Haker umešan u čuveni napad na Twitter priznao krivicu

Sajber hronika, 10.05.2023, 10:00 AM

Haker umešan u čuveni napad na Twitter priznao krivicu

Britanski državljanin Džejms O'Konor poznat pod nadimkom PlugwalkJoe, koji je prošlog meseca izručen SAD, izjasnio se krivim za hakovanje Twittera koje se dogodilo 2020. godine. On je priznao da je umešan u hakerski napad koji se smatra jednim od najvećih incidenata te vrste u istoriji ove platforme.

Tokom napada hakovano je 130 naloga kompanija, političara i poznatih ličnosti među kojima su @JeffBezos, @BarackObama, @elon_musk, @kanyewest, @JoeBiden, @BillGates, @WarrenBuffet, @Apple, @Uber, @coinbase, @Gemini, @binance, a hakeri su imali pristup i privatnim porukama vlasnika 36 hakovanih naloga.

O'Konor se izjasnio krivim i za uhođenje i druga dela koja mu se stavljaju na teret, za koja je predviđena maksimalna kazna od 70 godina zatvora.

2020. godine, O'Konor i njegovi saučesnici dobili su pristup administrativnim alatima Twittera. To im je omogućilo da tvituju sa profila velikih kompanija i poznatih ličnosti što su iskoristili za promovisanje prevare sa bitkoinima od koje su zaradili 120.000 dolara. O'Konor je zajedno sa saučesnicima sa hakovanih naloga tražio od pratilaca da učestvuju u nagradnoj igri i pošalju kriptovalutu uz obećanje da će dobiti udvostručeni iznos uložene kriptovalute.

U ovom napadu su pored O'Konora učestvovali i Mejson Šepard, Nime Fazelija i Grejem Ivan Klark, američki tinejdžer koji se 2021. izjasnio krivim za ovaj napad zbog čega je osuđen na 3 godine zatvora.

Pomoćnik američkog državnog tužioca Kenet Polajt opisao je O'Konorove postupke kao “flagrantne i zlonamerne”, navodeći da je “maltretirao, pretio i ucenjivao svoje žrtve, nanoseći im emocionalnu štetu”.

Tužilac Demijan Vilijams je rekao da je O'Konor svoje sofisticirane tehnološke sposobnosti koristio u zlonamerne svrhe - za napad zamene SIM kartice koji je rezultirao krađom 794.000 dolara u kriptovaluti od neimenovane kompanije, za hakovanje Twittera, hakovanje naloga na društvenim mrežama, pa čak i sajber progon dve žrtve, od kojih je jedna maloletna.

Procenjuje se da je tokom napada na Twitter oko 350 miliona korisnika društvene mreže videlo sumnjive tvitove sa hakovanih naloga, i da su hiljade ljudi nasele na prevaru, verujući da je reč o pravoj nagradnoj igri.

Napad je pokazao i koliko je bezbednost Twittera bila upitna u to vreme, s obzirom da su napadači telefonom ubedili nekolicinu zaposlenih u Twitteru da im predaju svoje podatke za prijavu, što im je na kraju omogućilo pristup administrativnim alatima platforme. Oni su iskoristili jedan od najjednostavnijih trikova socijalnog inženjeringa koji je uobičajen za prevarante pre nego za sofisticirane hakere, da bi dobili pristup internom kontrolnom panelu na sajtu.

O'Konor je uhapšen u Španiji 2021. godine, a izricanje presude očekuje se 23. juna ove godine.

Foto: Akshar Dave / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

SAD nude 10 miliona dolara za ozloglašenog ruskog hakera

SAD nude 10 miliona dolara za ozloglašenog ruskog hakera

Ruski državljanin Mihail Pavlovič Matvejev optužen je za hiljade ransomware napada protiv žrtava širom sveta. Tridesetogodišnji Matvejev koji na... Dalje

Haker umešan u čuveni napad na Twitter priznao krivicu

Haker umešan u čuveni napad na Twitter priznao krivicu

Britanski državljanin Džejms O'Konor poznat pod nadimkom PlugwalkJoe, koji je prošlog meseca izručen SAD, izjasnio se krivim za hakovanje Twittera... Dalje

Ugašen popularni sajt za proveru i prodaju ukradenih kreditnih kartica

Ugašen popularni sajt za proveru i prodaju ukradenih kreditnih kartica

Američke vlasti su saopštile da su ugasile popularnu veb platformu za verifikaciju ukradenih kreditnih kartica i podigle optužnicu protiv ruskog dr... Dalje

Operacija SpecTor: Ugašen Monopoly Market, uhapšeno 288 korisnika sajta

Operacija SpecTor: Ugašen Monopoly Market, uhapšeno 288 korisnika sajta

Europol je juče saopštio da je širom sveta uhapšeno 288 ljudi, osumnjičenih da su umešani u trgovinu drogom na sajtu mračnog veba „Monopo... Dalje

Ruski haker, član ransomware grupe Ryuk, osuđen na zatvorsku kaznu

Ruski haker, član ransomware grupe Ryuk, osuđen na zatvorsku kaznu

Tridesetogodišnji ruski haker Denis Dubnikov osuđen je na kaznu zatvora zbog svoje uloge u pranju novca za operaciju zloglasnog ransomwarea Ryuk. Du... Dalje