Koji su najčešći razlozi koji države navode kada od Googlea traže da ukloni sadržaj

Ostale vesti, 01.02.2022, 11:00 AM

Koji su najčešći razlozi koji države navode kada od Googlea traže da ukloni sadržaj

Od 2009. godine, Google u svojim godišnjim izveštajima o transparentnosti objavljuje i broj zahteva za uklanjanje sadržaja koje dobija od vlada iz celog sveta.

Holandska VPN kompanija Surfshark analizirala je ove podatke sa ciljem da utvrdi koje su zemlje poslale Googleu većinu zahteva za uklanjanje sadržaja i koji su najčešći razlozi za te zahteve.

Analiza Surfsharka je pokazala da je broj zahteva za uklanjanje sadržaja porastao 2016. godine, i da od tada raste skoro svake godine.

Surfshark je filtrirao podatke iz Googleovih izveštaja o transparentnosti prema lokaciji, obimu zahteva u periodu od 2011. do 2020. godine, obimu zahteva samo u 2020. i glavnom razlogu za zahteve u svakoj zemlji i globalno. Cilj je bio da se otkrije koje institucije podnose najviše zahteva Googleu za uklanjanje sadržaja i zašto.

Osim pretraživača, uklanjanje sadržaja može da se zahteva i za Google dokumente, Google Play, Gmail, Mape, Slike, oglase i YouTube koji dominira u zahtevima za uklanjanje sadržaja.

Zanimljivo je da YouTube dobija više zahteva za uklanjanje nego Google pretraga. On je na vrhu liste zahteva za uklanjanje u 2020. sa 19.775 zahteva, mada ni rezultati veb pretrage ne zaostaju mnogo sa 19.198 zahteva. Od 2011. do 2020. bilo je 101.015 zahteva za uklanjanje za YouTube, tako da broj zahteva u 2020. predstavlja značajan skok.

Bilo je čak i 37 zahteva za uklanjanje sadržaja na Gugl mapama.

Surfshackova analiza je pokazala da je Rusija poslala Googleu više zahteva za uklanjanje sadržaja tokom protekle decenije nego sve druge zemlje zajedno, sa ukupno 123.606 zahteva u poslednjih deset godina. Samo 2020. godine podneta je četvrtina od pomenutih 123.606 zahteva koji su došli iz Rusije, a Rusija je podnela skoro deset puta više zahteva od drugoplasirane Turske. Jedan od tri zahteva za uklanjanje sadržaja koji su stigli iz Rusije navodi nacionalnu bezbednost kao glavni razlog.

SAD su od 2011. godine podnele ukupno 9.627 zahteva za uklanjanje sadržaja, navodeći klevetu kao glavni razlog. I SAD nisu jedine. Šest od deset zemalja sa najviše podnetih zahteva navodile su kao razlog najčešće klevetu.

Kina je poslala Googleu samo 1.252 zahteva za uklanjanje sadržaja u poslednjih deset godina, a više od tri od četiri zahteva iz ove zemlje (76,04%) navodi nasilje kao glavni razlog.

Kleveta je najčešći razlog za upućivanje zahteva za uklanjanje sadržaja, a 10 od 25 zemalja najviše navodi ovaj razlog.

Međutim, ima i manje uobičajenih razloga kao što su verski (Pakistan), nasilje (Kina), prevara (Kanada) i kritika vlade (Tajland i Vijetnam).

Zahtevi za uklanjanje sadržaja iz SAD porasli su u prvoj godini Trampove administracije zbog porasta pritužbi u vezi sa prevarama od 285,47%. Jedna od deset od 3.039.200 američkih žrtava prevare u 2017. godini bila je prevarena putem interneta ili telefona. Sada su zahtevi vlade SAD za uklanjanje opali za 67,23%.

Google nije jedina kompanija koja dobija zahteve za uklanjanje sadržaja. I druge kompanije, kao što je Twitter, takođe objavljuju slične izveštaje o transparentnosti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Edge krade kartice i druge podatke iz Google Chromea bez dozvole

Edge krade kartice i druge podatke iz Google Chromea bez dozvole

Microsoftov pretraživač Edge uvozi otvorene Chrome kartice i druge podatke iz Googleovog pretraživača bez dozvole, čak i ako je opcija koja omogu... Dalje

Google najavio postepeno ukidanje kolačića trećih strana

Google najavio postepeno ukidanje kolačića trećih strana

Google je najavio značajan korak u pravcu poboljšanja privatnosti korisnika: postepeno eliminisanje kolačića trećih strana. Ovaj potez koji je ... Dalje

Sud u Moskvi kaznio Google zbog odbijanja kompanije da čuva podatke ruskih korisnika na serverima u Rusiji

Sud u Moskvi kaznio Google zbog odbijanja kompanije da čuva podatke ruskih korisnika na serverima u Rusiji

Sud u Rusiji kaznio je Google sa 15 miliona rubalja (164.000 dolara) zbog ponovljenog odbijanja kompanije da podatke ruskih korisnika čuva na serveri... Dalje

Rusija planira da blokira VPN-ove koji omogućavaju pristup Facebooku, Instagramu i WhatsAppu

Rusija planira da blokira VPN-ove koji omogućavaju pristup Facebooku, Instagramu i WhatsAppu

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor planira da blokira virtueln... Dalje

Xiaomi u Kini blokira Telegram kao opasnu aplikaciju

Xiaomi u Kini blokira Telegram kao opasnu aplikaciju

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi smatra Telegram opasnim zbog čega je kompanija blokirala instalaciju aplikacije za svoje korisnike u Ki... Dalje