WhatsApp uskoro neće raditi na starijim telefonima

Mobilni telefoni, 16.12.2019, 02:30 AM

WhatsApp uskoro neće raditi na starijim telefonima

WhatsApp je trenutno platforma broj jedan za razmenu poruka sa više od milijardu korisnika širom sveta.

Kompanija koja je u vlasništvu Facebooka neprestano raste i razvija se, a njena aplikacija istovremeno dobija nove funkcije koje ne bi bile moguće bez tehnologija koje su integrisane u moderne operativne sisteme.

Nedavno je WhatsApp objavio da će neki stariji operativni sistemi ostati bez podrške, što znači da oni koji koriste pametne telefone stare 10 godina više neće moći da razgovaraju sa svojim kontaktima preko aplikacije.

Tačnije, WhatsApp više neće raditi na Androidu verzija 2.3.7 i starije verzije i iOS 8 i starije verzije.

Sedma verzija Androida, poznata i kao Gingerbread, objavljena je u decembru 2010. godine, tako da je u ovom trenutku stara 9 godina. Poslednje ažuriranje ovog izdanja bila je verzija 2.3.7 koja je objavljena u septembru 2011.

Poslednji podaci koje je Google objavio u maju 2019. godine pokazuju da samo 0,3% Android uređaja pokreće Android Gingerbread. Android Marshmallow je u to vreme bio na najvećem broju uređaja (16,9%).

Sa druge strane, iOS 8 je najavljen u junu 2014., a zatim se našao na uređajima u septembru 2014. Iako je novije izdanje u poređenju sa Android Gingerbread, to je ipak verzija koja radi na manjem broju uređaja. iOS 8 se nalazi u grupi sa iOS 11, iOS 10 i iOS 9 koji se nalaze na samo 9% uređaja.

Kada je reč o uređajima na koje će uticati ova promena, reč je o starim modelima, a među popularnijim imenima na spisku su Samsung Galaxy S i iPhone 4.

To znači da će nova politika podrške WhatsAppa verovatno uticati na mali broj uređaja, a takođe pokazuje da je velika većina korisnika već prešla na novije verzije Androida i iOS-a.

U slučaju Androida, čak i najjeftiniji uređaji na tržištu sada dolaze sa Androidom 9, tako da teoretski nadogradnja na noviju verziju, koja sa svoje strane donosi niz prednosti, ne košta mnogo.

Što se iOS-a tiče, stvari su malo komplikovanije, jer Apple ne čini pristupačnim uređaje koji bi podstakli korisnike na nadogradnju. iPhone SE je jedan pokušaj u tom smislu, ali mogućnosti u iOS ekosistemu su i dalje ograničene u poređenju sa Androidom.

Za one koji već razmišljaju o tome, zaobilaženje ograničenja WhatsAppa verovatno će biti nemoguće. Instaliranje APK-a na Androidu neće doneti nikakvu razliku, jer je minimalni API trenutno Gingerbread, a nadogradnja koju WhatsApp trenutno planira za februar onemogućiće starijim verzijama Androida da shvate novije verzije API-ja.

WhatsApp više ne dozvoljava gore navedenim operativnim sistemima da otvaraju nove ili verifikuju postojeće naloge. Postojeće instalacije će prestati sa radom u februaru.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Internet provajderi umešani u infekciju pametnih telefona špijunskim softverom

Internet provajderi umešani u infekciju pametnih telefona špijunskim softverom

Nedelju dana nakon što se otkrilo da vlada Kazahstana koristi sofisticirani špijunski softver Hermit unutar granica zemlje, Google je obavestio kori... Dalje

iOS 16 će vam pomoći da izbegnete CAPTCHA verifikaciju za određene sajtove i aplikacije

iOS 16 će vam pomoći da izbegnete CAPTCHA verifikaciju za određene sajtove i aplikacije

iOS 16 će vam pomoći da izbegnete CAPTCHA anti-bot sisteme koji stoje između vas i nekih veb prijava. Kako izveštava MacRumors, sistem Private Ac... Dalje

Google pojednostavljuje korišćenje menadžera lozinki za korisnike Androida

Google pojednostavljuje korišćenje menadžera lozinki za korisnike Androida

Iako Google već dugo nudi menadžer lozinki korisnicima Google naloga, pristup ovom alatu na Android telefonu ili tabletu nije bio jednostavan. Pre ... Dalje

Opasni Android malver BRATA se širi Evropom

Opasni Android malver BRATA se širi Evropom

Malver za Androd BRATA dobio je nove funkcije očigledno sa ciljem da se napadi na aplikacije banaka učine nevidljivijim. „Modus operandi se sa... Dalje

MaliBot je novi Android trojanac koji cilja naloge za onlajn bankarstvo i kripto novčanike

MaliBot je novi Android trojanac koji cilja naloge za onlajn bankarstvo i kripto novčanike

Istraživači sajber bezbednosti iz F5 Labsa primetili su novi Android malver koji cilja naloge za onlajn bankarstvo i novčanike za kriptovalute, za ... Dalje