Google priznao da zarađuje od nelegalnih sajtova?

Ostale vesti, 12.01.2012, 07:09 AM

Google priznao da zarađuje od nelegalnih sajtova?

Zlonamerni programi do kojih korisnike vode klikovi na Google-ove oglase nisu novost. Činjenica da je neki oglas deo Google-ovog AdWords programa ne garantuje bezbednost onima koji se odluče da kliknu na neki od njih. S vremena na vreme istraživači otkriju zlonamerne programe čiji autori kao jedan od načina širenja malvera biraju upravo ovaj put.

Google koristi automatizovane filtere kako bi sprečio pojavljivanje takvih oglasa na svojim stranicama ili ih uklonio što je pre moguće, ali u nekim slučajevima takva brza reakcija, namerno ili slučajno, izostaje.

Jednu takvu priču objavio je BBC navodeći slučaj Britanke koja je želela da preko interneta kupi karte za Olimpijske igre koje će biti održane u Londonu ove godine. U polje za pretragu na Google-u ona je unela ključne reči “Olympic tickets” i u vrhu rezultata pretrage pojavio se link ka kompaniji LiveOlympic Ticket.

S obzirom da se radilo o sponzorisanom oglasu u vrhu rezultata pretrage, Liz, kako se BBC-ju predstavila čitateljka, je pretpostavila da se radi o sigurnom sajtu pa se odlučila da upravo preko tog preprodavca kupi karte za svoje roditelje, što ju je koštalo 750 funti.

Međutim, ubrzo je shvatila da nešto nije u redu onda kada je dobila email od istog sajta u kome je od nje zatraženo da faksom pošalje kopiju svog potpisa. Kada je zatražila da poništi kupovinu i povraćaj novca, iz kompanije je stigao odgovor da to nije moguće.

Liz je potom kontaktirala svoju banku pokušavajući da zaustavi transakciju, a zatim se obratila pismom Google-u koji je odbacio odgovornost za rad kompanija koje se reklamiraju putem Google AdWords programa i poslednja adresa za Liz bili su mediji koji su otpočeli istragu.

Ispostavilo se da je Google znao za konkretni oglas. Policija koja pokušava da se izbori sa problemom sajtova preko kojih se preprodaju karte za Olimpijske igre zatražila je od Google-a da ukloni i sporni oglas kompanije LiveOlympic Tickets.

Oglas je uprkos saznanju Google-a ostao na istom mestu još neko vreme a istraga koju je sproveo BBC otkrila je da ovo nije usamljen slučaj i da mnogi drrugi sajtovi prodaju ilegalnu ili falsifikovanu robu pa čak i falsifikovane pasoše i lične karte.

Google je priznao da novac zarađen na ovaj način, od kompanija koje reklamiraju nezakonite usluge, zadržava a poznato je da ovakve kompanije nude više novcca po kliku od drugih koje posluju regularno. Stoga se može pretpostaviti da Google nema razloga da uklanja ovakve oglase pre nego što se oštećeni oglase u javnosti zbog toga što su prevareni.

Sponzorisani oglasi već su u prošlosti skupo koštali Google, kada je kompanija morala da plati kaznu u iznosu od 500 miliona dolara zbog oglasa čuvenih kanadskih online apoteka koje su američkim građanima prodavale nelegalne lekove.

To što Google stoji iza reklame ne znači da je nešto legitimno, upravo može biti sasvim suprotno, upozoravaju stručnjaci.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Microsoft Edge krišom uvozi podatke iz Firefoxa na Windows 10

Microsoft Edge krišom uvozi podatke iz Firefoxa na Windows 10

Microsoft je započeo automatsko uvođenje novog pregledača Microsoft Edge baziranog na Chromiumu na Windows 10 uređajima ali izgleda da se to nije ... Dalje

Microsoft Edge uspeo da pretekne Mozilla Firefox, sada je drugi najpopularniji internet pregledač

Microsoft Edge uspeo da pretekne Mozilla Firefox, sada je drugi najpopularniji internet pregledač

Microsoftova odluka da za svoj pregledač Edge koristi Chromiumov endžin, kako sada stvari stoje, bila je dobitna karta. Pre samo godinu dana, Micros... Dalje

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Interni dokumenti u koje je Rojters imao uvid pokazuju da je Huawei računarsku opremu kompanije Hewlett-Packard isporučio najvećem iranskom mobiln... Dalje

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft je nedavno objavio novu verziju Microsoft Edgea baziranu na Chromiumu, tako da ne iznenađuje to što kompanija sada pokušava da ubedi kori... Dalje

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google postavlja nova ograničenja za video oglase u Chromeu i na YouTubeu. Chrome će blokirati oglase koji se reprodukuju usred kratkih videa, duž... Dalje