Član ransomware bande Netwalker osuđen na 20 godina zatvora

Sajber hronika, 05.10.2022, 10:30 AM

Član ransomware bande Netwalker osuđen na 20 godina zatvora

Kanadski član ransomware grupe NetWalker osuđen je u utorak na 20 godina zatvora, tri meseca nakon što je priznao krivicu za ulogu koju je imao u napadima protiv žrtava širom sveta.

Sebastjana Vašon-Dežardana, 34-godišnjaka iz Kvebeka, kanadski sud je u februraru ove godine već osudio na sedam godina zatvora. Zatim je u martu izručen SAD i optužen za hakovanje kompanije sa sedištem u Tampi, na Floridi, u maju 2020.

Američki okružni sudija Vilijam Jang je prekoračio zatvorsku kaznu od 12 do 15 godina propisanu zakonom želeći da od Dežardanovog slučaja napravi primer.

„Imate jedan od najgorih slučajeva koje sam ikada video“, rekao je sudija optuženom. "Ovo je Džesi Džejms u susretu sa 21. vekom."

Prema optužnici, Dežardan je zaradio desetine miliona dolara u hakerskom pohodu koji je trajao samo oko godinu dana. Kao deo sporazuma o priznanju krivice, Dežardan je pristao da mu se oduzimu desetine zaplenjenih uređaja i 21,5 miliona dolara koje je oteo od žrtava širom sveta, među kojima su kompanije, opštine, bolnice, policija, hitne službe, škole, fakulteti i univerziteti.

Napadi Netwalker ransomwarea počeli su 2019. godine, a tokom pandemije Covid-19, grupa je iskoristila situaciju da iznudi novac od žrtava i fokusirala se na zdravstveni sektor.

„Optuženi u ovom slučaju koristio je sofisticirana tehnološka sredstva da eksploatiše stotine žrtava u brojnim zemljama na vrhuncu međunarodne zdravstvene krize“, rekao je američki tužilac Rodžer Handberg.

Optužbe protiv njega mogle su mu doneti i kombinovanu maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina, ali je on pristao da sarađuje u zamenu za blažu kaznu. Sudija Jang je rekao da bi ga osudio na doživotni zatvor da je izašao na suđenje, preneo je Tampa Bej Tajms.

NetWalker u vreme Dežardanovih napada bila jedna od najuspešnijih ransomware grupa. Vlasti u Bugarskoj, SAD i Kanadi uspele su da preuzmu servere grupe u januaru 2021., u isto vreme kada je objavljena optužnica protiv Dežardana.

Tužioci su rekli da je Dežardan radio kao inžernjer u IT službi kanadske vlade dok je sprovodio napade ransomwarea.

On je uhapšen u Kvebeku 27. januara ove godine, a prilikom pretresa kanadska policija je zaplenila 742.840 dolara u kanadskoj valuti i 719 bitkoina, čija je vrednost tada iznosila 21.849.087 dolara, a danas 14.463.993 dolara.

Dežardan će posle puštanja na slobodu još tri godine biti pod nadzorom, a zabranjeno mu je da poseduje računar, pametni telefon ili elektronski uređaj koji može da se poveže na internet, kao i da radi u IT sektoru.

Photo by Kindel Media from Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen vlasnik jednog od najpopularnijih hakerskih foruma

Uhapšen vlasnik jednog od najpopularnijih hakerskih foruma

Američki Federalni istražni biro (FBI) uhapsio je prošle nedelje u Njujorku osobu za koju se veruje da je „Pompompurin“, vlasnik poznat... Dalje

Zatvoren jedan od najvećih servisa za pranje kriptovaluta

Zatvoren jedan od najvećih servisa za pranje kriptovaluta

Europol je zatvorio servis za pranje kriptovaluta dobro poznat u sajber podzemlju tokom akcije koja je dovela do zaplene bitkoina vrednih više od 44 ... Dalje

Zaplenjen veb sajt na kome se prodavao opasni trojanac, u Hrvatskoj uhapšen administrator sajta

Zaplenjen veb sajt na kome se prodavao opasni trojanac, u Hrvatskoj uhapšen administrator sajta

Međunarodna operacija u kojoj su učestvovali Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, Kantonalna policija Ciriha... Dalje

Uhapšeni glavni članovi zloglasne ransomware bande DoppelPaymer

Uhapšeni glavni članovi zloglasne ransomware bande DoppelPaymer

28. februara 2023., nemačka i ukrajinska policija, uz podršku Europola, holandske policije i američkog FBI uhapsile su ljude za koje se veruje da s... Dalje

Ruski haker, optužen za hakovanje 35000 računara, izručen SAD

Ruski haker, optužen za hakovanje 35000 računara, izručen SAD

Darij Pankov, 28-godišnji ruski državljanin optužen za razvoj hakerske alatke NLBruce, izručen je SAD, gde bi mogao da provede više od četiri de... Dalje