Haker koji je opljačkao zloglasni Silk Road pred sudom, rekordna zaplena kriptovalute iz njegovog doma

Sajber hronika, 09.11.2022, 09:30 AM

Haker koji je opljačkao zloglasni Silk Road pred sudom, rekordna zaplena kriptovalute iz njegovog doma

Američko Ministarstvo pravde otkrilo je detalje o najvećoj zapleni kriptovalute u svojoj istoriji koja se dogodila tokom pretresa kuće Džejmsa Džonga, hakera koji je u petak priznao da je odgovoran za višestruke krađe kriptovalute sa sada nepostojećeg sajta mračnog veba Silk Road.

Ovaj 32-godišnjak je u septembru 2012. ukrao više od 50.000 bitkoina sa sajta Silk Road. Ukradena sredstva zaplenjena su tokom pretresa njegovog doma u Gejnsvilu, u Džordžiji, u novembru 2021.

Prema rečima američkog tužioca Demijana Vilijamsa, posle gotovo deset godina rešena je misterija gde se nalazi ogroman deo nestalih bitkoina, koji sada vrede više od 3,3 milijarde dolara.

„Zahvaljujući najsavremenijem praćenju kriptovaluta i dobrom starom policijskom radu, policija je pronašla i povratila ovu impresivnu zalihu prihoda od kriminala“, rekao je tužilac Vilijams.

Prema sudskim dokumentima, Džong je izvukao sredstva tako što je smislio način da zaobiđe procedure Silk Roada. Sajt koji je radio od 2011. do 2013., korišćen je za trgovinu nelegalnom robom širom sveta. Osnivač platforme, Ros Ulbriht, osuđen je na doživotni zatvor 2015. godine.

Dok je sajt radio, Džong je otvorio devet naloga i pokrenuo više od 140 transakcija u brzom nizu kako bi prevario sistem za obradu povlačenja sredstava na sajtu. On je prebacio bitkoin na brojne različite račune kako bi prikrio svoj identitet.

Džong zapravo nikada nije koristio platformu za prodaju ili kupovinu bilo čega, samo je finansirao lažne naloge sa početnim depozitima između 200 i 2.000 bitkoina.

„Na primer, 19. septembra 2012., Džong je deponovao 500 bitkoina u novčanik Silk Roada. Manje od pet sekundi nakon što je uložio početni depozit, Džong je brzo izvršio pet povlačenja sredstava od 500 bitkoina, tačnije u istoj sekundi, što je rezultiralo neto dobitkom od 2.000 bitkoina“, saopštilo je Ministarstvo pravde.

„Kao još jedan primer, drugi nalog za prevaru imao je jedan depozit i više od 50 povlačenja bitkoina pre nego što je nalog prestao da funkcioniše. Džong je prebacio ova sredstva sa sajta i za nekoliko dana ih spojio u dva iznosa velike vrednosti.

Ministarstvo pravde nazvalo je ovu zaplenu najvećom u njihovoj istoriji zaplene kriptovaluta i drugom najvećom finansijskom zaplenom ikada.

Vlada SAD sada želi da oduzme više od 51.680 bitkoina (oko 1,07 milijardi dolara), kao i Džongov udeo od 80% u kompaniji sa sedištem u Memfisu koju je koristio za kupovinu nekretnina, zatim, 661.900 dolara u gotovini zaplenjenoj iz njegove kuće, osam srebrnih i tri zlatne poluge i jedan zlatnik.

Tokom racije u Džongovom domu agenti su pronašli bitkoin sakriven u sefu u podrumu i u single-board kompjuteru koji je bio sakriven ispod ćebadi u konzervi za kokice koja je pronađena u ormanu u kupatilu.

Džong se izjasnio krivim po jednoj tački optužnice za prevaru i preti mu maksimalna kazna od 20 godina zatvora. Presuda će mu biti izrečena 22. februara sledeće godine.

Photo by Pixabay from Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen vlasnik jednog od najpopularnijih hakerskih foruma

Uhapšen vlasnik jednog od najpopularnijih hakerskih foruma

Američki Federalni istražni biro (FBI) uhapsio je prošle nedelje u Njujorku osobu za koju se veruje da je „Pompompurin“, vlasnik poznat... Dalje

Zatvoren jedan od najvećih servisa za pranje kriptovaluta

Zatvoren jedan od najvećih servisa za pranje kriptovaluta

Europol je zatvorio servis za pranje kriptovaluta dobro poznat u sajber podzemlju tokom akcije koja je dovela do zaplene bitkoina vrednih više od 44 ... Dalje

Zaplenjen veb sajt na kome se prodavao opasni trojanac, u Hrvatskoj uhapšen administrator sajta

Zaplenjen veb sajt na kome se prodavao opasni trojanac, u Hrvatskoj uhapšen administrator sajta

Međunarodna operacija u kojoj su učestvovali Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, Kantonalna policija Ciriha... Dalje

Uhapšeni glavni članovi zloglasne ransomware bande DoppelPaymer

Uhapšeni glavni članovi zloglasne ransomware bande DoppelPaymer

28. februara 2023., nemačka i ukrajinska policija, uz podršku Europola, holandske policije i američkog FBI uhapsile su ljude za koje se veruje da s... Dalje

Ruski haker, optužen za hakovanje 35000 računara, izručen SAD

Ruski haker, optužen za hakovanje 35000 računara, izručen SAD

Darij Pankov, 28-godišnji ruski državljanin optužen za razvoj hakerske alatke NLBruce, izručen je SAD, gde bi mogao da provede više od četiri de... Dalje