Hakerski napadi na bankomate u Evropi

Sajber hronika, 23.11.2016, 01:00 AM

Hakerski napadi na bankomate u Evropi

Hakerska grupa Cobalt odgovorna je za seriju napada na bankomate u Evropi koje je grupa izvela pomoću malicioznog softvera koji im je omogućio da izvuku novac iz bankomata.

Stručnjaci ruske firme Group IB kažu da su hakeri daljinski izveli napade na bankomate u Jermeniji, Belorusiji, Bugarskoj, Estoniji, Gruziji, Kirgistanu, Moladaviji, Holandiji, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Španiji, Velikoj Britaniji i Maleziji.

Proizvođači bankomata NCR i Diebold Nixdorf potvrdili su da su se napadi dogodili, ali su odbili da objave imena banaka čiji su bankomati opljačkani.

Napadi na bankomate u Evropi i Aziji pokretani su iz jednog udaljenog komandnog centra. Bankomate je trebalo prevariti da izbace novac pre nego što banke primete i blokiraju napade. Svi napadi su izvedeni u isto vreme.

Stručnjaci kažu da su hakeri dostigli novi nivo jer su sada u stanju da izvedu napad na veliki broj bankomata istovremeno. Oni znaju da će biti uhvaćeni vrlo brzo pa organizuju napad tako da izvuku što više novca sa bankomata pre nego što ih banke isključe.

Veruje se da je grupa Cobalt deo veće organizacije koja je poznata pod nazivom Buhtrap i koja je odgovorna za napade na ruske banke koji su se dogodili u periodu od avgusta 2015. do januara ove godine, kada su hakeri od banaka u Rusiji uspeli da ukradu više od 28 miliona dolara.

NCR i Diebold Nixdorf kažu da narednih nedelja i meseci treba očekivati nove napade pa dve kompanije zajedno sa bankama koje bi mogle biti napadnute rade na tome da blokiraju eventualne napade.

Europol koji je zadužen za sajber kriminal na starom kontinentu, kao ni ATM Security Association nisu komentarisali ove napade, ali je verovatno da se istrage u vezi ovih napada već odvijaju iza zatvorenih vrata.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Vlasnik i administrator poznatog veb sajta Incognito Market, poznatog po prodaji narkotika, uhapšen je 18. maja na aerodromu Džon F. Kenedi u Njujor... Dalje

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Dve osobe za koje se sumnja da su umešane u razvoj i distribuciju trojanca „Firebird“ koji je sada poznat pod nazivom „Hive RAT&ldq... Dalje

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Vlasti u Ukrajini uhapsile su tri osobe pod sumnjom da su hakovale više od 100 miliona email i Instagram naloga korisnika širom sveta. Osumnjičeni,... Dalje

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware grupe LockBit osuđen je na četiri godine zatvora nakon što je prošlog meseca pred sudom u Kanadi priznao krivicu po osam ... Dalje