Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Mobilni telefoni, 20.02.2024, 11:00 AM

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Istraživači iz firme ThreatFabric primetili su na Google Play pet aplikacija koje je preuzelo više od 150.000 korisnika koji su na taj način inficirali svoje Android uređaje malverom Anatsa.

Anatsa je bankarski trojanac koji je poslednjih meseci preko aplikacija koje su se mogle preuzeti sa Google Play inficirao Android uređaje korisnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Španiji, Slovačkoj, Sloveniji i Češkoj.

ThreatFabric je tokom protekla četiri meseca primetio čak pet kampanja za isporuku ovog malvera.

Svaki talas napada bio je fokusiran na određene geografske regione, a napadači su koristili aplikacije koje su napravljene da dođu do kategorije „Top New Free“ na Google Play, što im daje kredibilitet i povećava stopu uspeha.

Ove dropper aplikacije deo su višestepenog procesa infekcije - da bi se izbeglo otkrivanje, tek posle instalacije aplikacije preuzima se zlonamerni kod sa servera za komandu i kontolu (C2) i to u četiri koraka.

Aplikacije zloupotrebljavaju funkciju Androida Accessibility Service da bi zaobišle bezbednosne mere koje se primenjuju u verzijama Googleovog operativnog sistema počev od verzije Android 13.

Strategija napadača da zloupotrebe Accessibility Service nije nova. Ova funkcija koja je dizajnirana da pomogne korisnicima sa invaliditetom je često zloupotrebljavana za automatizaciju instalacije malvera bez interakcije korisnika.

Dozvola koju navedene aplikacije traže za Accessibility Service opravdana je potrebom da se „hiberniraju aplikacije koje troše bateriju“, što se pojavljuje kao legitimna funkcija u kontekstu aplikacija koje „čiste“ uređaj.

Aplikacije koje su inficirale Android uređaje malverom Anatsa su Phone Cleaner - File Explorer, PDF Viewer - File Explorer, PDF Reader - Viewer & Editor, Phone Cleaner: File Explorer i PDF Reader: File Manager.

Procena istraživača je da je broj od 150.000 preuzimanja verovatno i veći, i da bi cifra mogla biti bliža 200.000. S obzirom da oni koji stoje iza ovog malvera konstantno pokreću nove talase napada, istraživači upozoravaju da će se broj preuzimanja aplikacija koje isporučuju ovaj malver i dalje povećavati.

S obzirom da je Anatsa bankarski trojanac, njegovo prisustvo na uređaju znači da biste mogli biti pokradeni.

Prilikom instaliranja novih aplikacija, uvek proverite zahtevane dozvole i odbijte one koje nisu opravdane svrhom aplikacije.

Sve aplikacije koje su pomenute u izveštaju ThreatFabrica sada su uklonjene sa Google Play.

Foto: Mika Baumeister / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Bankarski malver sakriven u antivirusnoj aplikaciji

Bankarski malver sakriven u antivirusnoj aplikaciji

Istraživači kompanije Fox-IT otkrili su novu verziju bankarskog trojanca „Vultur“ za Android koja u odnosu na ranije verzije ima napredn... Dalje

Google uklonio 28 VPN aplikacija sa Google Play koje su Android telefone krišom pretvarale u proksije

Google uklonio 28 VPN aplikacija sa Google Play koje su Android telefone krišom pretvarale u proksije

Istraživači iz kompanije HUMAN pronašli su na Google Play 28 VPN aplikacija koje pretvaraju Android uređaje u rezidencijalne proksije koji se vero... Dalje

WhatsApp će blokirati skrinšotove za slike profila

WhatsApp će blokirati skrinšotove za slike profila

WhatsApp je poslednjih godina uveo niz opcija da bi ojačao bezbednost platforme i korisnika. Tako na WhatsAppu možete da delite privatne fotografije... Dalje

Apple popravio dve nove ranjivosti iOS-a koje se koriste u napadima na iPhone uređaje

Apple popravio dve nove ranjivosti iOS-a koje se koriste u napadima na iPhone uređaje

Apple je ove nedelje objavio hitna bezbednosna ažuriranja kako bi popravio dve ranjivosti nultog dana iOS-a koje su korišćene u napadima na iPhone... Dalje

Signal uveo podršku za korisnička imena u aplikaciji

Signal uveo podršku za korisnička imena u aplikaciji

Signal je uveo podršku za korisnička imena tako da sada svako može dodati opcionalno korisničko ime koje će ih povezati sa drugima bez deljenja ... Dalje