Kako nas prate na društvenim mrežama

Ostale vesti, 12.02.2013, 11:18 AM

Kako nas prate na društvenim mrežama

Američka kompanija Raytheon u tajnosti je razvila softver koji je sposoban da prati kretanje ljudi i predvidi njihovo ponašanje u budućnosti i to na osnovu podataka dobijenih sa sajtova društvenih mreža, piše britanski Guardian.

Video snimak koji je objavio Guardian otkriva kako softver koji je razvio Raytheon, multinacionalna kompanija koja se bavi bezbednošću, može prikupiti veliki broj informacija o ljudima sa web sajtova društvenih mreža kao što su Facebook, Twitter i Foursquare.

Iz Raytheon-a kažu da softver koji su razvili, nazvan RIOT (Rapid Information Overlay Technology), nije prodat nijednom klijentu kompanije. Još uvek.

Ipak, kompanija je priznala da je njihova tehnologija dostupna američkoj vladi i industriji, budući da je reč o zajedničkom istraživačkom i razvojnom projektu, koji je započeo 2010. godine, sa ciljem izgradnje nacionalnog bezbednosnog sistema sposobnog da analizira milijarde subjekata u sajber prostoru.

Moć RIOT-a da na ovaj način iskoristi društvene mreže za nadzor pruža retku priliku za uvid u kontraverzne tehnike obaveštajnih službi, ali je istovremeno i upozorenje za one koje brinu ljudske slobode i privatnost na internetu.

Iste društvene mreže koje su pomogle revolucionarima „arapskog proleća“ lako se, uz pomoć ovakvih sofisticiranih tehnologija, mogu transformisati u špijunski alat koji je u službi nadzora i kontrole.

RIOT može da vam, sa samo nekoliko klikova, pruži kompletan uvid u život neke osobe, što uključuje i to ko su njegovi/njeni prijatelji, mesta na koja odlazi itd.

Na pomenutom video snimku, „glavni istražitelj“ Raytheon-a, Brajan Urh, objašnjava da fotografije koje korisnici objavljuju na društvenim mrežama ponekad sadrže i podatke o koordinatama, koje automatski dodaje smart telefon.

„Pratićemo jednog od naših zaposlenih“, kaže Urh na snimku pre nego što pokaže sliku izvesnog Nika. Sa podacima koje je RIOT brzo prikupio sa društvenih mreža, saznajemo da Nik često posećuje Nacionalni park Vašington, gde se jednom prilikom i fotografisao sa nepoznatom plavušom. RIOT može prikazati dijagram veza i odnosa između pojedinaca na internetu praćenjem komunikacija na Twitter-u, a zahvaljujući podacima sa Facebook-a i Foursquare-a, može saznati i koja mesta najčešće posećuje osoba koja je predmet istrage.

Tako je RIOT otkrio da Nik koji se redovno čekira na Foursquare-u, posećuje teretanu svakog dana u 6 sati poslepodne, pa Urh zaključuje: „Tako da ako želite da se dokopate Nika ili možda njegovog laptopa, možda bi trebalo da odete do teretane u ponedeljak u 6 sati.“

Korišćenje podataka sa web sajtova društvenih mreža od strane predstavnika zakona smatra se legalnim u većini zemalja. Šta više, u februru prošle godine, FBI je javno zatražio pomoć u razvoju aplikacije za prikupljanje podataka sa društvenih mreža za nadzor nad "lošim pojedincima i grupama".

Međutim, oni koji se bave zaštitom privatnosti na internetu, zabrinuti su zbog toga što tehnologije kao što je RIOT mogu tajno prikupljati podatke, bez nadzora i kontrole. Poseban problem predstavlja činjenica da društvene mreže često nisu transparentne po pitanju informacija korisnika. Korisnici mogu objavljivati informacije verujući da ih mogu videti samo njihovi prijatelji, a da ustvari one budu dostupne vlastima ili servisima kao što je RIOT.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Rusija zabranila strane mesindžere u državnim institucijama

Rusija zabranila strane mesindžere u državnim institucijama

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor upozorila je da je ove nede... Dalje

Kazne zbog kršenja Opšte uredbe EU o zaštiti podataka za godinu dana porasle za 168%

Kazne zbog kršenja Opšte uredbe EU o zaštiti podataka za godinu dana porasle za 168%

Troškovi koje su kompanije imale po osnovu kazni izrečenih u skladu sa Opštom uredbom EU o zaštiti podataka (GDPR) porasli su za 168%, na više od... Dalje

Google najavio uvođenje Privacy Sandboxa na Android 13 početkom sledeće godine

Google najavio uvođenje Privacy Sandboxa na Android 13 početkom sledeće godine

Google je najavio da će početkom sledeće godine započeti uvođenje Privacy Sandbox sistema za ograničeni broj Android 13 uređaja. Privacy Sandbo... Dalje

Gugl kažnjen sa 391,5 miliona dolara zbog tajnog praćenja korisnika

Gugl kažnjen sa 391,5 miliona dolara zbog tajnog praćenja korisnika

Internet gigant Gugl pristao je da plati rekordnih 391,5 miliona dolara za rešavanje spora po tužbi koju su zajedno podneli državni tužioci 40 ame... Dalje

Rusija kaznila TikTok zbog ''LGBT propagande'' i Twitch zbog ''ukrajinskih laži''

Rusija kaznila TikTok zbog ''LGBT propagande'' i Twitch zbog ''ukrajinskih laži''

Rusija je kaznila TikTok jer nije izbrisao sadržaj koji krši ruske zakone o „LGBT propagandi“ i Twitch zbog video intervjua sa Aleksijem... Dalje