Američki sud osudio ruskog hakera na 27 godina zatvora, njegov otac, član ruske Dume, besan zbog presude

Sajber hronika, 25.04.2017, 00:30 AM

Američki sud osudio ruskog hakera na 27 godina zatvora, njegov otac, član ruske Dume, besan zbog presude

Član donjeg doma ruske Dume Valerij Seleznjev besan je zbog presude američkog suda koji je njegovog sina osudio na zatvorsku kaznu u trajanju od 27 godina zbog hakovanja računara u SAD.

Federalni okružni sud u Sijetlu izrekao je tridesetdvogodišnjem Seleznjevu zatvorsku kaznu u trajanju od 27 godina, najveću koja je ikada izrečena u SAD za hakovanje.

Seleznjev je proglašen krivim za krađu kreditnih kartica od američkih restorana, maloprodajnih lanaca i banaka, i štetu koja je procenjena na oko 170 miliona dolara. Seleznjev je osuđen zbog operacije krađe identiteta i kreditnih kartica kojom je rukovodio sa Balija, iz Indonezije i iz Rusije, i prodaju ukradenih kreditnih kartica na crnom tržištu.

Tužilaštvo je za Seleznjeva tražilo 30 godina zatvora.

Seleznjev je prodao više od 2 miliona ukradenih kreditnih kartica, i tako prouzrokovao štetu koja je procenjena na oko 170 miliona dolara, mada se u sudskim dokumentima govori i o tome da bi se šteta mogla meriti i milijardama. Među žrtvama je 3700 finansijskih institucija i 500 kompanija iz celog sveta.

"Roman Seleznjev je oštetio više žrtava i prouzrokovao finansijske gubitke veće od bilo kog optuženog koji se pojavio pred sudom", rekao je federalni tužilac koji je istakao da je ova optužnica bez presedana.

U periodu od 2009. do 2013. Roman Seleznjev je hakovao POS sisteme u objektima maloprodaje i instalirao u njima maliciozni softver. Taj softver mu je omogućio krađu brojeva miliona kreditnih kartica od više od 500 američkih kompanija i 3700 finansijskih institucija, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

On je ukradene podatke slao serverima u Rusiji, Ukrajini i Virdžiniji, koji su bili pod njegovom kontrolom. Ukradene brojeve kreditnih kartica i ostale informacije, Seleznjev je prodavao na "carding" sajtovima.

Roman Seleznjev je uhapšen na Maldivima, odakle je odveden u SAD, u pritvor u julu 2014. U njegovom laptopu, u vreme hapšenja, pronađeno je više od 1,7 miliona ukradenih brojeva kreditnih kartica.

Mnoge manje firme kojima je Seleznjev prouzrokovao gubitke, bile su primorane na stečaj posle sajber napada.

"Danas je loš dan za hakere u celom svetu", rekla je američka tužiteljka Anet Hejs. "Ideja da je internet Divlji Zapad je stvar prošlosti. Bez obzira da li su žrtve multinacionalne banke ili male picerije, svi smo mi žrtve kada naše svakodnevne transakcije milionima dolara završe u pogrešnim rukama."

Sa druge strane, Valerij Seleznjev, Romanov otac, kaže da su presudu doneli "ljudožderi", i da je njegov sin "otet".

"Moj sin je mučen jer je zatvoreništvo u stranoj zemlji nakon otmice mučenje samo po sebi. On je nevin", rekao je Seleznjev za RIA Novosti, ocenjujući da je ova kazna ustvari doživotna kazna jer njegov sin neće preživeti 27 godina u zatvoru.

Seleznjev je član nacionalističke Liberalne demokratske partije i bliski politički savetnik predsednika Putina.

Ruski ministar inostranih poslova napao je vlasti Maldiva zbog saradnje sa Sjedinjenim Državama, i kao i stariji Seleznjev, hapšenje Romana Seleznjeva nazvao "otmicom".

Godinama SAD imaju probleme kada su u pitanju ruski hakeri koje treba privesti pravdi. Ruski sajber kriminalci uglavnom deluju iz Rusije, gde prolaze nekažnjeno sve dok ne napadaju ciljeve u sopstvenoj zemlji. U zamenu za takav imunitet, sajber kriminalci vrlo često rade za ruske obaveštajne službe.

Jedina šansa da odgovaraju za krivična dela za koja su optuženi je da budu uhapšeni kada napuste Rusiju.

Američka Tajna služba koja se bavi slučajevima finansijskih prevara, pratila je Seleznjeva duže od 10 godina. Ali on je bio veoma oprezan i izbegavao je zemlje koje imaju sporazum o ekstradiciji sa SAD.

Pomak u istrazi je napravljen kada su američki agenti saznali da Seleznjev planira odmor na Maldivima na koje je otputovao sa svojom devojkom. Stejt department je ubedio policiju na Maldivima da pomogne, iako Maldivi nemaju sporazum o ekstradiciji sa SAD.

Mesec dana kasnije, Seleznjev je uhapšen na aerodromu na Maldivima, a uhapsila ga je lokalna policija. On je predat agentima američke Tajne službe, a zatim privatnim avionom prebačen na teritoriju Guama koja pripada SAD, a odatle u Vašington.

Istražitelji su u njegovim računarima pronašli dokaze o hakerskim napadima i prevarama sa karticama. Pronađene su i fotografije na kojima Seleznjev vozi sportske automobile i uživa na luksuznim turističkim destinacijama, što sve svedoči o stilu života koji je Seleznjev sebi mogao da priušti zahvaljujući poslu kojim se bavio.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Vlasnik i administrator poznatog veb sajta Incognito Market, poznatog po prodaji narkotika, uhapšen je 18. maja na aerodromu Džon F. Kenedi u Njujor... Dalje

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Dve osobe za koje se sumnja da su umešane u razvoj i distribuciju trojanca „Firebird“ koji je sada poznat pod nazivom „Hive RAT&ldq... Dalje

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Vlasti u Ukrajini uhapsile su tri osobe pod sumnjom da su hakovale više od 100 miliona email i Instagram naloga korisnika širom sveta. Osumnjičeni,... Dalje

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware grupe LockBit osuđen je na četiri godine zatvora nakon što je prošlog meseca pred sudom u Kanadi priznao krivicu po osam ... Dalje