Trojanac pronađen u devet aplikacija u Play prodavnici

Mobilni telefoni, 16.11.2017, 01:00 AM

Trojanac pronađen u devet aplikacija u Play prodavnici

Stručnjaci ruske firme Doctor Web otkrili su nekoliko aplikacija u Googleovoj prodavnici Play koje sadrže trojanca Android.RemoteCode.106.origin. Ovaj maliciozni program krišom otvara web sajtove i klikće na reklamne linkove i banere koji se nalaze na njima, veštački povećavajući statistiku saobraćaja. Osim toga, malver može da izvodi fišing napade i krade poverljive informacije.

Android.RemoteCode.106.origin je otkriven u devet programa, koje su preuzeti između 2370000 i 11700000 puta.

Trojanac je pronađen u sledećim aplikacijama:

  • Sweet Bakery Match 3 - Swap and Connect 3 Cakes 3.0;

  • Bible Trivia, verzija 1.8;

  • Bible Trivia - besplatna verzija 2.4;

  • Fast Cleaner light, verzija 1.0;

  • Make Money 1.9;

  • Band Game: Piano, Guitar, Drum, verzija 1.47;

  • Cartoon Racoon Match 3 - Robbery Gem Puzzle 2017, verzija 1.0.2;

  • Easy Backup & Restore, verzija 4.9.15;

  • Learn to Sing, verzija 1.2.

Stručnjaci Doctor Weba obavestili su o ovome Google, koji je reagovao brzo, tako da su neke od aplikacije ažurirane i sada ne sadrže trojanca, dok ostale i dalje predstavljaju pretnju.

Pre početka svojih aktivnosti, Android.RemoteCode.106.origin obavlja više provera. Ako su ispunjeni određeni uslovi, on šalje zahtev serveru za upravljanje i kontrolu (C&C) i pokušava da otvori link primljen u dolaznoj poruci. Ako uspe u tome, Android.RemoteCode.106.origin koristi svoju glavnu funkcionalnost.

Trojanac sa svog C&C servera preuzima spisak modula koje treba pokrenuti. Jedan od njih je Android.Click.200.origin. On automatski otvara web sajt u browseru, a adresu web sajta dobija preko C&C servera. Ova funkcija se može koristiti za veštačko povećanje brojeva statistike saobraćaja. Ovaj modul se može koristiti i za fišing napade.

Drugi modul, nazvan Android.Click.199.origin, osigurava rad treće komponente - Android.Click.201.origin. Glavni zadatak modula Android.Click.199.origin je preuzimanje, pokretanje i ažuriranje modula Android.Click.201.origin.

Android.Click.201.origin se nakon pokretanja, povezuje se sa C&C serverom od koga dobija komande. Ove komande sadrže adrese web sajtova koje trojanac otvara u nevidljivom režimu u WebWiewu. Nakon što dođe na jednu od ciljnih adresa, Android.Click.201.origin sam klikće na reklamni baner koji je naveden u komandi ili na proizvoljni element otvorene stranice. Ovi postupci se obavljaju sve dok ne ostvari zadati broj klikova.

Glavna svrha Android.RemoteCode.106.origin je preuzimanje i pokretanje dodatnih malicioznih modula koji se koriste za poboljšanje statistike saobraćaja web sajtova i zarade od prikazivanja reklama. Ovo sajber kriminalcima donosi profit. Pored toga, trojanac se može koristiti za obavljanje fišing napada i krađu poverljivih informacija.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Malver Joker ponovo pronađen u aplikacijama u Google Play prodavnici

Tokom poslednje tri godine Google Play prodavnica često je bila dom zloglasnog malvera „Joker“. Malver je sada ponovo otkriven u 8 novih ... Dalje

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Tim Kuk kaže da Android ima 47 puta više malvera nego iOS

Direktor Applea Tim Kuk izjavio je da Android ima više malvera nego iOS i da „sideloading“ mobilnog softvera nije u „najboljem inte... Dalje

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver u lažnoj antivirusnoj aplikaciji za Android

Malver TeaBot inficira pametne telefone pretvarajući se da je čuveni antivirusni program. Lažnu aplikaciju prevaranti su nazvali “Kaspersky ... Dalje

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Googleova aplikacija Messages sada nudi šifrovanje poruka

Zajedno sa nizom novih funkcija, Google konačno uvodi end-to-end enkripciju (E2EE) za sve u aplikaciji Messages. Beta testeri mogu da koriste E2EE po... Dalje

WhatsApp radi na novom načinu verifikacije naloga kako bi sprečio prevare

WhatsApp radi na novom načinu verifikacije naloga kako bi sprečio prevare

WhatsApp trenutno radi na mnogim važnim funkcijama koje tek treba da izađu iz beta režima. Jedna od njih je funkcija Flash Calls koja će omogući... Dalje