Zašto treba biti oprezan sa HTML5 mobilnim aplikacijama

Mobilni telefoni, 10.11.2014, 09:27 AM

Zašto treba biti oprezan sa HTML5 mobilnim aplikacijama

To što će prema procenama stručnjaka do 2016. više od 50% mobilnih aplikacija biti bazirano na HTML5 tehnologiji i raditi na svim platformama, iako je veoma praktično za programere, ustvari je “katastrofa koju iščekujemo da se desi”, upozoravaju stručnjaci.

“Zamislite da ste na aerodromu i da želite da nađete besplatan Wi-Fi. Vaš telefon će prikazati Wi-Fi pristupne tačke. To bi za hakere mogao biti kanal za ubacivanje malicioznog koda crva u vaš smart telefon. Kada crv preuzme kontrolu, on se može umnožiti i slati kopije vašim prijateljima putem SMS poruka, deljenja multimedijalnog fajla i na druge načine”, upozoravaju istraživači Univerziteta Sirakuza.

Tim istraživača sa Fakulteta za inženjering i računarstvo ovog univerziteta upozorio je na XDS (Cross-Device Scripting) napade (pdf) na smart telefone sa aplikacijama koje su bazirane na HTML5. Oni su pretpostavili četiri moguća scenarija napada koji uključuju: skeniranje Wi-Fi pristupnih tačaka uz pomoć na HTML5 bazirane aplikacije, prijem SMS poruke koja bi bila pročitana uz pomoć HTML5 aplikacije, slušanje muzike uz pomoć na HTML5 bazirane aplikacije, i skeniranje QR koda uz pomoć takve aplikacije.

Drugim rečima, aktivnosti uobičajene za korisnike smart telefona kao što su slušanje muzike, gledanje videa, slanje tekstualne poruke ili traženje Wi-Fi pristupnih tačaka može vaš smart telefon učiniti podložnim napadima kompjuterskih crva. Ako napadač ubaci maliciozni kod u smart telefon žrtve, tu se napad ne završava već se može u obliku crva dalje širiti na telefone drugih ljudi. Što HTML5 tehnologija bude popularnija, to se crv može brže širiti. Ovo će imati uticaj na sve velike platforme, uključujući Android, iOS, Blackberry, Windows Phone i druge, jer sve one podržavaju mobilne aplikacije bazirane na HTML5.

Ako ste nekada skenirali QR kod svojim telefonom, onda bi vam bilo od koristi da znate da tako vaš telefon može biti hakovan. Naime, skeniranje barkoda bi moglo omogućiti napadaču ubacivanje malicioznog koda i praćenje vašeg kretanja na karti. Napdači mogu koristiti i druge kanale za napade, kao što su tekstualne poruke, NFC oznake, FM radio, Bluetooth uparivanje, skeniranje Wi-Fi pristupnih tačaka, skeniranje barkodova, MP3 i MP4 i JPEG fajlove.

Napadači takođe mogu koristiti kanale internih podataka, koje koriste druge aplikacije na istom uređaju da bi ubacili maliciozni JavaScript kod u ranjivu aplikaciju baziranu na HTML5. To uključuje profile, kontakt listu, kalnedar, eksternu memoriju i drugo.

Dokle god neka aplikacija bazirana na HTML5 prikazuje informacije dobijene izvana ili od druge aplikacije, to može biti potencijalno opasno. To takođe zavisi od izbora JavaScript API koji se koristi za prikazivanje podataka. Stručnjaci kažu da upotreba sigurnih API-ja nije uobičajena i da su najpopularnija platforma za razvoj HTML5 aplikacija PhoneGap i druge platforme za kreiranje HTML5 aplikacija ranjive.

Stručnjaci savetuju korisnicima da budu oprezni sa HTML5 aplikacijama za koje nisu sigurni da nemaju propuste i da se drže uglavnom native aplikacija. Problem nije toliko u HTML5 koliko u programerima koji ne uzimaju u obzir da bi sav input trebalo proveriti pre dalje obrade ili prikazivanja informacija korisniku.

“Ako je aplikacija napisana jezikom koji je nativni za određenu platformu (npr. Java za Android i Objective-C za iOS), ona je imuna na tu vrstu napada.”


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Apple zabranio aplikaciju koja pomaže korisnicima da uhode ljude koje prate na Instagramu

Apple zabranio aplikaciju koja pomaže korisnicima da uhode ljude koje prate na Instagramu

Apple je zabranio aplikaciju Like Patrol koja omogućava ljudima da prate aktivnosti drugih na Instagramu. Like Patrol je aplikacija koja je naplać... Dalje

Alijansa za odbranu aplikacija proveravaće aplikacije pre nego što budu objavljene u Play prodavnici

Alijansa za odbranu aplikacija proveravaće aplikacije pre nego što budu objavljene u Play prodavnici

Google je najavio da će udružiti snage sa kompanijama ESET, Lookout i Zimperium da bi poboljšali otkrivanje zlonamernih Android aplikacija pre neg... Dalje

Facebook tuži izraelskog proizvođača špijunskog softvera zbog hakovanja korisnika WhatsAppa

Facebook tuži izraelskog proizvođača špijunskog softvera zbog hakovanja korisnika WhatsAppa

Facebook je u utorak podneo tužbu protiv izraelske firme za nadzor mobilnih uređaja NSO Grupe, tvrdeći da je ova firma aktivno bila uključena u h... Dalje

Trojanac koji je inficirao 45000 Android uređaja ponovo se instalira nakon uklanjanja

Trojanac koji je inficirao 45000 Android uređaja ponovo se instalira nakon uklanjanja

U proteklih nekoliko meseci stotine korisnika Androida žalile su se na internetu na misteriozni malver koji se skriva na zaraženim uređajima i koji... Dalje

Google zbog malvera uklonio aplikaciju za ulepšavanje fotografija

Google zbog malvera uklonio aplikaciju za ulepšavanje fotografija

Google je iz svoje Play prodavnice aplikacija za Android uređaje uklonio aplikaciju pod nazivom Yellow Camera i druge slične aplikacije nakon što j... Dalje