Haker umešan u čuveni napad na Twitter priznao krivicu

Sajber hronika, 10.05.2023, 10:00 AM

Haker umešan u čuveni napad na Twitter priznao krivicu

Britanski državljanin Džejms O'Konor poznat pod nadimkom PlugwalkJoe, koji je prošlog meseca izručen SAD, izjasnio se krivim za hakovanje Twittera koje se dogodilo 2020. godine. On je priznao da je umešan u hakerski napad koji se smatra jednim od najvećih incidenata te vrste u istoriji ove platforme.

Tokom napada hakovano je 130 naloga kompanija, političara i poznatih ličnosti među kojima su @JeffBezos, @BarackObama, @elon_musk, @kanyewest, @JoeBiden, @BillGates, @WarrenBuffet, @Apple, @Uber, @coinbase, @Gemini, @binance, a hakeri su imali pristup i privatnim porukama vlasnika 36 hakovanih naloga.

O'Konor se izjasnio krivim i za uhođenje i druga dela koja mu se stavljaju na teret, za koja je predviđena maksimalna kazna od 70 godina zatvora.

2020. godine, O'Konor i njegovi saučesnici dobili su pristup administrativnim alatima Twittera. To im je omogućilo da tvituju sa profila velikih kompanija i poznatih ličnosti što su iskoristili za promovisanje prevare sa bitkoinima od koje su zaradili 120.000 dolara. O'Konor je zajedno sa saučesnicima sa hakovanih naloga tražio od pratilaca da učestvuju u nagradnoj igri i pošalju kriptovalutu uz obećanje da će dobiti udvostručeni iznos uložene kriptovalute.

U ovom napadu su pored O'Konora učestvovali i Mejson Šepard, Nime Fazelija i Grejem Ivan Klark, američki tinejdžer koji se 2021. izjasnio krivim za ovaj napad zbog čega je osuđen na 3 godine zatvora.

Pomoćnik američkog državnog tužioca Kenet Polajt opisao je O'Konorove postupke kao “flagrantne i zlonamerne”, navodeći da je “maltretirao, pretio i ucenjivao svoje žrtve, nanoseći im emocionalnu štetu”.

Tužilac Demijan Vilijams je rekao da je O'Konor svoje sofisticirane tehnološke sposobnosti koristio u zlonamerne svrhe - za napad zamene SIM kartice koji je rezultirao krađom 794.000 dolara u kriptovaluti od neimenovane kompanije, za hakovanje Twittera, hakovanje naloga na društvenim mrežama, pa čak i sajber progon dve žrtve, od kojih je jedna maloletna.

Procenjuje se da je tokom napada na Twitter oko 350 miliona korisnika društvene mreže videlo sumnjive tvitove sa hakovanih naloga, i da su hiljade ljudi nasele na prevaru, verujući da je reč o pravoj nagradnoj igri.

Napad je pokazao i koliko je bezbednost Twittera bila upitna u to vreme, s obzirom da su napadači telefonom ubedili nekolicinu zaposlenih u Twitteru da im predaju svoje podatke za prijavu, što im je na kraju omogućilo pristup administrativnim alatima platforme. Oni su iskoristili jedan od najjednostavnijih trikova socijalnog inženjeringa koji je uobičajen za prevarante pre nego za sofisticirane hakere, da bi dobili pristup internom kontrolnom panelu na sajtu.

O'Konor je uhapšen u Španiji 2021. godine, a izricanje presude očekuje se 23. juna ove godine.

Foto: Akshar Dave / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Ruski haker optužen za razvoj zloglasnog malvera TrickBot

Ruski haker optužen za razvoj zloglasnog malvera TrickBot

Državljanin Rusije Vladimir Dunajev (40) proglašen je krivim zbog svoje uloge u razvoju i širenju malvera TrickBot, saopštilo je Ministarstvo prav... Dalje

Uhapšeni članovi ransomware grupe odgovorne za napade na kompanije u više od 70 zemalja

Uhapšeni članovi ransomware grupe odgovorne za napade na kompanije u više od 70 zemalja

U saradnji sa Evropolom i Evrodžastom i policijama sedam zemalja, u Ukrajini su uhapšeni ključni članovi ransomware grupe povezane sa napadima na ... Dalje

Demontirana bot mreža IPStorm, malver i dalje na zaraženim uređajima

Demontirana bot mreža IPStorm, malver i dalje na zaraženim uređajima

Državljanin Rusije i Moldavije Sergej Makinin izjasnio se krivim za hakovanje na hiljade elektronskih uređaja širom sveta i kasniju prodaju pristup... Dalje

Policija ugasila platformu mračnog veba za trgovinu narkoticima, u toku identifikacija prodavaca i korisnika

Policija ugasila platformu mračnog veba za trgovinu narkoticima, u toku identifikacija prodavaca i korisnika

Finske vlasti su zajedno sa Evropolom i kompanijom za sajber bezbednost Bitdefender zatvorile tržište mračnog veba pod nazivom PIILOPUOTI. Platform... Dalje

Ruski haker koji je napravio malver NLBrute priznao krivicu

Ruski haker koji je napravio malver NLBrute priznao krivicu

Ruski državljanin, 28-godišnji Darij Pankov, zvani dpxaker, mogao bi provesti narednih pet godina iza rešetaka nakon što se izjasnio krivim za raz... Dalje