Zvanična aplikacija Olimpijskih igara u Pekingu je nebezbedna

Mobilni telefoni, 21.01.2022, 09:30 AM

Zvanična aplikacija Olimpijskih igara u Pekingu je nebezbedna

Zvanična aplikacija za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. „My 2022“ je nebezbedna kada je u pitanju zaštita osetljivih podataka njenih korisnika.

Pre svega, sistem šifrovanja aplikacije ima grešku koju hakeri mogu iskoristiti da pristupe dokumentima, audio snimcima i fajlovima.

„My 2022“ je takođe podložna cenzuri na osnovu liste ključnih reči i ima nejasnu politiku privatnosti koja ne određuje ko tačno prima i obrađuje sve osetljive podatke koje korisnici moraju da unesu u aplikaciju.

Kao takva, aplikacija krši pravila Google Play prodavnice i Appleove smernice App Storea, a dostupna je u obe prodavnice. Pored toga, aplikacija krši i kineske zakone u vezi sa zaštitom privatnosti.

Istraživači Citizen Laba su analizirali aplikaciju „My 2022“ i otkrili da ona prikuplja sledeće osetljive informacije: identifikatore i model uređaja, informacije o provajderu mobilnih usluga, instalirane aplikacije na uređaju, WLAN status, lokaciju u realnom vremenu, audio informacije, ali ima i pristup memoriji uređaja i pristup lokaciji uređaja.

Ovo prikupljanje podataka je otkriveno u politici privatnosti aplikacije i potrebno je za kontrolu zaštite od COVID-19, za usluge prevođenja, integraciju Weibo i turističke preporuke i navigaciju.

Korišćenje „My 2022“ je obavezno. Svi sportisti, predstavnici medija i publika moraju da instaliraju aplikaciju i da joj daju svoje lične podatke.

Za domaće korisnike, „My 2022“ prikuplja imena, nacionalne matične brojeve, brojeve telefona, imejl adrese, slike profila i informacije o zaposlenju i deli ih sa Organizacionim komitetom Olimpijskih igara 2022.

Za strance, „My 2022“ prikuplja sve informacije iz pasoša, informacije o zdravstvenom stanju na dnevnom nivou, vakcinalni status, demografske podatke i za koju organizaciju rade.

Još više zabrinjavaju nedostaci u šifrovanju aplikacije koji omogućavaju lažne veze zbog problema sa validacijom sertifikata. Prema rečima istraživača iz Citizen Laba, napadač može da presretne podatke poslate iz aplikacije. Tako sve osetljive podatke mogu prikupiti lica koja su van kontrole kineske vlade.

Istraživači su otkrili da poslati podaci nisu uvek šifrovani, tako da neki osetljivi metapodaci mogu biti presretnuti i pročitani u obliku otvorenog teksta.

Citizen Labs je ove nedostatke aplikacije prijavio Organizacionom komitetu Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara 2022 3. decembra 2021. Do danas na to niko nije odgovorio, pa su istraživači javno otkrili nedostatke.

Programeri aplikacije su ove nedelje objavili verziju 2.0.5 aplikacije, ali su svi navedeni problemi ostali nerešeni.

Na pitanje BleepingComputera da li je Kina namerno ostavila bagove u aplikaciji, iz Citizen Labsa su rekli da je to malo verovatno, s obzirom na to da je primalac podataka u svakom slučaju kineska država.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Izveštaj kompanije Kaspersky predstavljen na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni, otkrio je eskalaciju rizika sa kojima se korisnici m... Dalje

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Istraživači iz firme ThreatFabric primetili su na Google Play pet aplikacija koje je preuzelo više od 150.000 korisnika koji su na taj način infic... Dalje

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Istraživači iz kompanije McAfee otkrili su novu verziju Android malvera XLoader koji se širi uglavnom putem SMS poruka koje sadrže skraćeni URL k... Dalje

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

U Apple App Storeu pojavila se lažna aplikacija LassPass za koju se pretpostavlja da se koristi kao aplikacija za krađu lozinki korisnika. Kompanija... Dalje

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google pokreće pilot program za borbu protiv finansijskih prevara blokiranjem bočnog učitavanja Android APK fajlova koji zahtevaju pristup rizični... Dalje