Kako nas prate na društvenim mrežama

Ostale vesti, 12.02.2013, 11:18 AM

Kako nas prate na društvenim mrežama

Američka kompanija Raytheon u tajnosti je razvila softver koji je sposoban da prati kretanje ljudi i predvidi njihovo ponašanje u budućnosti i to na osnovu podataka dobijenih sa sajtova društvenih mreža, piše britanski Guardian.

Video snimak koji je objavio Guardian otkriva kako softver koji je razvio Raytheon, multinacionalna kompanija koja se bavi bezbednošću, može prikupiti veliki broj informacija o ljudima sa web sajtova društvenih mreža kao što su Facebook, Twitter i Foursquare.

Iz Raytheon-a kažu da softver koji su razvili, nazvan RIOT (Rapid Information Overlay Technology), nije prodat nijednom klijentu kompanije. Još uvek.

Ipak, kompanija je priznala da je njihova tehnologija dostupna američkoj vladi i industriji, budući da je reč o zajedničkom istraživačkom i razvojnom projektu, koji je započeo 2010. godine, sa ciljem izgradnje nacionalnog bezbednosnog sistema sposobnog da analizira milijarde subjekata u sajber prostoru.

Moć RIOT-a da na ovaj način iskoristi društvene mreže za nadzor pruža retku priliku za uvid u kontraverzne tehnike obaveštajnih službi, ali je istovremeno i upozorenje za one koje brinu ljudske slobode i privatnost na internetu.

Iste društvene mreže koje su pomogle revolucionarima „arapskog proleća“ lako se, uz pomoć ovakvih sofisticiranih tehnologija, mogu transformisati u špijunski alat koji je u službi nadzora i kontrole.

RIOT može da vam, sa samo nekoliko klikova, pruži kompletan uvid u život neke osobe, što uključuje i to ko su njegovi/njeni prijatelji, mesta na koja odlazi itd.

Na pomenutom video snimku, „glavni istražitelj“ Raytheon-a, Brajan Urh, objašnjava da fotografije koje korisnici objavljuju na društvenim mrežama ponekad sadrže i podatke o koordinatama, koje automatski dodaje smart telefon.

„Pratićemo jednog od naših zaposlenih“, kaže Urh na snimku pre nego što pokaže sliku izvesnog Nika. Sa podacima koje je RIOT brzo prikupio sa društvenih mreža, saznajemo da Nik često posećuje Nacionalni park Vašington, gde se jednom prilikom i fotografisao sa nepoznatom plavušom. RIOT može prikazati dijagram veza i odnosa između pojedinaca na internetu praćenjem komunikacija na Twitter-u, a zahvaljujući podacima sa Facebook-a i Foursquare-a, može saznati i koja mesta najčešće posećuje osoba koja je predmet istrage.

Tako je RIOT otkrio da Nik koji se redovno čekira na Foursquare-u, posećuje teretanu svakog dana u 6 sati poslepodne, pa Urh zaključuje: „Tako da ako želite da se dokopate Nika ili možda njegovog laptopa, možda bi trebalo da odete do teretane u ponedeljak u 6 sati.“

Korišćenje podataka sa web sajtova društvenih mreža od strane predstavnika zakona smatra se legalnim u većini zemalja. Šta više, u februru prošle godine, FBI je javno zatražio pomoć u razvoju aplikacije za prikupljanje podataka sa društvenih mreža za nadzor nad "lošim pojedincima i grupama".

Međutim, oni koji se bave zaštitom privatnosti na internetu, zabrinuti su zbog toga što tehnologije kao što je RIOT mogu tajno prikupljati podatke, bez nadzora i kontrole. Poseban problem predstavlja činjenica da društvene mreže često nisu transparentne po pitanju informacija korisnika. Korisnici mogu objavljivati informacije verujući da ih mogu videti samo njihovi prijatelji, a da ustvari one budu dostupne vlastima ili servisima kao što je RIOT.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Xiaomi u Kini blokira Telegram kao opasnu aplikaciju

Xiaomi u Kini blokira Telegram kao opasnu aplikaciju

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi smatra Telegram opasnim zbog čega je kompanija blokirala instalaciju aplikacije za svoje korisnike u Ki... Dalje

Sud odbio Googleov zahtev da prekine spor o obmanjivanju korisnika u vezi privatnog pretraživanja

Sud odbio Googleov zahtev da prekine spor o obmanjivanju korisnika u vezi privatnog pretraživanja

Sud u Kaliforniji odbio je Googleov zahtev za presudu po skraćenom postupku u tužbi vrednoj 5 milijarde dolara koju su pokrenuli korisnici u kojoj ... Dalje

YouTube počeo da blokira gledanje videa korisnicima koji koriste programe za blokiranje oglasa

YouTube počeo da blokira gledanje videa korisnicima koji koriste programe za blokiranje oglasa

YouTube je započeo „mali eksperiment na globalnom nivou“, pozivajući korisnike da isključe svoje blokatore oglasa i dozvole oglase na Y... Dalje

Rusija planira da ''zapadne telefone'' državnih službenika zameni telefonima sa domaćim operativnim sistemom

Rusija planira da ''zapadne telefone'' državnih službenika zameni telefonima sa domaćim operativnim sistemom

Ruska telekomunikaciona kompanija Rostelekom planira da vladinim zvaničnicima obezbedi mobilne telefone koji rade na operativnom sistemu Aurora, doma... Dalje

Rusija zabranila strane mesindžere u državnim institucijama

Rusija zabranila strane mesindžere u državnim institucijama

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor upozorila je da je ove nede... Dalje