Hoće li najozloglašeniji ruski haker ikada biti uhapšen?

Sajber hronika, 30.12.2022, 08:00 AM

Hoće li najozloglašeniji ruski haker ikada biti uhapšen?

Maksim Jakubec, osumnjičeni vođa ozloglašene grupe Evil Corp, najtraženiji je sajber kriminalac sa poternice američkog FBI. Njegovo boravište nije tajna, ali male su šanse da će se ikada naći iza rešetaka.

Sredinom novembra, uhapšen je Vjačeslav „Tank“ Penčukov, koji je skoro deset godina uživao u raskošnom načinu života bez obzira na to što je kao i Jakubets bio na listi najtraženijih FBI. „Tank“, takođe poznat i kao „Slava Rič“, uhapšen je u Ženevi pod sumnjom da je vođa grupe Jabber Zeus.

Zeus je jedan od najpoznatijih malvera ikada, poznat po krađi brojeva bankovnih računa, lozinki i drugih podataka neophodnih za prijavu na onlajn bankovne naloge.

Drugi zloglasni haker povezan sa malverom Zeus, Maksim Viktorovič Jakubec, i dalje je van domašaja pravde.

Jakubec je tražen zbog infekcije desetine hiljada računara u Severnoj Americi i Evropi, što je rezultiralo finansijskim gubicima u iznosu od više desetina miliona dolara.

Ministarstvo finansija SAD je 2019. sankcionisalo 17 pojedinaca, uključujući i Jakubeca, zbog sumnje da su odgovorni za masovne fišing napade koje je organizovala ruska hakerska grupa. Ministarstvo je tada saopštilo da je Jakubec vođa Evil Corpa, i da on rukovodi aktivnostima grupe.

Pre nego što je postao vođa Evil Corpa, Jakubec je povezivan sa Evgenijem Bogačevom, poznatim ruskim sajber kriminalcem odgovornim za distribuciju malvera Zeus, Jabber Zeus i GameOver Zeus. Jakubec se sumnjiči da je odgovoran i za regrutovanje i upravljanje mrežom „novčanih mula“ zaduženih za izvlačenje novca koji je ukraden u napadima koje je predvodio Jevgenij Bogačev.

Ministarstvo je takođe reklo i da je Jakubec direktno pomagao ruskoj vladi. Od 2017. godine, Jakubec je radio za rusku Federalnu službu bezbednosti (FSB), jednu od vodećih ruskih obaveštajnih službi, pružao službi materijalnu pomoć i radio na projektima za rusku državu, uključujući pribavljanje poverljivih dokumenata putem sajber napada, kao i izvođenje sajber operacija u njeno ime.

SAD nude nagradu do 5 miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja i osude Jakubeca.

Evil Corp je odgovoran za razvoj i distribuciju malvera Dridex, dizajniranog za krađu bankarskih akreditiva. Prema američkoj Agenciji za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost (CISA), originalna verzija Dridexa se prvi put pojavila 2012. godine a do 2015. Dridex je postao jedan od najzastupljenijih bankarskih trojanaca.

2014., Evil Corp je slao 15.000 neželjenih e-mailova svakog dana kako bi se došlo do što većeg broja ljudi, uglavnom u SAD i Velikoj Britaniji. Ova agresivna spam kampanja rezultirala je gubitkom desetina miliona dolara u obe zemlje.

Od 2016. godine, grupa Evil Corp se bavila krađom bankarskih akreditiva ugrožavajući klijente skoro 300 banaka i finansijskih institucija u preko 40 zemalja.

Evil Corp je nezakonito zaradio najmanje 100 miliona dolara, iako je njihov ukupan prihod verovatno i znatno veći.

Jakubec ne napušta Rusiju jer zna da će biti uhapšen i izručen SAD. U svojoj zemlji uživa u raskošnom načinu života. 2019. mediji su objavili sliku i video snimak na kome se vidi kako Jakubec vozi svoj Lambordžini vredan 200.000 dolara sa registarskom tablicom na kojoj piše „lopov“ i vrti se u krug ispred moskovske policije. Mnogo novca troši i na svoje kućne ljubimce, tigrove i lavove i na odmore koji koštaju i do milion rubalja nedeljno. Priča se da je njegovo venčanje sa ćerkom bivšeg oficira FSB, Eduarda Benderskog, koštalo najmanje 300.000 dolara.

Irina Cukerman, geopolitički analitičar specijalizovan za informacionu bezbednost i sajber bezbednost, kaže za Cybernews da Rusija ne preduzima nikakve korake da ga uhapsi i da se on povezao sa tri glavne ruske obaveštajne službe. Bande kao što je Evil Corp sprovode operacije u ime vlade, koja ih zauzvrat štiti i zatvara oči pred time kako zarađuju novac od kog žive više nego lagodno. Jakubec je navodno i blizak prijatelj sa sekretarom za štampu ruskog predsednia, Dmitrijem Peskovim.

„Lokacija ovih osoba je poznata vlasti i ona bi ih lako mogla uhapsiti. Ali oni služe svojoj svrsi, i postoji očigledna, namerna, planirana struktura u svemu što se dešava“, kaže Cukerman.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

SAD nude 10 miliona dolara za ozloglašenog ruskog hakera

SAD nude 10 miliona dolara za ozloglašenog ruskog hakera

Ruski državljanin Mihail Pavlovič Matvejev optužen je za hiljade ransomware napada protiv žrtava širom sveta. Tridesetogodišnji Matvejev koji na... Dalje

Haker umešan u čuveni napad na Twitter priznao krivicu

Haker umešan u čuveni napad na Twitter priznao krivicu

Britanski državljanin Džejms O'Konor poznat pod nadimkom PlugwalkJoe, koji je prošlog meseca izručen SAD, izjasnio se krivim za hakovanje Twittera... Dalje

Ugašen popularni sajt za proveru i prodaju ukradenih kreditnih kartica

Ugašen popularni sajt za proveru i prodaju ukradenih kreditnih kartica

Američke vlasti su saopštile da su ugasile popularnu veb platformu za verifikaciju ukradenih kreditnih kartica i podigle optužnicu protiv ruskog dr... Dalje

Operacija SpecTor: Ugašen Monopoly Market, uhapšeno 288 korisnika sajta

Operacija SpecTor: Ugašen Monopoly Market, uhapšeno 288 korisnika sajta

Europol je juče saopštio da je širom sveta uhapšeno 288 ljudi, osumnjičenih da su umešani u trgovinu drogom na sajtu mračnog veba „Monopo... Dalje

Ruski haker, član ransomware grupe Ryuk, osuđen na zatvorsku kaznu

Ruski haker, član ransomware grupe Ryuk, osuđen na zatvorsku kaznu

Tridesetogodišnji ruski haker Denis Dubnikov osuđen je na kaznu zatvora zbog svoje uloge u pranju novca za operaciju zloglasnog ransomwarea Ryuk. Du... Dalje