Trojanac u lažnoj Android verziji aplikacije Clubhouse

Mobilni telefoni, 23.03.2021, 11:00 AM

Trojanac u lažnoj Android verziji aplikacije Clubhouse

Trojanac za Android „BlackRock“ predstavlja se kao Android verzija aplikacije za glasovnu komunikaciju Clubhouse. Da biste postali korisnik ove aplikacije, morate dobiti poziv od prijatelja a treba napomenuti da je aplikacija trenutno dostupna samo korisnicima iOS uređaja i da nema verzije za Android.

Istraživači kompanije ESET kažu da je malver stvoren u svrhu krađe podataka za prijavljivanje za ukupno 458 online servisa.

Spisak ciljanih aplikacija uključuje sve vrste finansijskih i aplikacija za kupovinu, aplikacije menjačnica kriptovaluta, kao i aplikacije društvenih mreža i aplikacije za slanje poruka kao što su Twitter, WhatsApp, Facebook, Amazon, Netflix, Outlook, eBay, Coinbase, Plus500, Cash App, BBVA, LloydsBank i druge.

BlackRock koristi prekrivajući ekran koji mu omogućava da ukrade podatke za prijavljivanje žrtava kad god se pokrene neka od ciljanih aplikacija. Od korisnika se traži da unese svoje podatke za prijavljivanje na nalog, što žrtva radi misleći da to radi u aplikaciji koju je pokrenula.

Glavni problem je to što malver može presretati tekstualne poruke a samim tim i one koje su deo dvofaktorne autentifikacije koja se oslanja na SMS.

Zlonamerna aplikacija takođe zahteva od žrtve da omogući usluge pristupačnosti koje sajber-kriminalcima daju kontrolu nad uređajem.

ESET-ov istraživač Lukas Stefanko kaže da je lažni veb sajt Clubhousea „dobro urađena kopija legitimnog veb sajta Clubhousea“, ali da postoji nekoliko razlika. Ako korisnik preuzima aplikaciju sa legitimnog veb sajta, bio bi preusmeren na Google Play. Na lažnom sajtu automatski se preuzima aplikacija na korisnikov uređaj, čim korisnik klikne na „Preuzmi je na Google Play“.

Još jedna ključna razlika koju treba primetiti je da veza nije sigurna (HTTP umesto HTTPS) i da je legitimni sajt joinclubhouse.com, a lažni joinclubhouse.mobi.

Treba napomenuti da Clubhouse zaista planira da objavi Android verziju svoje aplikacije, ali se to još uvek nije desilo.

Da bi izbegli probleme sa ovakvim malverima, korisnici bi trebalo da koriste samo zvanične prodavnice aplikacija, a kada ih preuzmu, trebalo bi da budu oprezni sa dozvolama koje daju aplikacijama. Ako je moguće, umesto SMS-a treba koristiti softverske ili hardverske generatore jednokratnih kodova (OTP).

I na kraju, uvek bi trebalo pregledati ocene aplikacije i recenzije korisnika pre instaliranja bilo koje aplikacije.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Izveštaj kompanije Kaspersky predstavljen na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni, otkrio je eskalaciju rizika sa kojima se korisnici m... Dalje

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Istraživači iz firme ThreatFabric primetili su na Google Play pet aplikacija koje je preuzelo više od 150.000 korisnika koji su na taj način infic... Dalje

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Istraživači iz kompanije McAfee otkrili su novu verziju Android malvera XLoader koji se širi uglavnom putem SMS poruka koje sadrže skraćeni URL k... Dalje

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

U Apple App Storeu pojavila se lažna aplikacija LassPass za koju se pretpostavlja da se koristi kao aplikacija za krađu lozinki korisnika. Kompanija... Dalje

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google pokreće pilot program za borbu protiv finansijskih prevara blokiranjem bočnog učitavanja Android APK fajlova koji zahtevaju pristup rizični... Dalje