telefona pretnja privatnosti i bezbednosti korisnika

Zašto su reciklirani brojevi telefona pretnja privatnosti i bezbednosti korisnika

Studija naučnika sa Univerziteta Prinston identifikovala je nekoliko rizika za privatnost i bezbednost povezanih sa recikliranjem brojeva mobilnih te... Dalje

Posle Applea i Google će primorati programere aplikacija na transparentnost u vezi prikupljanja podataka

Posle Applea i Google će primorati programere aplikacija na transparentnost u vezi prikupljanja podataka

Od sledeće godine, aplikacije u Google Play prodavnici će u novom odeljku o bezbednosti prikazivati detalje o tome koje podatke prikupljaju i/ili ... Dalje