Vlade špijuniraju Appleove i Googleove korisnike preko push notifikacija

Mobilni telefoni, 07.12.2023, 13:00 PM

Vlade špijuniraju Appleove i Googleove korisnike preko push notifikacija

Američki senator Ron Vajden iz Komiteta za obaveštajne poslove Senata izneo je tvrdnje da vlade širom sveta koriste mobilna push obaveštenja kako bi špijunirale Appleove i Googleove korisnike.

Senator je u pismu koje je uputio Ministarstvu pravde SAD naveo da vlade širom sveta od Applea i Googlea traže podatke o push obaveštenjima. Cilj ovih zahteva je verovatno da se na ovaj način dobije pristup podacima potrebnim za povezivanje korisnika sa određenim nalozima ili uređajima, kako bi se korisnici mogli pratiti i prikupljati njihovi lični podaci.

Push obaveštenja su obaveštenja pametnih telefona iz mobilnih aplikacija o novim porukama, ažuriranjima aplikacija ili drugim relevantnim informacijama. Ona prolaze kroz Googleov Firebase Cloud Messaging i Appleov Push Notification Service i mogu biti iskorišćena za prikupljanje podataka o korisnicima bez njihovog znanja i pristanka.

Prikupljanje podataka putem ove metode pomaže povezivanju uređaja sa Apple ili Google nalozima i može omogućiti pristup nešifrovanom sadržaju obaveštenja, uključujući tekst prikazan na pametnom telefonu primaoca.

Ova vrsta špijunaže može biti posebno opasna jer korisnici često ne obraćaju pažnju na ova obaveštenja ili ne shvataju da se njihovi podaci mogu prikupljati na ovaj način.

Vajden je rekao da je dobio dojavu da su vlade prošle godine tražile ove podatke, a njegova kancelarija je tokom prošle godine istraživala ove navode. U svom pismu, Vajden je zatražio od ministarstva da dozvoli dvema kompanijama da podele više detalja u vezi sa ovom praksom sa svojim korisnicima, s obzirom da je američka vlada zabranila javno objavljivanje ovih informacija.

Senator je takođe izrazio zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti i nadzora nad ovom vrstom špijunaže. Korisnici često nemaju uvid u to koje vlade ili agencije koriste ovu metodu, kao ni u svrhu prikupljanja podataka.

Apple i Google su odgovorili na ove tvrdnje i izjavili da preduzimaju mere kako bi zaštitili korisnike od ovakve vrste špijunaže. Apple je istakao da je uveo stroge sigurnosne protokole kako bi sprečio neovlašćeni pristup svim obaveštenjima, dok je Google istakao da koristi napredne algoritme za otkrivanje i sprečavanje zloupotrebe. Međutim, senator je naglasio da je potrebno više napora kako bi se zaštitili korisnici. On je pozvao vlade i tehnološke kompanije da sarađuju u cilju uspostavljanja strogih sigurnosnih protokola i nadzora nad mobilnim obaveštenjima.

Tvrdnje senatora o špijunaži putem mobilnih obaveštenja izazvale su zabrinutost korisnika Apple i Google platformi.

„U ovom slučaju, savezna vlada nam je zabranila da delimo bilo kakve informacije. Sada kada je ovaj metod postao javan, ažuriramo naše izveštaje o transparentnosti kako bismo detaljno objasnili ove vrste zahteva“, rekao je Apple.

„Bili smo prva velika kompanija koja je objavila izveštaj o transparentnosti u kojem delimo broj i vrste zahteva vlada za korisničke podatke koje primamo, uključujući zahteve na koje se poziva senator Vajden“, rekao je portparol Googlea.

Foto: Jamie Street / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Izveštaj kompanije Kaspersky predstavljen na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni, otkrio je eskalaciju rizika sa kojima se korisnici m... Dalje

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Istraživači iz firme ThreatFabric primetili su na Google Play pet aplikacija koje je preuzelo više od 150.000 korisnika koji su na taj način infic... Dalje

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Istraživači iz kompanije McAfee otkrili su novu verziju Android malvera XLoader koji se širi uglavnom putem SMS poruka koje sadrže skraćeni URL k... Dalje

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

U Apple App Storeu pojavila se lažna aplikacija LassPass za koju se pretpostavlja da se koristi kao aplikacija za krađu lozinki korisnika. Kompanija... Dalje

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google pokreće pilot program za borbu protiv finansijskih prevara blokiranjem bočnog učitavanja Android APK fajlova koji zahtevaju pristup rizični... Dalje