Interpol uhapsio 75 članova grupe Black Axe umešane u brojne internet prevare

Sajber hronika, 17.10.2022, 12:00 PM

Interpol uhapsio 75 članova grupe Black Axe umešane u brojne internet prevare

Interpol je uhapsio više od 70 osumnjičenih članova grupe “Black Axe”, a među njima i dvojicu internet prevaranata koji su osumnjičeni da su organizovali niz prevara zbog kojih su žrtve pretrpele gubitke u ukupnom iznosu od 1,8 miliona dolara.

Osumnjičeni su uhapšeni u okviru međunarodne policijske operacije “Šakal”, koja je trajala od 26. do 30. septembra 2022. godine.

Black Axe je osnovan 1977. godine u Nigeriji i smatra se jednom od najopasnijih kriminalnih grupa na svetu. Grupa se sajber kriminalom počela baviti tek 2015. godine, organizujući brojne “ljubavne” i “nigerijske 419 prevare”.

„Black Axe i slične grupe odgovorne su za većinu svetskih finansijskih sajber prevara, kao i za mnoge druge ozbiljne zločine“, navodi se u saopštenju Interpola. „Black Axe“ i druge zapadnoafričke organizovane kriminalne grupe razvile su transnacionalne mreže odgovorne za milionske prevare. Ono što zarade na ovakav način grupe troše na raskošan način života, ali i ulaganje u druge kriminalne aktivnosti, od trgovine drogom do seksualne eksploatacije, rekao je Interpol.

U “Operaciji Šakal” učestvovale su policije Argentine, Australije, Obale Slonovače, Francuske, Nemačke, Irske, Italije, Malezije, Nigerije, Španije, Južne Afrike, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i SAD.

Tokom racija, policija je zaplenila desetine hiljada dolara u gotovini, skupe automobile, luksuzne predmete i 12.000 SIM kartica. Zamrznuto je i 1.200.000 evra na bankovnim računima osumnjičenih, uhapšeno 75 lica i izvršeno 49 pretresa.

Interpol je istakao efikasnost novog protokola mehanizma za brzo reagovanje protiv pranja novca (ARRP), koji je prvi put primenjen u “Operaciji Šakal”.

„ARRP menja igru u borbi protiv globalnog finansijskog kriminala, gde su brzina i međunarodna saradnja od ključne važnosti za presretanje nezakonito stečenih sredstava pre nego što nestanu u džepovima finansijskih mula u inostranstvu“, rekao je Rori Korkoran, direktor Interpolovog Centra za finansijski kriminal i borbu protiv korupcije (IFCACC).

„Interpolova globalna radna grupa za finansijski kriminal pokazala je izuzetnu efikasnost u remećenju nezakonitih finansijskih tokova, okupljajući sajber i finansijske stručnjake iz svih sektora kako bi pratili i presekli tokove novca kriminala“.
Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Vlasnik i administrator poznatog veb sajta Incognito Market, poznatog po prodaji narkotika, uhapšen je 18. maja na aerodromu Džon F. Kenedi u Njujor... Dalje

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Dve osobe za koje se sumnja da su umešane u razvoj i distribuciju trojanca „Firebird“ koji je sada poznat pod nazivom „Hive RAT&ldq... Dalje

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Vlasti u Ukrajini uhapsile su tri osobe pod sumnjom da su hakovale više od 100 miliona email i Instagram naloga korisnika širom sveta. Osumnjičeni,... Dalje

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware grupe LockBit osuđen je na četiri godine zatvora nakon što je prošlog meseca pred sudom u Kanadi priznao krivicu po osam ... Dalje