Špijunski malver za Android inficira uređaje preko naizgled bezopasne VPN aplikacije

Mobilni telefoni, 03.11.2022, 11:30 AM

Špijunski malver za Android inficira uređaje preko naizgled bezopasne VPN aplikacije

Da li ste znali da su VPN aplikacije u Google Play prodavnici među onima koji su najčešće zaražene malverom?

Takav je slučaj i sa VPN aplikacijom koju su otkrili istraživači iz kompanije Kaspersky. Ova aplikacija doduše nije dostupna na Google Play već se distribuira preko Telegram kanala na koji se potencijalne žrtve dovode sa Facebooka i Instagrama, gde su nepoznati hakeri otvorili naloge koji imaju više od 1000 pratilaca koje privlače objavama sa religioznom tematikom. Većina ovih naloga sadrži link za pomenuti Telegram kanal koji je pod kontrolom napadača.

Na ovom kanalu, nudi se naizgled bezopasna VPN aplikacija za pristup religioznim sajtovima koji su zabranjeni u određenim regionima.

Aplikacija je potpuno funkcionalna, ali je zapravo zaražena malverom SandStrike, špijunskim softverom koji omogućava hakerima da prikupljaju i kradu osetljive podatke, uključujući i evidencije poziva i kontakte sa uređaja, kao i da prate sve aktivnosti žrtava.

Žrtve preuzimaju naizgled bezopasnu aplikaciju, i tako instaliraju SandStrike. Kad se nađe na uređaju, malver skenira uređaj tražeći osetljive podatke, i izvlači informacije koje šalje na server koji je pod kontrolom napadača.

Kaspersky nije rekao ko bi mogao biti odgovoran za ove napade.

Ciljevi ove kampanje su sledbenici bahaizma, religije koja je nastala u 19. veku u Iranu gde je i zabranjena.

Prema izveštaju Amnesty Internationala objavljenom u avgustu 2022. godine, iransko ministarstvo obaveštajnih službi uhapsilo je od 31. jula 2022. godine najmanje 30 pripadnika Bahai zajednice u različitim delovima zemlje.

Ova verska manjina je izložena pojačanom progonu od strane iranskih vlasti, koja optužuje pripadnike ove zajednice da špijuniraju Iran, kao i da su povezani sa Izraelom, što je dovelo do „racija, proizvoljnih hapšenja, rušenja domova i otimanja zemlje“ od bahajaca.

Govoreći o sofisticiranim metodama i alatima koje trenutno koriste APT akteri kao što je SandStrike, istraživač bezbednosti iz kompanije Kaspersky Viktor Čebišev je rekao da oni „u svojim napadima koriste lukave i neočekivane metode“, kao i da je „danas lako distribuirati zlonamerni softver preko društvenih mreža i ostati neotkriven nekoliko meseci ili čak više.“

Napadači su sada sofisticiraniji i organizovaniji i koriste sofisticiranije metode za pokretanje napada. Ovo otežava tradicionalnoj odbrani da održi korak sa novim trendovima.

Poslednjih godina broj špijunskih programa dramatično se povećao, zbog čega je korisnicima računara i pametnih telefona važnije nego ikada da znaju kako da se zaštite.

Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje svaki korisnik može preduzeti da bi se zaštitio od špijunskog softvera. Prvo, pazite šta preuzimate i instalirate na računar i telefon. Mnogi špijunski programi se instaliraju bez znanja ili saglasnosti korisnika kada posećuju zlonamerne veb sajtove ili preuzimaju zaražene fajlove.

Drugo, održavajte svoj softver ažuriranim. I vaš operativni sistem i vaše aplikacije treba da budu ažurirani najnovijim bezbednosnim zakrpama. Autori špijunskog softvera stalno pronalaze nove načine da iskoriste ranjivosti, tako da je važno imati instalirane najnovije bezbednosne ispravke.

Photo by Mikhail Nilov from Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Lažne YouTube aplikacije kriju malver Capra RAT koji špijunira korisnike zaraženih uređaja

Lažne YouTube aplikacije kriju malver Capra RAT koji špijunira korisnike zaraženih uređaja

Istraživači iz SentinelLabsa primetili su tri Android aplikacije koje imitiraju Googleovu YouTube aplikaciju. Analiza aplikacija je otkrila da je u ... Dalje

Skype za mobilne uređaje otkriva IP adresu korisnika, ali se Microsoftu ne žuri da reši ovaj problem

Skype za mobilne uređaje otkriva IP adresu korisnika, ali se Microsoftu ne žuri da reši ovaj problem

Slanjem linka, hakeri mogu doći do IP adrese korisnika aplikacije Skype i tako otkriti gde se korisnik nalazi. Korisnik aplikacije ne mora da klikne ... Dalje

Na Google Play i Samsung Galaxy Store pronađene trojanizovane verzije popularnih aplikacija Signal i Telegram

Na Google Play i Samsung Galaxy Store pronađene trojanizovane verzije popularnih aplikacija Signal i Telegram

U Google Play prodavnici i Samsung Galaxy Store pronađene su trojanizovane aplikacije Signal i Telegram u kojima je sakriven špijunski softver (spyw... Dalje

Više od 3000 Android aplikacija koristi ovaj trik da bi izbegle otkrivanje

Više od 3000 Android aplikacija koristi ovaj trik da bi izbegle otkrivanje

Istraživači iz kompanije Zimperium upozorili su da sajber kriminalci koriste APK fajlove sa nepoznatim ili nepodržanim metodama kompresije da bi iz... Dalje

Hakeri mogu lažirati režim rada u avionu na iPhoneu

Hakeri mogu lažirati režim rada u avionu na iPhoneu

Istraživači bezbednosti iz Jamf Threat Labsa demonstrirali su napad na iOS 16 kojim je moguće prevariti korisnike iPhonea da poveruju da je njihov... Dalje