Trojanac Mapin se krio u igrama u Google Play prodavnici

Mobilni telefoni, 24.09.2015, 00:30 AM

Trojanac Mapin se krio u igrama u Google Play prodavnici

Stručnjaci kompanije ESET otkrili su trojanca Android/TrojanDropper.Mapin koji se od novembra 2013. širio preko igrica za Android.

Mapin se mogao preuzeti iz zvanične Googleove prodavnice aplikacija krajem 2013. i 2014. sa igrama Hill climb racing the game, Plants vs Zombies 2, Subway suffers, Traffic Racer, Temple Run 2 Zombie i Super Hero Adventure, programera TopGame24h, TopGameHit i SHSH.

Iz ESET-a kažu da kada su igre povučene iz Play prodavnice, istog dana su postavljene na alternativne markete Android aplikacija. Sve one su i dalje sadržale trojanca.

I PRStudio je takođe distribuirao igre i aplikacije sa trojancem Mapin preko alternativnih prodavnica Android aplikacija. Reč je o igrama Candy crush ili Jewel crush, Racing rival, Super maria journey, Zombie highway killer, Plants vs Zombies. Sve ove igre i dalje su dostupne u alternativnim prodavnicama Android aplikacija.

Trojanac Mapin uspeo je da izbegne Googleov sistem za skeniranje i detekciju malvera Bouncer verovatno zahvaljujući tome što malver čeka najmanje 24 sata pre nego što izvrši maliciozni payload.

Dok drugi malver počnu da izvršavaju svoj maliciozni kod u momentu kada se aplikacija pokrene, Mapin čeka da prođe 24 sata i zatim se pojavljuje na ekranu uređaja kao ažuriranje za Google Play ili aplikacija Manage Settings.

Kada korisnik odobri instaliranje, trojanac registruje korisnikov telefon šaljući identifikacione podatke C&C serveru i zatim traži administratorske privilegije koristeći pri tom isti trik kao i pri instalaciji.

Sa tim privilegijama, malver može da prikazuje različita obaveštenja, da preuzima, instalira i pokreće aplikacije, da krade korisnikove privatne podatke, ali njegova glavna funkcija je da prikazuje oglase preko celog ekrana preko AdMob.

S obzirom da malver samo tada ima interakciju sa korisnikom, ali i s obzirom da čeka 24 sata da krene u akciju, Googleov sistem za detekciju malvera Bouncer nije mogao da ga otkrije.

U nekim slučajevima tek tri dana posle instalacije trojancu je uspevalo da dobije administratorske privilegije, što može da objasni zbog čega je toliko dugo uspeo da ostane neotkriven.

Za sada, malver najviše ugrožava korisnike Androida u Indiji. Prema podacima ESET-a, 73,58% svih detekcija su zabeležene u Indiji.

ESET je objavio listu na kojoj se nalazi 20 Android igrica koje su inficirane ovim trojancem i koje se distribuiraju preko alternativnih prodavnica Android aplikacija.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Signal najavio zaštitu od prepoznavanja lica

Signal najavio zaštitu od prepoznavanja lica

Aplikacija za slanje šifrovanih poruka Signal dobija novi alat za zamagljivanje lica na fotografijama koje se šalju preko aplikacije, koji će biti... Dalje

Google iz Play prodavnice povukao aplikaciju koja pronalazi i uklanja kineske aplikacije sa telefona

Google iz Play prodavnice povukao aplikaciju koja pronalazi i uklanja kineske aplikacije sa telefona

Aplikacija "Remove China Apps" koja je poslednjih nedelja postala veoma popularna u Indiji i radila upravo ono što joj i naziv govori, povučena je i... Dalje

Ne postavljajte ovu fotografiju kao pozadinu svog Android telefona

Ne postavljajte ovu fotografiju kao pozadinu svog Android telefona

Android ima bag koji se ne viđa svakog dana: postavljanje jedne naizgled obične slike, slike zalaska sunca na jezeru, kao pozadine na Android telefo... Dalje

Popularne video aplikacije funkcionišu kao špijunski softver

Popularne video aplikacije funkcionišu kao špijunski softver

Istraživači iz VPNpro otkrili su da poznata aplikacija VivaVideo dostupna na Androidu i iOS-u, koja ima preko 100 miliona instalacija samo u Googleo... Dalje

Prevaranti nude lažnu mobilnu verziju popularne igre Valorant

Prevaranti nude lažnu mobilnu verziju popularne igre Valorant

Faza zatvorenog beta testiranja željno očekivane FPS (First-person shooter) igre Valorant je juče završena, a za to vreme distribuira se lažna mo... Dalje