Koji su najčešći razlozi koji države navode kada od Googlea traže da ukloni sadržaj

Ostale vesti, 01.02.2022, 11:00 AM

Koji su najčešći razlozi koji države navode kada od Googlea traže da ukloni sadržaj

Od 2009. godine, Google u svojim godišnjim izveštajima o transparentnosti objavljuje i broj zahteva za uklanjanje sadržaja koje dobija od vlada iz celog sveta.

Holandska VPN kompanija Surfshark analizirala je ove podatke sa ciljem da utvrdi koje su zemlje poslale Googleu većinu zahteva za uklanjanje sadržaja i koji su najčešći razlozi za te zahteve.

Analiza Surfsharka je pokazala da je broj zahteva za uklanjanje sadržaja porastao 2016. godine, i da od tada raste skoro svake godine.

Surfshark je filtrirao podatke iz Googleovih izveštaja o transparentnosti prema lokaciji, obimu zahteva u periodu od 2011. do 2020. godine, obimu zahteva samo u 2020. i glavnom razlogu za zahteve u svakoj zemlji i globalno. Cilj je bio da se otkrije koje institucije podnose najviše zahteva Googleu za uklanjanje sadržaja i zašto.

Osim pretraživača, uklanjanje sadržaja može da se zahteva i za Google dokumente, Google Play, Gmail, Mape, Slike, oglase i YouTube koji dominira u zahtevima za uklanjanje sadržaja.

Zanimljivo je da YouTube dobija više zahteva za uklanjanje nego Google pretraga. On je na vrhu liste zahteva za uklanjanje u 2020. sa 19.775 zahteva, mada ni rezultati veb pretrage ne zaostaju mnogo sa 19.198 zahteva. Od 2011. do 2020. bilo je 101.015 zahteva za uklanjanje za YouTube, tako da broj zahteva u 2020. predstavlja značajan skok.

Bilo je čak i 37 zahteva za uklanjanje sadržaja na Gugl mapama.

Surfshackova analiza je pokazala da je Rusija poslala Googleu više zahteva za uklanjanje sadržaja tokom protekle decenije nego sve druge zemlje zajedno, sa ukupno 123.606 zahteva u poslednjih deset godina. Samo 2020. godine podneta je četvrtina od pomenutih 123.606 zahteva koji su došli iz Rusije, a Rusija je podnela skoro deset puta više zahteva od drugoplasirane Turske. Jedan od tri zahteva za uklanjanje sadržaja koji su stigli iz Rusije navodi nacionalnu bezbednost kao glavni razlog.

SAD su od 2011. godine podnele ukupno 9.627 zahteva za uklanjanje sadržaja, navodeći klevetu kao glavni razlog. I SAD nisu jedine. Šest od deset zemalja sa najviše podnetih zahteva navodile su kao razlog najčešće klevetu.

Kina je poslala Googleu samo 1.252 zahteva za uklanjanje sadržaja u poslednjih deset godina, a više od tri od četiri zahteva iz ove zemlje (76,04%) navodi nasilje kao glavni razlog.

Kleveta je najčešći razlog za upućivanje zahteva za uklanjanje sadržaja, a 10 od 25 zemalja najviše navodi ovaj razlog.

Međutim, ima i manje uobičajenih razloga kao što su verski (Pakistan), nasilje (Kina), prevara (Kanada) i kritika vlade (Tajland i Vijetnam).

Zahtevi za uklanjanje sadržaja iz SAD porasli su u prvoj godini Trampove administracije zbog porasta pritužbi u vezi sa prevarama od 285,47%. Jedna od deset od 3.039.200 američkih žrtava prevare u 2017. godini bila je prevarena putem interneta ili telefona. Sada su zahtevi vlade SAD za uklanjanje opali za 67,23%.

Google nije jedina kompanija koja dobija zahteve za uklanjanje sadržaja. I druge kompanije, kao što je Twitter, takođe objavljuju slične izveštaje o transparentnosti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Rusija zabranila strane mesindžere u državnim institucijama

Rusija zabranila strane mesindžere u državnim institucijama

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor upozorila je da je ove nede... Dalje

Kazne zbog kršenja Opšte uredbe EU o zaštiti podataka za godinu dana porasle za 168%

Kazne zbog kršenja Opšte uredbe EU o zaštiti podataka za godinu dana porasle za 168%

Troškovi koje su kompanije imale po osnovu kazni izrečenih u skladu sa Opštom uredbom EU o zaštiti podataka (GDPR) porasli su za 168%, na više od... Dalje

Google najavio uvođenje Privacy Sandboxa na Android 13 početkom sledeće godine

Google najavio uvođenje Privacy Sandboxa na Android 13 početkom sledeće godine

Google je najavio da će početkom sledeće godine započeti uvođenje Privacy Sandbox sistema za ograničeni broj Android 13 uređaja. Privacy Sandbo... Dalje

Gugl kažnjen sa 391,5 miliona dolara zbog tajnog praćenja korisnika

Gugl kažnjen sa 391,5 miliona dolara zbog tajnog praćenja korisnika

Internet gigant Gugl pristao je da plati rekordnih 391,5 miliona dolara za rešavanje spora po tužbi koju su zajedno podneli državni tužioci 40 ame... Dalje

Rusija kaznila TikTok zbog ''LGBT propagande'' i Twitch zbog ''ukrajinskih laži''

Rusija kaznila TikTok zbog ''LGBT propagande'' i Twitch zbog ''ukrajinskih laži''

Rusija je kaznila TikTok jer nije izbrisao sadržaj koji krši ruske zakone o „LGBT propagandi“ i Twitch zbog video intervjua sa Aleksijem... Dalje