Interpol uhapsio šefa kriminalne grupe odgovornog za ''nigerijske'' i druge prevare i krađu 60 miliona dolara

Sajber hronika, 02.08.2016, 00:30 AM

Interpol uhapsio šefa kriminalne grupe odgovornog za ''nigerijske'' i druge prevare i krađu 60 miliona dolara

Šef međunarodne kriminalne grupe koja stoji iza brojnih prevara na internetu uhapšen je u zajedničkoj akciji Interpola i nigerijskog Povereništva za ekonomski i finansijski kriminal (EFCC).

Sumnja se da četrdesetogodišnji Nigerijac, poznat pod imenom Majk, stoji iza prevara koje su stotinama žrtava iz celog sveta prouzrokovale štetu veću od 60 miliona dolara.

Samo u jednom slučaju, žrtva prevare je isplatila 15,4 miliona dolara.

Kriminalna grupa je kompromitovala email naloge malih i srednjih preduzeća širom sveta, između ostalih i preduzeća u Australiji, Kanadi, Indiji, Maleziji, Rumuniji, Južnoj Africi, na Tajlandu i u SAD, a žrtve su bile uglavnom druge firme koje su poslovale sa firmama čiji su email nalozi bili kompromitovani.

Kriminalna grupa je imala najmanje 40 članova iz Nigerije, Malezije i Južne Afrike, koji su bili zaduženi da obezbede malver i izvode prevare. Šef grupe imao je i kontakte u Kini, Evropi i SAD koji su bili zaduženi za pranje novca tako što su davali podatke o bankovnim računima koji su korišćeni za nezakonite transakcije.

Posle hapšenja šefa kriminalne grupe u Port Hartcourtu u južnoj Nigeriji, forenzičkim ispitivanjem zaplenjenih uređaja koje je zaplenila EFCC otkriveno je da je on učestvovao u nizu kriminalnih aktivnosti uključujući kompromitovanje poslovnih emailova i romantične prevare.

Majk je najčešće kompromitovao email naloge dobavljača i slao lažne emailove kupcima sa upustvima za plaćanje na račun koji je bio pod njegovom kontrolom.

Druga vrsta prevare koju je primenjivao Majk je ciljala direktore firmi čije je email naloge kompromitovao. On bi sa kompromitovanog email naloga direktora slao zahtev za prebacivanje novca zaposlenom u firmi koji je bio zadužen za takve zadatke. Novac je naravno prebacivan na račun koji je bio pod kontrolom kriminalaca.

Policija se zainteresovala za Majka kada je kompanija Trend Micro, kao jedan od strateških partnera Interpola, poslala izveštaj ovoj organizaciji. Ovaj izveštaj, zajedno sa analizom i informacijama koje su prošle godine došle iz Fortinet Fortguard Labsa, omogućile su stručnjacima Interpolovog Centra za digitalni kriminal, kao i stručnjacima Instituta za sajber odbranu i EFCC-a da lociraju osumnjičenog u Nigeriji, što je rezultiralo njegovim hapšenjem koje se dogodilo prošlog meseca.

Majk je zajedno sa jednim tridesetosmogodišnjakom uhapšen u Nigeriji i sada se suočava sa optužbama za hakovanje, zaveru i sticanje novca lažnim predstavljanjem. Istraga u vezi ovog slučaja se nastavlja.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Uhapšen vlasnik sajta za prodaju narkotika Incognito Market

Vlasnik i administrator poznatog veb sajta Incognito Market, poznatog po prodaji narkotika, uhapšen je 18. maja na aerodromu Džon F. Kenedi u Njujor... Dalje

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Uhapšeni autor i prodavac poznatog trojanca Hive RAT

Dve osobe za koje se sumnja da su umešane u razvoj i distribuciju trojanca „Firebird“ koji je sada poznat pod nazivom „Hive RAT&ldq... Dalje

Zatvoren popularni hakerski sajt

Zatvoren popularni hakerski sajt

Nemačka policija je saopštila da je zaplenila infrastrukturu popularnog ilegalnog darknet marketa Nemesis i uklonila veb sajt. Posetioce sajta doče... Dalje

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Uhapšena trojica hakera zbog hakovanja više od 100 miliona email i Instagram naloga

Vlasti u Ukrajini uhapsile su tri osobe pod sumnjom da su hakovale više od 100 miliona email i Instagram naloga korisnika širom sveta. Osumnjičeni,... Dalje

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware kartela LockBit osuđen na 4 godine zatvora

Administrator ransomware grupe LockBit osuđen je na četiri godine zatvora nakon što je prošlog meseca pred sudom u Kanadi priznao krivicu po osam ... Dalje