Haker koji je hakovao A1 ide u osnovnu školu

Sajber hronika, 21.02.2022, 09:00 AM

Haker koji je hakovao A1 ide u osnovnu školu

9. februara mobilni operater Telekom A1 Hrvatska prijavio je hrvatskoj regulatornoj agenciji HAKOM neovlašćeni pristup sistemu i pretnje objavljivanjem podataka, uključujući imena, lične identifikacione brojeve, adrese i brojeve telefona najmanje 10% korisnika. Kompanija je tada rekla da informacije o bankovnim karticama i računima nisu ugrožene jer nisu čuvane u hakovanoj bazi podataka.

Prošle nedelje hrvatska policija uhapsila je osobu osumnjičenu za taj napad. Ispostavilo se da je haker koji je ukrao podatke 100.000 korisnika Telekom A1 Hrvatska 14-godišnjak iz Slavonskog Broda, koji se prema hrvatskom zakonu svrstava u kategoriju mlađih maloletnika, što je termin koji se koristi za decu uzrasta od 14 do 16 godina.

Policija nije mogla da potvrdi da li je uhapšeni zloupotrebio ukradene podatke za čije neobjavljivanje je tražio od A1 pola miliona dolara u kriptovaluti, ostavljajući kompaniji rok od 72 sata.

Renato Grgurić, načelnik Službe sajber bezbednosti Uprave policije je izjavio da uhapšeni maloletnik nije samostalno izvršio upad u sistem A1, i da mu je u tome pomogao neko iz inostranstva. Ipak, policija je naglasila da pomagač nije učestvovao u izvršenju samog upada u sistem A1. U toku je utvrđivanje identiteta te osobe, rekla je policija.

“Bez obzira na to što se radi o maloletnoj osobi, već u ovom trenutku mogu potvrditi da postoji dovoljno dokaza koji ukazuju da se radi o počiniocu tog dela. Kad istraga bude gotova, biće podneta odgovarajuća krivična prijava”, rekao je Grgurić.

Prema pisanju hrvatskih medija, policija je pretresla kuću osumnjičenog i zaplenila mobilni telefon, kompjutere i opremu korišćenu za hakovanje A1. Haker ide u osnovnu školu, a policija ga je sačekala u njegovoj kući kada je došao iz škole i ispitivala a zatim i uhapsila u prisustvu roditelja.

Da je punoletan, haker bi za ovo delo mogao da bude osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 3 do 5 godina. Grgurić je, međutim, rekao da u situaciji kada je optuženi maloletan, naglasak nije na sankcijama nego na prevenciji budućih krivičnih dela.

“U ovom slučaju, odgovornost je na maloletnoj osobi, ne na roditeljima. Svaka osoba starija od 14 godina odgovara za svoje postupke”, rekao je Grgurić.

S obzirom da se radi o maloletniku, policija nije izlazila sa detaljnijim informacijama o njemu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen vlasnik jednog od najpopularnijih hakerskih foruma

Uhapšen vlasnik jednog od najpopularnijih hakerskih foruma

Američki Federalni istražni biro (FBI) uhapsio je prošle nedelje u Njujorku osobu za koju se veruje da je „Pompompurin“, vlasnik poznat... Dalje

Zatvoren jedan od najvećih servisa za pranje kriptovaluta

Zatvoren jedan od najvećih servisa za pranje kriptovaluta

Europol je zatvorio servis za pranje kriptovaluta dobro poznat u sajber podzemlju tokom akcije koja je dovela do zaplene bitkoina vrednih više od 44 ... Dalje

Zaplenjen veb sajt na kome se prodavao opasni trojanac, u Hrvatskoj uhapšen administrator sajta

Zaplenjen veb sajt na kome se prodavao opasni trojanac, u Hrvatskoj uhapšen administrator sajta

Međunarodna operacija u kojoj su učestvovali Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, Kantonalna policija Ciriha... Dalje

Uhapšeni glavni članovi zloglasne ransomware bande DoppelPaymer

Uhapšeni glavni članovi zloglasne ransomware bande DoppelPaymer

28. februara 2023., nemačka i ukrajinska policija, uz podršku Europola, holandske policije i američkog FBI uhapsile su ljude za koje se veruje da s... Dalje

Ruski haker, optužen za hakovanje 35000 računara, izručen SAD

Ruski haker, optužen za hakovanje 35000 računara, izručen SAD

Darij Pankov, 28-godišnji ruski državljanin optužen za razvoj hakerske alatke NLBruce, izručen je SAD, gde bi mogao da provede više od četiri de... Dalje