Trojanac pronađen u devet aplikacija u Play prodavnici

Mobilni telefoni, 16.11.2017, 01:00 AM

Trojanac pronađen u devet aplikacija u Play prodavnici

Stručnjaci ruske firme Doctor Web otkrili su nekoliko aplikacija u Googleovoj prodavnici Play koje sadrže trojanca Android.RemoteCode.106.origin. Ovaj maliciozni program krišom otvara web sajtove i klikće na reklamne linkove i banere koji se nalaze na njima, veštački povećavajući statistiku saobraćaja. Osim toga, malver može da izvodi fišing napade i krade poverljive informacije.

Android.RemoteCode.106.origin je otkriven u devet programa, koje su preuzeti između 2370000 i 11700000 puta.

Trojanac je pronađen u sledećim aplikacijama:

  • Sweet Bakery Match 3 - Swap and Connect 3 Cakes 3.0;

  • Bible Trivia, verzija 1.8;

  • Bible Trivia - besplatna verzija 2.4;

  • Fast Cleaner light, verzija 1.0;

  • Make Money 1.9;

  • Band Game: Piano, Guitar, Drum, verzija 1.47;

  • Cartoon Racoon Match 3 - Robbery Gem Puzzle 2017, verzija 1.0.2;

  • Easy Backup & Restore, verzija 4.9.15;

  • Learn to Sing, verzija 1.2.

Stručnjaci Doctor Weba obavestili su o ovome Google, koji je reagovao brzo, tako da su neke od aplikacije ažurirane i sada ne sadrže trojanca, dok ostale i dalje predstavljaju pretnju.

Pre početka svojih aktivnosti, Android.RemoteCode.106.origin obavlja više provera. Ako su ispunjeni određeni uslovi, on šalje zahtev serveru za upravljanje i kontrolu (C&C) i pokušava da otvori link primljen u dolaznoj poruci. Ako uspe u tome, Android.RemoteCode.106.origin koristi svoju glavnu funkcionalnost.

Trojanac sa svog C&C servera preuzima spisak modula koje treba pokrenuti. Jedan od njih je Android.Click.200.origin. On automatski otvara web sajt u browseru, a adresu web sajta dobija preko C&C servera. Ova funkcija se može koristiti za veštačko povećanje brojeva statistike saobraćaja. Ovaj modul se može koristiti i za fišing napade.

Drugi modul, nazvan Android.Click.199.origin, osigurava rad treće komponente - Android.Click.201.origin. Glavni zadatak modula Android.Click.199.origin je preuzimanje, pokretanje i ažuriranje modula Android.Click.201.origin.

Android.Click.201.origin se nakon pokretanja, povezuje se sa C&C serverom od koga dobija komande. Ove komande sadrže adrese web sajtova koje trojanac otvara u nevidljivom režimu u WebWiewu. Nakon što dođe na jednu od ciljnih adresa, Android.Click.201.origin sam klikće na reklamni baner koji je naveden u komandi ili na proizvoljni element otvorene stranice. Ovi postupci se obavljaju sve dok ne ostvari zadati broj klikova.

Glavna svrha Android.RemoteCode.106.origin je preuzimanje i pokretanje dodatnih malicioznih modula koji se koriste za poboljšanje statistike saobraćaja web sajtova i zarade od prikazivanja reklama. Ovo sajber kriminalcima donosi profit. Pored toga, trojanac se može koristiti za obavljanje fišing napada i krađu poverljivih informacija.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Huawei telefoni ostaju bez Androida i Googleovih aplikacija

Huawei telefoni ostaju bez Androida i Googleovih aplikacija

Google je prisiljen da odmah prekine poslovanje sa kompanijom Huawei, što će imati dramatičan uticaj na korisnike Huawei uređaja širom sveta. "Ki... Dalje

Bag u WhatsAppu korišćen za instalaciju špijunskog softvera na iPhone i Android uređajima

Bag u WhatsAppu korišćen za instalaciju špijunskog softvera na iPhone i Android uređajima

WhatsApp je ispravio sigurnosnu grešku (CVE-2019-3568) u aplikaciji koja omogućava instalaciju špijunskog softvera na Android i iPhone uređajima. ... Dalje

Google Play će vam predlagati da deinstalirate aplikacije koje ne koristite

Google Play će vam predlagati da deinstalirate aplikacije koje ne koristite

Većina nas ima gomilu aplikacija na svojim pametnim telefonima, ali činjenica je da svakodnevno koristimo samo nekoliko aplikacija, dok ostale koris... Dalje

Apple se brani od optužbi: Uklonili smo aplikacije za roditeljsku kontrolu iz sigurnosnih razloga

Apple se brani od optužbi: Uklonili smo aplikacije za roditeljsku kontrolu iz sigurnosnih razloga

Apple tvrdi da je razlog za njegovu kontroverznu odluku da povuče konkurentske aplikacije za roditeljsku kontrolu iz App Storea zaštita privatnosti ... Dalje

Android aplikacija WiFi Finder otkrila lozinke kućnih WiFi mreža korisnika

Android aplikacija WiFi Finder otkrila lozinke kućnih WiFi mreža korisnika

Hiljade korisnika aplikacije WiFi Finder, čija je svrha da pronađe i obezbedi lozinke za javne Wi-Fi pristupne tačke, nenamerno su poslali sopstven... Dalje